:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Хидравлични повдигачи на клапаните,тракане..Въпрос

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Ivan4u
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Хидравлични повдигачи на клапаните,тракане..Въпрос

Мнениеот Ivan4u » Нед 07 авг 2011 23:47

alexx написа:repsol e най голямата пикня при маслата има Мотул, Яко Лики Моли за масла другото е ...

За Лики Моли малко е 50/50 - маслото им с добавка за прочистване на мазителната система може да изиграе много лоша шега на 15-20 годишен двигател -> да отлепи големи наслагвания и проблем :wink: Другото е , че на Лики Моли също се намират ментаци .

Потребителски аватар
misho_kr
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот misho_kr » Пон 08 авг 2011 21:49

Здравейте колеги,може ли това тракане да идва от пуловете.Питам ви щото и на мен ми трака на един цилиндър(не мога да разбера на кой)и ми казаха че е от тях

Потребителски аватар
Ivan4u
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivan4u » Вто 09 авг 2011 10:08

Чети назад в темата :dummy: :deal

Потребителски аватар
martin_072
Автомобил: Seat Ibiza GLXI Audi A4
Двигател: 1.8 ABS 1.8t
Контакти:

Мнениеот martin_072 » Вто 09 авг 2011 22:15

misho_kr написа:Здравейте колеги,може ли това тракане да идва от пуловете.Питам ви щото и на мен ми трака на един цилиндър(не мога да разбера на кой)и ми казаха че е от тях

Колега сам повдигачите са заминали вчера ходих до един авто части и поисках да видя какво представлява "нов" повдигач с пръст не можеш да натиснеш съчмата,на моите пружинките бяха къде къде по меки и съчмата си я натисках с лекота а на чисто новия не може,по това ли се разбира дали е заминал повдигача Изображение
колега на кое казваш "пулове"?

Потребителски аватар
misho_kr
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот misho_kr » Сря 10 авг 2011 17:31

Под повдигачите се намират кръгли (като монета)

Потребителски аватар
Ivan4u
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivan4u » Сря 10 авг 2011 19:43

Под повдигачите обикновено има клапани , пружини , талерки , закопчалки ...Точно с тази 'сачма' натиска клапана . Това е 'пул' :
pulove.jpg

Този модел също е хидро щоц :
phpThumb_generated_thumbnail.jpg

Има и други модели разбира се :) Принципа на работа ,проблеми и решения -> в темата :да:

Колега сам повдигачите са заминали вчера ходих до един авто части и поисках да видя какво представлява "нов" повдигач с пръст не можеш да натиснеш съчмата,на моите пружинките бяха къде къде по меки и съчмата си я натисках с лекота а на чисто новия не може,по това ли се разбира дали е заминал повдигача ?

Нормално е нов повдигач да е стегнат , за разлика от горе-долу 20 годишен такъв .

Потребителски аватар
martin_072
Автомобил: Seat Ibiza GLXI Audi A4
Двигател: 1.8 ABS 1.8t
Контакти:

Мнениеот martin_072 » Чет 11 авг 2011 11:14

Така значи на чисто нов повдигач съчмата която съм посочил с стрелка не може да се натисне с рака,може и да може но с много яко натискане? моите се натискаха съвсем леко.. значи са заминали,ще взимам нов и това е не мога да търпя това тракане а сега докато ги сменя ще мине малко време може ли да се окаже фатално за разпределителния вал примерно да го износи? или да си карам да ги сменя и всичко ще се оправи дори според мен чисто здрави повдигачи няма да тракат с каквото и да било масло?! макар че репсол не мисля че е лоша марка
Изображение
Ако може някои да ми даде линк с цени на повдигачите при този които ходих каза че има INA и маи бяха към 12лв. бройката дали ще са хубави или са ментета и ще се разтракат 20-30 хиляди?

