Трудно включване на скороси-БОРА AKL.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
alexkoleff
Автомобил:
Двигател:

Трудно включване на скороси-БОРА AKL.

Мнениеот alexkoleff » Вто 09 дек 2008 19:00

Здрасти на всички, имам един въпрос относно включването на скоростите на моята кола-Бора 1.6SR(101hp) AKL '99(модел 2000г.). Започвам с описание на ситуацията-когато колата е студена скоростите влизат малко мъчително(нормално), а когато загрее влизат по-лесно, но пак със опредлено усилие. Забелязвам, че при включване на първа скорост при натискане ск. лост наляво при крайно положение има едно малко необходимо (1-2мм.) приплъзване наляво на лост за да включи на първа. Незнам дали ме разбрахте-при крайно ляво положение е необходимо още малко да натисна за да включва нагоре за първа при което се усеща, че скоростния лост прескача някаква "преграда". Нямам "хъркане" при включване на скоростите (задна-1-2-3-4-5). Пробвах също (по съвет на роднина) при движение да включвам няколко пъти 3-та скорост без да пускам съединитела и трябваше да следя дали всеки път скороста се включва все по-трудно, но НЕ-включваше се всеки път нормално. Нямам никакви други проблеми със скоростната кутия или съединителя(не усещам да боксува), но си мисля дали нещо по лостовата система не трябва да се регулира. Ако някой има съвет, дори и за тест на скоростна кутия или съединител ще съм благодарен да ми помогне.
Благодаря Ви предварително

RESPECT.

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Мнениеот snupeca » Вто 09 дек 2008 19:07

За тест на съединител сега се сещам само за това - на място дърпаш ръчната, включваш 4-та и с пвечко газ отпускаш съединителя по-рязко, ако загасне веднага е ок, ако не - буксува съединителя :wink: (ако бъркам някой да ме поправя :lol: )

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Вто 09 дек 2008 20:10

Всички сме на тов хал...прочети има поне 10 теми с описание на проблема....някои колеги дори скъпи съединители купуваха, но без резултат....

Потребителски аватар
alexkoleff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alexkoleff » Вто 09 дек 2008 20:53

Извинявам се ако дублирам други теми и повярвайте ми-рових търсачката, но явно си пропуснал темата която търся.
Ако действително и други колеги имат подобни проблеми, ще се чувствам малко по-спокойно, но ще продължа да търся проблема.

RESPECT.

Потребителски аватар
Ицку®
Автомобил: 2xTouran TDI
Двигател: CAYC 2014 и CFHF 2015

Мнениеот Ицку® » Вто 09 дек 2008 21:43

Малко извън темата, но да попитам двигателя не е ли малък за това купе?

Потребителски аватар
hahooto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hahooto » Вто 09 дек 2008 21:47

колега имах венто и то са6то много трудно ми влизаха скростите докато загрее но никакав проблем 3 години е карах безпроблемно

Потребителски аватар
Mega
Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
Двигател: AGN - 125
Контакти:

Всеобщ проблем ...

Мнениеот Mega » Вто 09 дек 2008 22:42

Това им е проблем на VW, 4 VW-та съм сменил и все е така. Не знам защо немеца не се научи, че това е проблем и да оправи скоростните кутии! Най-голям е проблема от първа към втора!

Преди имах Vento, дадох 900 лева точно за тези неща. Смениха всички лагери, синхрони и още неща. Кутията стана като нова, изчезнаха всички проблеми, но цената не е малка!

Сега трудно ми влиза втора, особено ако е студена колата, но си карам така!

Потребителски аватар
alexkoleff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alexkoleff » Вто 09 дек 2008 22:53

Да наистина 2-та е малко по-трудна за включване когато е студена. Аз съм карал Пасат-'92-'93 и втората беше същата. Така се чусвтвам по-спокоен. Ще попитам в сервиза на VW във Варна какво ще ми предложат.
На колегата Ицку® извън темата ще кажа, че двигателя е слаб ако на светофара се дърпаш с голф GT или на магистралата караш само в лявата лента. Аз колата я карам спкойно в града, а извън гарада съм вдигал до 190, а с 4 човека нормално върви с 120-130(за ускорение трябва да я държиш в обороти). Помисли че 1,6 се слага на Пасат и Октавия. Ако искаш ряз в колата 1,6 не е твоя двигател, а ако искаш спокойно каране-1,6 ще ти служи добре.
Само ще ти кажа, че аз не бих отказал по-силен двигател, но с този мотор карам спокойно.
Ще добавя, че тази година бях в Будапеща и видях много Бори, като 90% бяха 1,6, но там хората не са състезатели като тука и си гледат повече разхода на колата, а не кой е пред теб на пътя и как да го "прескочат"

RESPECT

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Съб 20 дек 2008 19:02

ЗДР.

Аз имам точно същия проблем.
Сменил съм съединител, лостова система и масло в кутията със добавка.
Нещата не се подобряват.
Проблема при теб още ли го има?

Благодаря предварително за отговорите.

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Нед 21 дек 2008 0:22

В такива случаи първо се проверява състоянието на трите тампона на групата двигател-скорости. Един от тях да е "изпуснал" и всичко отива на кино. Особено ако скоростите са ти с щанги, а не с жила.
Това са позиции 5, 9 и 25 на схемата:
Изображение
Като 5 и 9 поемат основната тежест, а 25 служи по-скоро за поглъщане на жироскопичния ефект при подаване на газ.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”