Vidol Nikolov написа:Не мисля,че тези 14 коня ще се усетят толкова много в което и да е купе...
току що обезсмисли поставянето на едни средно агресивни валове за абф или поставянето на една перфектна маркова изпускателна система (от колектора до крайното гърне) Щото толкова са тия 14 коня. Тия коне за нищо ги нямате
към предния колега- имам олимпийско спокойствие. За съжаление по отговорите ти ми става ясно че хич не вдяваш от това което си играя да пиша.
Посочил съм двата аспекта за повишаване на мощността при атмосферен мотор- обороти и сгъстяване. Ти ми "обясняваш' как се пресмята мощността, нещо аджеба...
Айде да обясня малко какво имам в предвид, че явно не се изразявам достатъчно ясно.
сгъстяването повишава въртящия момент. теоретично 10% повишаване на степента на сгъстяване водят до 10% повишаване на мощността и то изцяло от торка. На практика е малко по-малко.
Оборотите- изместването на въртящия момент в по-високите обороти дава мощност. Не е все едно дали имаш примерно 150нм при 5000 или при 7000 оборота. Тия 2000 оборота разлика в случая са чиста мощност. Това изместване на торка(респ печелене на обороти/мощност) обаче е свързано с компромиси- други валове, друг всмукателен колектор, портове. Така например колектор с дълги и тънки рънари дава по-голям върт момент като макс. стойност, при това в по-ниски обороти. Във високите обороти обаче пречи, мотора губи много въртящ момент... Същото е при портовете... Промяната на тия части изместват торка в високите обороти, но за сметка на влошаването му като максимална стойност.
Една много изнасилена атмосферка може да има максимален въртящ момент даже по-нисък от стоковия мотор.
да не напомням за валовете и всмукателния колектор при 9а и абф. От това само човек може да си направи изводи от кой двигател какво се очаква!