Re: Как да направя дълги светлини на габарити?+Решение!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
iavor89
Автомобил: Golf AFN
Двигател:

Re: Как да направя дълги светлини на габарити?

Мнениеот iavor89 » Пет 11 мар 2011 23:02

silver bird написа:Мигачите също са вътре,но няма място за габарит.....

Има място за габарит! Но са го свързали с мигача. Варянта е следния: сваляш стъклото, махаш стъкалцето на мигача(габарита), разпробиваш около крушката в средата симетрично за още 3-4-5-6 диода, слагаш съпротивление.Връщаш си габарита на централната крушка а диодите ги връзваш за мигач.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Съб 12 мар 2011 11:39

Колега,има един "жичкаджийски " вариант:при положение "габарит" едно реле да "пресвърже" лампите на "дългите" в "последователна" схема.Тогава ще светят с около 1/4 от мощността си,всяка.
Относно релето:не съм срещал "автомобилно" реле с 4 броя контакти(по мойта схема толкова трябват)-всеки контакт има изводи NO/C/NC.Та за такъв случай се ползва реленце с цокълче на небезизвестна фирма(в случая Шрак)-на 12Vdc бобинка.Та с едно такова реленце и малко жичка става работата.
Чертането с комп. не ми е "силна страна",ако искаш ще ти снимам едно листче със схемка,даже тук в темата ще го кача..ако успея де.
Ето нагледно примерче:
Изображение

Схемката е "примерна",трябва да се добавят някои неща,проблема в нея е че при активен сигнал "габарит",дългите поемат тази функция,но не могат да работят като "дълги".Решава се елементарно-прекъсва се захранването към бобинката на релето,когато се включат "къси" или "дълги","светкавица".Пример:добавя се още едно реленце,вече само с 1 контакт,бобинката се захранва от споменатите сигнали в "..."-през едно диодче.Ако има интерес,ще преработя и допълня схемата.
Аз разсъждавам от моята си "камбанария"-имам си някои нещица и ми излиза почти без средства,ако обаче някой тръгне всичко да си купува..е,има и други схеми,диммери..

Потребителски аватар
M-I-T-A-K-A
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот M-I-T-A-K-A » Съб 12 мар 2011 19:16

Както е казал колегата iavor89 ,май е най добрия вариант!
Иначе това което ползваш за мигач това им е габарита :beer
Другия вариант е под сегашния ти мигач да направиш нещо като габарит!

Иначе изглежда страхотно! :applause:

Потребителски аватар
silver bird
Автомобил: Golf - Rover
Двигател: 1.8 ABC - 400tdi

Мнениеот silver bird » Съб 12 мар 2011 19:27

Благодаря на всички,които помогнаха с мнение и съвети.За момента получих някаква представа,какво да направя и в момента в който направя замисленото,ще пиша в темата,как съм решилк проблема.Отворен съм за още съвети и ще съм благодарен на всички,които могат да помогнат с мнение.

Потребителски аватар
silver bird
Автомобил: Golf - Rover
Двигател: 1.8 ABC - 400tdi

Re: Как да направя дълги светлини на габарити?+Решение!

Мнениеот silver bird » Сря 16 мар 2011 16:37

Ето какво направих:
Изображение0168.jpg

А това е резултата:
Изображение0166.jpg

Яркостта на светлината може да се променя с промяната на стойностите на съпротивленията.Не съм на 100% сигурен ,че тази схема е най-удачния начин,но при мен нещата се получиха.Сложих по две паралелно свързани R=10 ома/5w,защото не намерих такива 5ома/10w(закрепени са с метална стойка,която в известна степен ,ще спомага за охлаждането им).Ако ви "връща плюса" се слага един диод преди резисторите(1N5408-3A...аз сложих 6А,но и два от тези вършат работа)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”