леко топуркане като че ли е дисбаланс на гумите-решено

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
jagler
Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
Двигател: CFFB-2014

леко топуркане като че ли е дисбаланс на гумите-решено

Мнениеот jagler » Чет 29 яну 2009 10:09

Та значи имам следния проблем така да го кажа.При движение към 80-100км/ч. се чува едно такова много леко топуркане като че ли е дисбаланс на гумите.Малко волана ми играеше леко,реших да балансирам гумите те са 195/50/15,викам си може джанта крива да имам и наистина предните две гуми искаха баланс майстора ги оправи.Пробвам аз волана спря да играе не трепти обаче това много леко топуркане остана и се чудя от какво е.Знам лагер как бучи не е въпреки че съм сменял единия преден,може ли да е нещо от спирачните дискове да са малко криви?Да не е нещо от гумите профила им да взема да ги завъртя със задните че да пробвам дали ще се оправи? :roll: Защото самия звук съответства на въртенето на гумите с такава амплитуда е не е май от дисковете... :roll:

Последна промяна от jagler на Пет 13 фев 2009 15:30, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Ventoman
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос за Венто

Мнениеот Ventoman » Чет 29 яну 2009 10:46

Да не е вулканизирана някоя от гумите и да чуваш лепенката ?

Потребителски аватар
balamata
Автомобил: Renault Laguna
Двигател: F3P720

Мнениеот balamata » Чет 29 яну 2009 12:17

Същите симптоми имах и то още със скорост от 40 нагоре.Вътрешния лагер на предна лява главина беше изсъхнал.Просто нямаше грес.Чувах го когато карам наляво или направо,а надясно изчезваше.Чуваше се точно и отмерено:туп,туп,туп и т.н.Шлиците на карето бяха целите в червен прах,както и самия вътрешен лагер.Може и твоя проблем да се окаже същия.

Потребителски аватар
jagler

Мнениеот jagler » Чет 29 яну 2009 12:49

Ами аз знам как румули лагер да ти кажа, единия преден ляв на главината те са 2 съм ги сменил миналата година освен десния да заминава...но това не е румулене ами все едно дисбаланс.Каретата мисля са наред ,защото им сменях маншоните гумените и имат смазка.Гумите са нови на 2г.без дупки.

Потребителски аватар
balamata

Мнениеот balamata » Чет 29 яну 2009 13:09

При мен не румолеше,а се чуваше тупкане.Лагера беше здрав може би,но нямаше никаква грес в него.Беше сух отвсякъде.И аз си мислех за гумите първо,но след като смених за проба два комплекта гуми с джантите.И видях,че тупкането продължи,се насочих към лагер на главина.Следващото нещо към което щях да се насоча е тампон на носача.Но се оказа лагера.

Потребителски аватар
jagler

Мнениеот jagler » Чет 29 яну 2009 13:28

Ако се вдигне колата с крик и се вкл. на пета това тупкане дали ще се усети.. :roll:

Потребителски аватар
balamata

Мнениеот balamata » Чет 29 яну 2009 16:50

jagler написа:Ако се вдигне колата с крик и се вкл. на пета това тупкане дали ще се усети.. :roll:

Тогава може би вече ще е румолене.Но засили поне до 70-80км/ч и веднага изгаси колата.То ще си каже.

Потребителски аватар
jagler

Мнениеот jagler » Чет 29 яну 2009 17:22

balamata написа:
jagler написа:Ако се вдигне колата с крик и се вкл. на пета това тупкане дали ще се усети.. :roll:

Тогава може би вече ще е румолене.Но засили поне до 70-80км/ч и веднага изгаси колата.То ще си каже.
Ще я видя тая работа ... :wink:

Потребителски аватар
kusho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kusho » Чет 29 яну 2009 18:21

При мен проблема изчезна след баланс на предни гуми. Ако имаш втори комплект гуми, пробвай с тях дали ще има шум.

Потребителски аватар
jagler

Мнениеот jagler » Чет 29 яну 2009 20:28

kusho написа:При мен проблема изчезна след баланс на предни гуми. Ако имаш втори комплект гуми, пробвай с тях дали ще има шум.
Аз нали ви казвам не е румолене като лагер ,ами по-тихо като леко топуркане.И амплитудата е точно като за гума на такива интервали все едно протектора на гумата нещо... :roll: Освен да завъртя предните със задните гуми и ще пробвам. :wink:

Потребителски аватар
jagler

Re: леко топуркане като че ли е дисбаланс на гумите-решено

Мнениеот jagler » Пет 13 фев 2009 15:35

Оказа се един гумен диск който е от дясната страна на задвижващия вал след карето от към ск.кутия,може би е за обиране на вибрациите.От едната страна се е отлепил...и за това се получават тези малки вибрации и топуркане.Също така май и карето има малко луфт като се хване и завърта с ръка на вала.Не знам продават ли се такъв гумен диск който е надянат на вала... :roll:

mg design
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mg design » Пет 13 фев 2009 17:00

По скоро това може би е гумения балансьор на дългата полуоска.Вътре е метал обвит в гума.На предишния ми VW се беше скъсал изцяло и се разхождаше по цялата полуоска.Фиксирах го както трябва да бъде и го напълних със силикон.Така ме изкара 7 год. и въобще не мръдна.Така че ако решиш работа за 5 мин. на канал.Иначе ако се сменя е голяма играчка, а и не знам дали се продават.

Потребителски аватар
jagler

Мнениеот jagler » Пет 13 фев 2009 17:08

mg design написа:По скоро това може би е гумения балансьор на дългата полуоска.Вътре е метал обвит в гума.На предишния ми VW се беше скъсал изцяло и се разхождаше по цялата полуоска.Фиксирах го както трябва да бъде и го напълних със силикон.Така ме изкара 7 год. и въобще не мръдна.Така че ако решиш работа за 5 мин. на канал.Иначе ако се сменя е голяма играчка, а и не знам дали се продават.

Ами и аз така направих където се е отлепил го натъпках със силикон ама дали ще изкара не знам :roll: Поне да не играе и вибрира.

mg design
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mg design » Пет 13 фев 2009 17:12

Ще изкара колега, не се притеснявай въобще за това.

Потребителски аватар
slav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slav » Съб 14 фев 2009 10:27

Тоя балансьор повечето колеги като се отлепи го махат и си карат така. При мен също имаше проблем че се беше отлепил и в сервиза за ходова част направо го махнаха и си карам така. Даже бях забравил че го няма. Според колегите от форума той обира вибрациите при много високи скорости. Така например на по-малките по мотори като 1.4 например такъв балансьор няма. Напиши "балансьор" в търсачката и ще намериш много информация :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”