въпрос за малък- голям тампон макферсон

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
peachbaby
Автомобил:
Двигател:

въпрос за малък- голям тампон макферсон

Мнениеот peachbaby » Чет 03 дек 2009 18:33

здр.на всички.значи-шура ми си купи голф 3 abu,но беше с рязани пружини и не можеше да се кара така mhihi .взехме от един приятел стокови пружини и ги сменихме,но се появи проблем след време.тампоните са от малките но тази пластинка кръглата която даржи пружината вече 2 пъти пропада и влиза в пружината.явно на едната пружина последната намотка към тампона е с по голяма дупка.както и да е.купихме си нови тампони но от големите(така ги дават покаталог за голф 93)лошото е че големите тампони също не лягат върху пружините.ако купим пружини които са за голям тампон ще паснели тампона в ботуша?и двата модела тампони ли стават за голф 3 или има и разлика в ботуша?чудим се дали да сменим тампоните с по-малки или да сменим пружините с такива за голям тампон.какво бихте ни посаветвали?четох за пружини много но така и не разбрах.колата е голф 3 абу 93г. :bowdown

Потребителски аватар
plamen032
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: въпрос за малък- голям тампон макферсон

Мнениеот plamen032 » Чет 03 дек 2009 20:56

абу е с големия тампон мисля че няма с малкия, възможно е пружините ти да са за малкия тампон ако ги смениш всичко ще 6. Другия вариант е да резнеш малко пружината отгоре

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Чет 03 дек 2009 22:42

Съдейки от годината('93),колата вероятно е била в оригинал с "големия" тампон,пружини с "тясна" горна навивка и съответна горна чашка на пружината."Малкия" тампон и "рязаните" пружини(или някакви спортни) следва да са поставени от предния собственик.Има разлика в начина на монтаж на "малък" и "голям" тампон,основно е в различния начин на монтажа (по-скоро лягането) на аксиалния лагер.Ботуша си е все същия!Та разликата иде от централния отвор на горната чашка(в случай с г.тампон-не преминава през ствола на амортисьора,при м.тампон-преминава)и другото е формата и в контакта с лагера.Версиите с ориг. малък тампон,обикновено(след '95,96г.) са комплектовани с пружина с "широка" горна витка и друга чашка.Има междинни модификации,"пасващия" елемент е пак тая горна "чашка"(ще взема да си ..налея..една :drinking: ),та тя ляга към "стара" пружина и "нов,малък" тампон
Някъде из форума съм пускал снимки на двата монтажа+1 грешен монтаж(по-скоро съм заимствал чертежи от братушките),ма не помня по коя тема ги качвах,не е изключено и някое Л.С. да съм ги хвърлил,ако трябва -пак ще ги издиря.
Иначе и двата тампона стават на Цвагена,защитната чинийка на новия модел изглежда малко по-различно,но май и старата си става точно
Огледай следния линк,от руснаците е:
http://volkswagen.msk.ru/forum/index.ph ... opic=62719

Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Мнениеот GRUEL » Пет 04 дек 2009 10:33

Щом чашката ти влиза в пружината значи е за "новите" пружини и за малък тампон, а ти си със "стари" пружини за голям тампон. Чашките за голям и за малък тампон(респективно за "големите" и "малките" пружини) са различни и не са взаимозаменяеми. Като сложиш малка чашка на широка пружина се получава като при теб, а като е с голяма чашка на тясна пружина се чува едно неприятно прищракване при въртене на волана.
Намери си от някоя морга чашки за широките пружини и смени малките тампони с големите и ще си ОК...
Другия вариант е да си намериш пружини за малък тампон и да си ги сложиш със сегашните ти чашки и тампони....

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 03 апр 2013 19:20

какви са предимствата на малкия тампон пред големия?
с какво малкия е по-добър?

Потребителски аватар
GRUEL

Мнениеот GRUEL » Сря 17 апр 2013 0:20

Малкия тампон е...по-малък - по-малко материали, по-евтин за производство, екологии и т.н., респективно и издържа по-малко. Откакто минах на големите тампони и сложих пасатови забравих какво е то смяна на тампони, въпреки спортното окачване. Малките едвам устискваха има няма половин година, големите ги сложих преди 2 и не са мръднали...

Cvetomir-Panchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cvetomir-Panchev » Сря 17 апр 2013 22:02

Извинявам се че пиша в темата на колегата.Към колегата от горния пост от къде си взе големи тампони за пасат защото аз на няколко места проверих и не правят разлика м/у голфови и пасатови предлагат само едни.

Потребителски аватар
GRUEL

Мнениеот GRUEL » Чет 18 апр 2013 8:18

Майстора, който ми обгрижва колата ги взима - не знам откъде. На външен вид бяха еднакви с тези на голфа, но гумата им беше доста по-твърда от на стандартните - незнам дали има някакви усилени или де да знам.... Тогава ми каза, че с тях ще забравя за смяна следващите 3-4 години, дори и с моето окачване, аз не вярвах - ако издържат година щях да съм доволен - до тогава не ми се беше случвало тампон да изкара повече 5-6 месеца. Но факт, че до днес си държат - погледнах в книжката - монтирани са септември 2010...

Потребителски аватар
toshara
Автомобил: MK2 Golf
Двигател: GTI PB 1990

Мнениеот toshara » Чет 18 апр 2013 11:03

Cvetomir-Panchev написа:Извинявам се че пиша в темата на колегата.Към колегата от горния пост от къде си взе големи тампони за пасат защото аз на няколко места проверих и не правят разлика м/у голфови и пасатови предлагат само едни.

Разликата по каталог е една буква А след номера - с А са за пасат,тоест усилени,а без това А са си голфови,Пасатовите са малко по-високи,аз съм с Пасатови със койловъри и нямам никакви проблеми!

Cvetomir-Panchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cvetomir-Panchev » Чет 18 апр 2013 23:00

Благодаря за информацията

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”