Голф4 1.6 - колата ми си изяде маслото ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Re: Голф4 1.6 - колата ми си изяде маслото ?

Мнениеот snupeca » Съб 14 яну 2012 1:41

Колега, а ако ти кажа, че температурата на охладителната система и тази на маслото нямат общо? :Mr Green Fun
Даже и да не ти работи термостата, маслото смазва двигателя - следователно загрява от триенето на елементите в него, и не случайно държи по-висока температура от 90-те зависещи от термостата - 100+ ти е маслото. Не закачай термостата, и без това трудно се нацелва работещ в днешно време :wink:

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Съб 14 яну 2012 1:46

snupeca написа:Колега, а ако ти кажа, че температурата на охладителната система и тази на маслото нямат общо? :Mr Green Fun
Даже и да не ти работи термостата, маслото смазва двигателя - следователно загрява от триенето на елементите в него, и не случайно държи по-висока температура от 90-те на термостата - 100+ :wink:

Имат имат и ако не знаеш през блока и главата минават и вода и масло и според теб дали има нещо общо между двете :deal (сега вече и ти да знаеш).Това,че маслото е с по-висока температура не значи ,че няма общо.нали водата охлажда двг,а от там следователно и маслото,защото и то е там.

Потребителски аватар
snupeca
Контакти:

Мнениеот snupeca » Съб 14 яну 2012 1:49

red.devilll написа:...

И да имат, при една температура на маслото от 105гр. да речем, при по екстремно каране, по тази логика трябва температурите на двете да са еднакви и да ми възвира чайника заради маслото при работещ термостат? Идеята ми е че температурата на маслото е по-висока от тази на охладителната система по принцип.

Последна промяна от snupeca на Съб 14 яну 2012 1:50, променено общо 1 път.

okmok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okmok » Съб 14 яну 2012 1:50

нз и аз какжо да праввя вече... нещо подобно сам на твоя случай...1-во му налях репсол 4-ри литра масло като направи 6 хиляди километра изчезнаполовин литар след това за сигурно 2000 км на хаим боаза ли как точно се казваше прохода чух как клапаните ли повдигачите ли нещоот двигателя се чуваше так так так нямаше масло налях литар лукоил но не можа да стигне до щеката а малко под нея беше маслото.. от там след това в ямбол налях още литар лукоил и маслото стигна на средата м-ъ минимума и максимума . в последствие на 600 км налях половин литар алпин маи беше днес на 550 още половин лукоил но това което ми направи впечарление е че преди няколко дена когато го преоверих маслото си беше добре всмисъл не беше мръднало от последното доналиване а днес като навартях 60 километра изван града и веднага спадна... това масло се губи сало изван градско в града си седи на едно и сьшо положение ..а като се има в предвид че в града си карам колата без да я жаля а изван града не вдигам повече от 90 на 5-та !
ми нз за какви кадежи имаш в предвид. то в това стидено време и с моето само градско каране колата си дими леко но бяло и това мисля че е конденз... по някога като загрее и този бял дим изчезва но и не мога да ти кажа дали е точно така тьи като не сьм обьрнал особенно внимание на дима които излиза...

okmok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okmok » Съб 14 яну 2012 1:54

red.devilll написа:
snupeca написа:Колега, а ако ти кажа, че температурата на охладителната система и тази на маслото нямат общо? :Mr Green Fun
Даже и да не ти работи термостата, маслото смазва двигателя - следователно загрява от триенето на елементите в него, и не случайно държи по-висока температура от 90-те на термостата - 100+ :wink:

Имат имат и ако не знаеш през блока и главата минават и вода и масло и според теб дали има нещо общо между двете :deal (сега вече и ти да знаеш).Това,че маслото е с по-висока температура не значи ,че няма общо.нали водата охлажда двг,а от там следователно и маслото,защото и то е там.

и при температура на маслото 70 градуса и 100 гастотота ще му е различна нали така ?

Потребителски аватар
snupeca
Контакти:

Мнениеот snupeca » Съб 14 яну 2012 2:01

А защо ги месиш маслата колега? :roll: Според мен са или гумички или сигменти, ако естествено не ти изтича от някъде, без да го забелязваш.
okmok написа:и при температура на маслото 70 градуса и 100 гастотота ще му е различна нали така ?

Гъстота не е точния термин но да - качествата му са различни на различните температури.

Tikvata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tikvata » Съб 14 яну 2012 2:30

колега семни си гумичките сложи си масло 10в40 мобил и колата спи

Потребителски аватар
nicom77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nicom77 » Съб 14 яну 2012 2:46

okmok написа:такааа... тая вечер се е видяло че ще ме даржи в напрежение това масалцее... и стигам до едно тъпо заключение или по-точно временно решение докато не спестя пари да отворя двигателя и да разбера каде е проблема.
Та какво се получаваше до сега според мен:
От момента на закопуване на колата термостата ми не работеше нормално-отваряше по рано и колата не дьржеше 90-те градусаа...следователно при температура на двигателя примерно 60 70 градуса маслото е по гьсто и за 10 000 км съм имал загуба единия път да е била 5-600 мл втория 800 900мл.След смяната на термостата колата започва да вдига 90 градуса следователно маслото става по рядко+ това маслото е на 8000 километра може да се каже само ,че градско каране.
Смятам утре да си сложа пак стария термостат и скоро да сменя маслото с 15в 40 по гъсто.до момента бях с 10 в 40.може и някаква добавка да прибавя.

