Не ми се спори, да си защитавам моето,защото е ясно,че всеки хвали най-много своето си и то е най-хубавото.Аз за това смятам,че съвсем обективно обясних + и - на АЕЕ и защо според мен 1.8 моно е много по-удачен вариант,било то 90 или 75к.с. .Обясних също така,че всичко е въпрос на късмет.Аз примерно си карам вече 90 000км АБС-а без да го пипам,като най-сериозния ми ремонт е бил г-ра на главата,защото системно го прегрявах и накрая реши, че е време да се предаде (след 2 години нон стоп каране на 100 и малко повече градуси през лятото поради ред причини).Маслото понякога пропускам да го сменя и минавам по 15 000 без да го сменя,дори 21 000 съм врътвал веднъж... Двигателя като конструкция е доста по-изпипан от АЕЕ и АЕX ,защото мазилната уредба и маслена помпа са в пъти по-добре измислени,няма електронни дросели за по 600лв и т.н. и от такива неща идва мита,че са доста по-здрави и издържливи. Пък и да приемем,че не са толкова здрави и успеем да счупим 1.8 моно-то или 2-литровия двигател (конструкцията им е еднотипна),да кажем,сериозна повреда поради някаква причина,слагаш следващия двигател и си готов,намират се перфектни такива двигатели за по 250-400лв в топ състояние (даже сега един колега си продава напълно сервизирания преди няма и 10 000 км двигател ABS за 450лв,защото ще го сменя с по-голям 2-литров на Пасат-а му).А читаво АЕЕ или АЕХ въврвят от 600 до 900лв ,защото имат доста скъпи и екзотични части и са доста по-редки (читавите) и се чупят на поразия и то така,че да не могат да се ремонтират за нормална сума и адекватното решение е да се смени целия двигател (редовния им номер е да разбиват биелите при буталните болтове, те пък вървят комплект с буталата и единствените,които се продават (оригиналните на KS ) струват по 1000лв на парче (а общо трябват 4 броя,отделно гарнитури,труд и т.н.) ).