Луфт в задните колела

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
joro_tt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_tt » Вто 03 апр 2007 21:50

Брей тея пущини и мойте не могат да ги нагласят и тва е...
По скоро задно ляво колело.
Първия път си го прецаках сам, че имаше луф и съм го натегнал много май и след 1000км взе да вие.
Отидох този път ма майстор... Оня ми смени и оста че се беше прецакала и тя нещо (имаше някви ръбове по нея и новия лагер не щеше да влиза нормално в нея).Та след майстора всичко уж беше наред. Нямаше луфт или поне не се усещаше.
След около 1000км пак се появи луфт.
Отивам пак при същия майстор - оня натегна лагера..... и сега след още 1000км, лагерчето май пак започва да вие......
А задно дясно въобще няма такъв проблем.... 15000км от както я карам и не се е обадило и няма луфт.....
Ама май вече почвам да си мисля че е по добре да си има лек луфт.... че иначе...

EMZI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот EMZI » Вто 03 апр 2007 22:10

Дразнещо е малко ама кво ти пука :lol: Щом иска луфт даи му :034:

Потребителски аватар
Jousi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jousi » Вто 03 апр 2007 22:44

Аз съм си свалял задните барабани няколко пъти и
винаги съм натягал на ръка, т.е. без много сила...
минал съм поне 10 000 км... и нямам проблеми с лагерите!
Просто не трябва да е натегнато нито много, нито малко...

Потребителски аватар
STAMENOV
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот STAMENOV » Сря 04 апр 2007 7:29

Аз мойте ги стягам по следния начин: слагам новите и ги стягам с малко повечко усилие за да се наместят добре и след това разхлабвам.После леко започвам да обирам луфта докато уцеля момента шайбата да спре да се мърда свободно,както колегата спомена по-горе.При проба ако има нужда се донатяга но по малко и пак проба.Разликата между хлабав и пренатегнат лагер, е че при хлабавия можеш да го натегнеш а при пренатегнатия лагер вие,защото му е паднала циментацията а лагер без циментация нее лагер.Това е мое лично мнение.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 04 апр 2007 8:38

Ето едно чудесно описание за какво точно си говорим:
http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t=39013
joker е напълно прав!
И аз, като колегата STAMENOV първо малко ги пренатягам и после си ги отпускам, но леко, да не вземе да изхрупти вътре!

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 04 апр 2007 11:34

joro_tt написа:Брей тея пущини и мойте не могат да ги нагласят и тва е...
По скоро задно ляво колело.
Първия път си го прецаках сам, че имаше луф и съм го натегнал много май и след 1000км взе да вие.
Отидох този път ма майстор... Оня ми смени и оста че се беше прецакала и тя нещо (имаше някви ръбове по нея и новия лагер не щеше да влиза нормално в нея).Та след майстора всичко уж беше наред. Нямаше луфт или поне не се усещаше.
След около 1000км пак се появи луфт.
Отивам пак при същия майстор - оня натегна лагера..... и сега след още 1000км, лагерчето май пак започва да вие......
А задно дясно въобще няма такъв проблем.... 15000км от както я карам и не се е обадило и няма луфт.....
Ама май вече почвам да си мисля че е по добре да си има лек луфт.... че иначе...

Като чета това се сетих,че пропуснах за другото наказание за пренатегат лагер при Голфа-разбиване на главината.
Феноменът е такъв-от пренатягане лагерът загрява,изхвърля смазката(важен симптом който се вижда по джантата),разбива сепараторите и от високата температура се охлабва и долната черупка превърта върху главината получават се дълбоки бразди....краен резултат-нови лагери +смяна на главина.
За бога не купувайне нови главини от магазина-като че ли са направени от кашкавалени стружки.Втора ръка са идеални има много и богат избор и струват 20 лв.
Между другото ако някой иска да провери как са лагерите като покара 5-6 км със 100 Км/ч нека спре и да провери дали са му загрели барабаните-ако греят охлабвай докато е време.Имаш ли протекла смазка от главина цапаща джантите.....честито!Нов лагер и вероятно нова главина.

Потребителски аватар
joro_tt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_tt » Сря 04 апр 2007 12:40

Като чета това се сетих,че пропуснах за другото наказание за пренатегат лагер при Голфа-разбиване на главината.
Феноменът е такъв-от пренатягане лагерът загрява,изхвърля смазката(важен симптом който се вижда по джантата),разбива сепараторите и от високата температура се охлабва и долната черупка превърта върху главината получават се дълбоки бразди....краен резултат-нови лагери +смяна на главина.
За бога не купувайне нови главини от магазина-като че ли са направени от кашкавалени стружки.Втора ръка са идеални има много и богат избор и струват 20 лв.
Между другото ако някой иска да провери как са лагерите като покара 5-6 км със 100 Км/ч нека спре и да провери дали са му загрели барабаните-ако греят охлабвай докато е време.Имаш ли протекла смазка от главина цапаща джантите.....честито!Нов лагер и вероятно нова главина.

Аха така ще да се е получило. Вътрешната гривна на лагера се е въртяла направо върху оста и се е получил един хубав канал.
ПС. Главина не се ли вика на външната част демек барабана (при барабанни спирачки).
А на оста май и се казваше шенкел или нещо такова, незнам как точно се пише

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 04 апр 2007 14:05

joro_tt написа:

Аха така ще да се е получило. Вътрешната гривна на лагера се е въртяла направо върху оста и се е получил един хубав канал.
ПС. Главина не се ли вика на външната част демек барабана (при барабанни спирачки).
А на оста май и се казваше шенкел или нещо такова, незнам как точно се пише

Не бе човек-главината(идва от глава-може и глава на член ???) е това върху което се нанизват лагерите.На моменти тя поема цялата тежест на задницана и затова е много опасно ако е от лош материал-като вземаш втора ръка винаги си носи лагери-нанизваш ги и внимаваш да легнат плътно.Ако легнат плътно и главината няма дълбоки драскотини вземай и си свиркай!И не слушай псевдотехници(90% от случаите) дето ги мързи два реда да прочетат ами все гледат дебелината на портфейла ти!Чети колегите от форума .....те са далеч по-компетентни и най-важното БЕЗКОРИСТНИ!!!!!!!!
БОГ ДА ПАЗИ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ТОЗИ ФОРУМ!!!!!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”