xaoccc написа:...
Ако има начин сам да си проверя работата на термостата и верността на датчика ще съм благодарен за предложения тъй като в момента не мога да отделя достатъчно пари за сервиз.
...
За проверка на термостата се иска да го свалиш и вариш... Без да се сваля може може да си го провериш само по косвени признаци (при това е хубаво да си сигурен че датчика на температурата е изправен). Нормално при мен е необходимо 1-2 км и 5-10мин работа за да ми паднат оборотите до нормалните при загрята кола за празен ход. Така че, палиш студена колата и караш нормално. Ако за кратко време стрелката ти на оборотите се нормализира на нормалното 700-900 то на колата най-вероятно и работи термостата... Друг начин е да измериш температурата на водата дали се покачила до около 90 градуса в този кратък период на работа.
Принципно термостата се скапва по два начина. Единият постоянно затворен и тогава коалта прегрява много бързо, другият постояно отворен и колата не загрява, или бързо се охлажда и не подържа необходимите градуси които са около 90. Ефекта е обикновено по високи обороти на празен ход и по-голям разход на гориво, не работещо парно и т.н.
Датчкиа на температура може по лесно да се тества. На него се мери съпротивление. За всяки модел датчик си има стойности в някакви граници коио съотвестват на мерената температура. Най-добре е да го мериш на стдена кола и на напълно загряла. Така ще може да видиш дали съпротивлението при студена кола съответства на околната температура и съпротивлението на заграла кола съотвества на 90-100 градуса. За повече подробности се порови по форума има доста писано.