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Чет 11 авг 2011 12:24

Чул съм , знам , че повдигачите се сменят когато тропат на загрял мотор иначе когато е студен двигателя е нормално да тракат към 5 минути. Те и моите тракат докато загрее и после спират. Маслото е 10в40 и винаги съм перкал и ще перкам 10в40 каквато и марка да е, но 15в40 никога няма да сипя на мотора минерална помия. За бензинов мотор с хидравлични повдигачи не се препоръчва минерално масло. :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Sashko_Trg
Автомобил: Audi A4 Avant
Двигател: 2 0 TDI

Мнениеот Sashko_Trg » Чет 11 авг 2011 12:37

Колега ти не разбра ли най-накрая че повдигачите са ти заминали и трябва да ги смениш. Все търсиш начин как да се оттървеш и търсиш някакви идиотски начини да ги направиш. Един повдигач щом е започнал да трака на топъл мотор значи е за смяна. Разни измишлиотини дето се мъчиш да правиш не стават, сменяй ги с нови и да се приключи въпроса.

Потребителски аватар
vladostp
Автомобил: Golf3
Двигател: ABS

Мнениеот vladostp » Пет 18 ное 2011 20:06

аз карам с 15/50 масло на yacco и тропа единия докато загрее колата, но тропането се появи след като ми се наложи да смъкна главата.
сглобяването стана при "майстор" и 1 седмица след тва се разтрака. бях минал към 3 хил. км с тва масло и нямах проблем, а сега го има със същото масло.
не знам кво да си мисля , но според мен почти няма значение с какво масло караш - важното е да има
преди карах с 10/40 на statoil(евтино) и разлика с това 15/50 преди да се разтрака няма
тва yacco го дават за износени стари двигатели и такива на гас

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пет 18 ное 2011 20:55

vladostp написа:аз карам с 15/50 масло на yacco и тропа единия докато загрее колата, но тропането се появи след като ми се наложи да смъкна главата.
сглобяването стана при "майстор" и 1 седмица след тва се разтрака. бях минал към 3 хил. км с тва масло и нямах проблем, а сега го има със същото масло.
не знам кво да си мисля , но според мен почти няма значение с какво масло караш - важното е да има
преди карах с 10/40 на statoil(евтино) и разлика с това 15/50 преди да се разтрака няма
тва yacco го дават за износени стари двигатели и такива на гас

Маслото ти е извън препоръчаните параметри....някъде да си видял разлики в параметрите зависещи от изминатите километри???И едно и съшо ли е 100 000 км на дълъг път(да речем 100х1000) и градско(10 000х 10)???Ето затова никой не се ангажира с критерия "изминати км"!

Потребителски аватар
milefox
Автомобил: Seat Alhambra 2000 115 LPG
Двигател: 2008

Мнениеот milefox » Сря 27 юни 2012 15:31

Здравейте,искам да ви попитам за сеат 1.6 бензин 94г.След като направих шлаиф на главата заради издухана гарнитура смених гумичките на клапаните и ги напаснах.Сглобих главата и всичко беше Ок.Сега слад 200-300км. започна след запалване на двигателя да се чува чукане горе в главата.Чукането спира чак след като изфорсирам двигателя почти до дупка.И така си карам без да трака до като не спра пак.Трака си и на студен и на топъл двигател.Казаха ми че може да е от повдигач.Как да разбера дали наистина трака от повдигача.И май един повдигач не се сменял а,се сменяли всичките комплект.Забравих да кажа че карам с масло Maxuss 10x40.Има ли вероятност да е от маслото,че не съм го сменял скоро,защото няма километри още.

Потребителски аватар
Sashko_Trg
Автомобил: Audi A4 Avant
Двигател: 2 0 TDI

Мнениеот Sashko_Trg » Чет 28 юни 2012 11:38

Казали са ти че се сменят всичките защото просто не може да се разбере кой повдигач трака точно! А има и вероятност да е от маслото, ако е някоя куча марка, аз лично това масло не го бях чувал никога! Преди карах с Арал масло и накрая взеха да тракат тея повдигачи, смених ги всички, смених маслото с Castrol Magnatec и вече 2 години няма никакви проблеми !

П.П Пък ако не си чел и предните 2 страници е желателно да ги видиш.

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот altanivan » Съб 17 сеп 2016 18:34

Така ще изглежда повдигача,когато изпуснеш момента ... :mhihi
Прикачени файлове
2016-09-17 19.33.40.jpg

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”