Смятате ли колеги и колежки че ако покарам сьс стария термостат до лятото ще нанеса на двигателчето доста по тежки поражения от моментните или да завартя последователността на действията ми и 1-во да дменя маслото с по гьсто + добавка и след това ако продалжава да изчезва да сменя и термостата сьс стария или наи правилно и наи наи мудно да сменя 1-во маслото сьс по гьсто след това ако продалжава да изчезда ва прибавя и добавка кьм маслото и ако все още продьлжава да изчезва да сложа пак стария термостат ?

Колега,намирисва ми че са ти бутнали кола с двигател на които е сложена добавка*дано греша*,и като си налял свестното почва да го губи....не сменяи термостата,не е и от уплатнението на главата на клапаните,оттам няма да излезе 1,3 литра масло...другате е дупката,според мен както си е колата,сипи и добавка за сгастяване на маслото,долеи масло и караи,следеики го внимателно.Ако спре да губи....ясно масленни семеринги.Сутрин първото палене може да викнеш колега да гледа ще изпуши ли, ако да/гумички на клапани,но пак няма да губи оттам количеството което казваш,с 2 думи дано не сам прав но семеринги..... успех ти желая,аз преди години си го набутах така с горублянска,която гореше яко и бе това...

Благодаря на всички за тьрпението и вниманието което ми отделихте, живот и здраве ако забогатея някои ден ще направя един банкет да пиинем по едно за хубавите ни колички които ни сьздават толкова много ядове. :beer

Потребителски аватар
Steels
Автомобил: Arteon SB 280hp
Двигател: DNFE

Мнениеот Steels » Съб 14 яну 2012 9:35

Колега карам същият двигател и съм със същото масло Repsol 10w40.Градско колата не гори но извън града София - Бургас доливам около 250мл.Колата не пуши и не мирише няма видими течове, аз мисля така да изкарам до другата смяна и да сложа друго масло, защото нещо не съм доволен

Потребителски аватар
zzzzzzz
Автомобил: Golf Mk3
Двигател: ADD

Мнениеот zzzzzzz » Съб 14 яну 2012 13:57

zzzzzzz написа:... може да е заради самото масло, заради проблем с мотора и заради двете ...

А дори и в студеното може да се различи черния от синия от белия пушек. Успех :beer

okmok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okmok » Нед 15 яну 2012 2:03

такааа...днес изчетох доста фороми и теми за гумичките на клапанитее...
мисля че д/г ми стана ясно как мога да ги сменя не ми се видя голяма философия..
как мисля да постъпя:
1.Рвивам болтовете на колекторите с всякакви други които са свързани кьм главата на двигателя за да мога в последствие спокоино да я извадя
2.Свалям ангренажния ремак но нз дали преди това дали да не напасна запчатките на отметките един вид да и направя центровка...или пеи сглобяването само е необходимо или ако 1-во я направя на центровка при сглобяването ще ми е по лесно ?
3.Махам всмукателните колектори за да мога да разглобявам.
4.Махам капака на двигателя.
5.Пия една биричка да освободя малко напрежение!
6.Всичко нататака ми е малко обаркано но се надявам да получа подобна картинаИзображениекато се има в предвид че в моя случай ще е един вал.
7.След като сваля тея валове можеби ще имам достьп до прожините на клапаните и картината която ще виждам ще е нещо като тая Изображение
не мога да разбера дали ще е необходимо да свалям главата на двигателя или след като достигна до това положение ще мога да притисна прожината да извадя тея стопери ли нз как се водят двете метални джаджи които даржат прожината да не хврькне...
поправете ме ако не е така това което мисля да направя или ако картината която ще полича ще е друга. не мога да разбера кое се нарича водачи? присьстват ли някаде в картинките които сьм показал ?

Потребителски аватар
snupeca
Контакти:

Мнениеот snupeca » Нед 15 яну 2012 2:20

Колега твоята е с един вал. Да видим дали ще мога да помогна. Това е на 1.6 ABU, при теб е различно, но ще добиеш представа от последователноста. (до колкото документирах де mhihi)
За белезите си следи още при свалянето на ремъците итн.

okmok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okmok » Нед 15 яну 2012 2:27

snupeca написа:Колега твоята е с един вал. Да видим дали ще мога да помогна. Това е на 1.6 ABU, при теб е различно, но ще добиеш представа от последователноста. (до колкото документирах де mhihi)
За белезите си следи още при свалянето на ремъците итн.

колега благодаря че си ми сьпричастен..
не мога да резбера след като си свалил този вал имаш ли достьп до гумичките или трябва да сваля цялата глава ?
а и необходимо ли е да се прави някакьв реголаж на клапаните ?
до колкото четох в форумите хидравличките не се реголирали ?

Потребителски аватар
snupeca
Контакти:

Мнениеот snupeca » Нед 15 яну 2012 2:29

При мен главата не се сваляше - гумичките се стигаха като се извадят пружините на клапаните, но самите гумички ги държаха едни метални половинки - доста дребни и трудни за наместване при събирането на нещата. Иначе не се регулират.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 15 яну 2012 2:39

Пич, не се захващай, че като гледам, ще осереш работата. Намери си някой да я свърши, а ти се заеми със задачата да изкараш парички за тая работа.
Инак, като видя сутрин темата ти, машинално слагам 2 филии в тостера! :)))
:D

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”