проблем със стартер голф 2
-
- Автомобил:
- Двигател:
проблем със стартер голф 2
Колеги от както падна студа стартера ми нещо се прецака. Паля колата и стартера продължава да върти докато не изляза и не чукна шалтера, така спира да върти. Също така когато завъртя и изгася колата продължава да върти. Какво да правя може ли да е замръзнал, има ли оправия или трябва нов СТАРТЕР или само шалтер
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Re: проблем със стартер голф 2
Най-вероятно се нуждае само от разглобяване, почистване и смазване. Особено добре трябва да почистиш желязното ядро в шалтера, което избутва бендикса и вътрешната част на шалтера където се движи това ядро. После може да капнеш вътре няколко капки рядко масло (или да пръснеш малко ВД40) и като го сглобяваш внимавай да не влезе някакво боклуче вътре.
-
- Автомобил:
- Двигател:
ktamen написа:Най-вероятно се нуждае само от разглобяване, почистване и смазване. Особено добре трябва да почистиш желязното ядро в шалтера, което избутва бендикса и вътрешната част на шалтера където се движи това ядро. После може да капнеш вътре няколко капки рядко масло (или да пръснеш малко ВД40) и като го сглобяваш внимавай да не влезе някакво боклуче вътре.
колега аз разглобявах стартера преди 2-3 месеца заради бендикса и да сменям четките и уж смазах всичко .... имаше много боклуци вътре... най много да съм го затворил с някой друг боклук

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Вътре не би трябвало да има вода, ако има естествено, че ще замръзне. Твърде многото смазка също може да пречи, при ниски температури и тя почти замръзва. Почисти старателно желязната котва на шалтера и вътрешната му част, най-вероятно там има нещо, което пречи на свободното и движение и не прекалявай със смазването
Няколко капки масло за шевни машини или малко ВД40. Възможно е и бендикса да се движи трудно по шлиците на оста, ако си прекалил с греста.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте. Стартера работи когато котвата на шалтера изтегли вилката тя изхвърли бендикса и той се зацепи в маховика.За да не се връща причините могат да бъдат; износени зъби на маховик и бендикс ,разбити втулки на бендикс, корзия по шлиците на ротора,износена вилка,вода или ръжда по котвата,нагорели контакти на шалтера, износени втулки на стартера ,лед масло по пакета на ротора и мн, други.
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
ktamen написа:...ако си прекалил с греста.
Освен изброените от колегата Йорданов причини - тази ми изглежда най-вероятна
Оста, по която се движи бендикса никога не се смазва с грес!
Феродовия прах от съединителя полепва там и става весело!
-
- Автомобил:
- Двигател:
radotom написа:ktamen написа:...ако си прекалил с греста.
Освен изброените от колегата Йорданов причини - тази ми изглежда най-вероятна
Оста, по която се движи бендикса никога не се смазва с грес!
Феродовия прах от съединителя полепва там и става весело!
е, именно там значи ми е грешката, аз смазах с грес ! А сега е твърде студено за работа по тази част и ще поизчакам в този му вид да се постопли за да го сваля и оправя наново.
Моля колегите,които продължават да ме офертират за разни стартери да не го правят имам налични още 2

и да попитам въобще трябва ли да смазвам с нещо или просто да изчистя и да го затварям ?

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Освен грес във втулките аз бих сложил и по няколко капки фино масло на шлиците и котвата или малко ВД40.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Шалтера не се маже с нищо! Конструкцията му е такава, че работи без да има нужда от смазка. С каквото и да се смаже, ще има проблеми с клеясване, рано или късно.
- hibernate
- Автомобил: Golf MK3 GT 1997
- Двигател: AFN
Колеги, възраждам тази стара тема с въпрос. А с какво се смазва зъбчатката и оста, по която се движи? Медната грес подходяща ли е? Четох тази тема тук:
https://etlib.ru/blog/594-smazka-dlya-s ... vtomobilya
https://etlib.ru/blog/594-smazka-dlya-s ... vtomobilya
-
- Автомобил: lancia y10 golf 3
- Двигател:
Чети горните 2 поста, мани ги руските простотии.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Втулките и шлиците се мажат с каквато и да е литиева грес. Ако стартерът е редукторен, редукторът се маже тънко с литиева, или с грес за главата на флекса, която е по-течна. Не се слага много, защото зимата се сгъстява и тормози стартера. Зъбното колело на бендикса и венеца на маховика не се мажат с нищо, също и котвата на шалтера.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”