Ще посъбудя малко темата от чисто любопитство. Обявих край на сагата, тъй като вървежа на колата се подобри значително и влезе в "нормите" на моя окомер

. Да, ама пуста човешка природа, дето все търси да чопли за нещо. Имах аз усещането, че все пак не върви така, както преди. Реших да направя един тест от 0 до 100 (естествено, знам, че няма да измеря много точно, нито пък с 1 старт ще стане). Погледнах данните на двигателя по каталог и видях, че от 0 до 100 ускорява за 10.9 сек, макс. въртящ момент 145Нм при 3800 об, макс. мощност при 5600 об. При теста се постарах да потегля без приплъзване максимално бързо, сменях бързо скоростите малко над 4000 об. Като се вземат предвид годинките на мотора (13+) и километрите (200к+), очаквах някакво време от сорта на 14-15 сек., включвайки и моето каране като забавящ фактор (не съм състезател). Малко изненадващо за мен времето беше 19 сек. Да кажем, че направя още няколко опита, предполагам, че ще подобря леко колкото да намаля фактора задкормилно устройство, но едва ли ще станат чудеса. Предполагам, че ще успея да изкарам 17 сек. време. Това е сравнително далече от 14-15 сек. Нямаше да е лошо да бях тествал някога колата, като си вървеше нормално, ама не съм и сега няма как да знам колко е вървяла преди. Затова колеги, моля за малко информация
Имам няколко въпроса:
- Как мога да измъкна максимално ускорение от този мотор (колко греша при карането)?
- Ако някой е тествал кола със същия двигател и горе-долу години + километри, какви са времената?
Мотора не гори масло (много малко липсва от смяна до смяна), работи тихо и равномерно (за моя слух), харчи нормално. Грешки на диагностика не излизат. Ако я закарам в някой сервиз, едва ли ще намерят нещо нередно (нали я карах като не вървеше хич, пак не намериха

). Още къде може да се търси причина за понижена мощност?
Мисля да пробвам и на максимална скорост колко ще вдигне, че не е изкарвана на магистрала от 2 г. Преди съм стигал 180 някъде. След последните интервенции тествах един път до 120 и определено има мегдан за още доста. Ще напиша резултата от този тест.
Какъвто и да е резултата, даже да установя, че пак не е наред, не мисля да оправям повече. Питам просто от интерес.