След смяна(10км по-късно) на ролката на ангренажа (коляновия вал), същата е разбила леглото във вала (където влиза шпонката). Най-вероятната причина - неправилно завит болт.
Няма да се хабя да псувам по майсторчета и т.н. ...
Само ще кажа, че пързалката е голяма - "Ролката била мека и това разбило 'леглото'..."
Смисъла на темата:
Искам да чуя различни съвети, какво точно и как да направя.
Имам и някой въпроси ...
Искам да отбележа, че нещата трябва да станат както трябва (гледам си колата и си я обичам
1ви вариант:
Наваряване на място - почти 100% съм го отхвърлил, поради съветите на човек, чието мнение ценя. Проблемите идват заради температурата, която ще скапе семеринги и лагери ... Изглежда мременно и съответно неприемливо. Все пак ако някой знае повече ...
Все пак плюса е, че спестява един полу-основен ремонт.
2ри вариант:
Сваля се вала и същия се наварява (така падат рисковете за лагери и семеринги). Все пак и този метод изглежда временен, а и много малко хора знаят за него (наваряването). Някой ... нещо ... ?
Плюса е че спетява вал и лагери(които хипотетично са си иначе ОК).
3ти вариант:
Вал втора ръка.
Тук нещата изглеждат най-трайни и "както трябва".
Минусите - много разходи (все пак ако е единствения читав вариант - нямам избор)
- примерно намирам вал - но как да разбера дали е наред/читав? Какви измервания и къде?
- голяма вероятност има да се окаже, че е за шлайфане - надежно ли е, как и къде?
Пропускам ли нещо? Има ли друг вариант?
Какви валове стават за АБФ? - примерно от КР, PL и т.н.?
Каквото и полезно да се сетите - споделяйте!
Благодаря
п.с. ...като болен съм ...