Golf MK3 1994 ABD - Вътрешен кормилен накрайник

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
aleksandurg
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABD 1994

Golf MK3 1994 ABD - Вътрешен кормилен накрайник

Мнениеот aleksandurg » Пет 06 фев 2015 17:07

Здравейте,
Първо да спомена, че ми вибрира волана в движение и усещам всички неравности по пътя в него. Предполагам, че проблема е в горния лагер, защото при разклащане нагоре - надолу на волана има лек луфт.

Другия проблем, е че предницата е нестабилна, например:
Засилвам с 80 или повече километра и се чувствам все едно карам в коловози, държа волана изправен и се опитвам да поддържам права линия, но при преминаване през неравност дори и малка колата залита все едно колелата се чудят на къде да тръгнат. Усещането е много кофти при завой с неравности или при изпреварване. Гумите са нови на под 1000км и сходимостта е ок.

Миналата седмица ходих да ми сменят задните тампони на носачите и казах на майстора да погледне за нещо съмнително отдолу като му обясних проблема. Споменах му и че забелязах луфт на десния вътрешен кормилен накрайник да го погледне дали е нормално, след това го питах каза, че само тампоните е сменил и всичко друго е ОК, но ме съмнява да е гледал въобще.

На ръка като го размърдам десния вътрешен накрайник усещам луфт, на левия няма такъв. В накрайника ли е проблема или може да има и нещо друго? Утре ще ходя пак при майстора и ще накарам да погледне пак и ако ми откаже или каже, че няма нищо ще ида на друго място.

Потребителски аватар
teddy
Автомобил: golf 4
Двигател:

Re: Golf MK3 1994 ABD - Вътрешен кормилен накрайник

Мнениеот teddy » Пет 06 фев 2015 20:04

Не можах да разбера как сходимостта е Ок като след това сте сменили тампони на носача, пък и луфт се оказало, че има на дясното колело! Предаването от рейката към шенкела се извършва съответно чрез кормилна щанга и кормилен накрайник(ляв и десен).

aleksandurg

Мнениеот aleksandurg » Пет 06 фев 2015 20:52

До колкото знам при смяна на заден тампон на преден носач няма нужда да се прави реглаж ако се свали носача с шарнира. Майстора каза, че сходимостта е ОК, след смяната на тампоните. Луфт няма в дясното колело а в десния вътрешен кормилен накрайник към рейката( като застана под колата и го разклатя с ръка има луфт), не знам на къде си ми чел поста може и аз грешно да се изразявам.

Потребителски аватар
Lookout2
Автомобил: vw mk3 gti 115h
Двигател: 2e 1992g

Мнениеот Lookout2 » Вто 10 фев 2015 23:01

от този луфт на вътрешния накрайник и разбития лагер на горен тампон ти идва всичко , моя препоръка - смени майстора и по възможност подмени всички вътрешни ,външни накрайници ,тампони , и шарнири , след това мини на реглаж и ще усетиш как всичко ще заспи

aleksandurg

Мнениеот aleksandurg » Сря 11 фев 2015 11:31

Оказа се, че луфта е от рейката, за сега така ще карам, а другия проблем с нестабилността беше от изпуснал десен амортисьор. Смених и двата с нови + тампони макферсон + прашници и шок тампони, след което минах и реглаж и стабилността се върна. Свалях волана да погледна горния лагер, всички съчми бяха здрави и на място и с един секач и чукче леко понатиснах черупката, която държи съчмите и луфта изчезна засега.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”