Инфо за пускова дюза 16 в мотор?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Инфо за пускова дюза 16 в мотор?

Мнениеот didkoltd » Съб 14 фев 2009 23:28

Колеги интересува ме всичко свързано с пусковата дюза или петата дюза?Елементи,принцип на работа,кога работи и кога не абе всичко което всеки знае моля да го сподели!Ще са полезни и схеми на връзване,датчици,релета и всичко което е свързано с нея!?Целта е да възтановя моята защото в момента съм я направил ръчно,но всеки път да натискам не е работа пък и ме дразнят такива "побългарени" неща!Двигателя е ПЛ!
Поздрави! :wink:

Потребителски аватар
sashobas
Щастлив голфаджия
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Инфо за пускова дюза 16 в мотор?

Мнениеот sashobas » Съб 14 фев 2009 23:54

Аз съм я вързал при мен през стартера и като въртиш стартер пръска и дюзата. :wink:

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Нед 15 фев 2009 0:04

sashobas написа:Аз съм я вързал при мен през стартера и като въртиш стартер пръска и дюзата. :wink:

Ми то тва е като при мен само ,че аз давам на контакт и задържам копчето няколко секунди и паля ,ако я вържа към стартера ще стане нещо подобно,а целта е друга.Другото което ме интересува е кога и колко работи тази дюза,само когато е студен мотора или и на топъл мотор пак макар и за по-кратко пръска допълнително?При засичане на бедна смес на компютъра вклучва ли се отнова за да се опитва да обогати или не?Значи имам и проблем ,че дори и да е топъл мотора винаги трябва да обогатя "ръчно" за да запали понякога иска и да натисна газта допълнително,предполагам и температурния датчик ми прави проблеми?Кой точно е датчика ,че ги имам в изобилие има и един черен който не е включен и се намира отдясно на главата под делкото,той за какво е с 2 крачета е?До него има и един бял пак с две крачета който е свързан с букса към инсталацията и като го извадя докато работи мотора веднага изгасва! :dontknow:

Потребителски аватар
aradovanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aradovanov » Нед 15 фев 2009 9:09

1.6. ПУСКОВАЯ ФОРСУНКА, ТЕРМОРЕЛЕ, КЛАПАН ДОПОЛНИТЕЛЬНОЙ ПОДАЧИ ВОЗДУХА
Для обеспечения пуска и прогрева двигателя в системе впрыска "К-Jetronic" предусмотрены электромагнитная пусковая форсунка,
термореле, клапан дополнительной подачи воздуха и регулятор управляющего давления (корректор подогрева), см. рис. 4.
Пусковая форсунка предназначена для впрыска во впускной коллектор дополнительного количества топлива в момент запуска хо-
лодного двигателя. Она работает совместно с термореле (тепловым реле времени), которое управляет ее электрической цепью в за-
висимости от температуры двигателя и продолжительности его запуска (электросхема рассмотрена ниже).
Примерные данные пусковых форсунок:
производительность при 4,5 кгс/ см²— 85±20% см/мин;
рабочее напряжение ...................................................................... 7—15В;
мощность потребляемая................................................................. 37 Вт;
угол конуса распыления топлива.................................................. 80°.
Продолжительность впрыска:
при -20°С .............не более 7,5 с;
при 0°С ............ не более 5 с;
при +20°С ............. 2 с;
при +35°С ........ 0 с.
Термореле (рис. II) имеет нормально-замкнутые контакты, один из них соединен с "массой" другой установлен на биметаллической
пластине. Электрический подогрев пластины осуществляется через клемму "50" (реле стартера) выключателя зажигания или через
реле пуска холодного двигателя — послестартового реле. В первом случае подогрев действует только при включении стартера, во
втором более длительно. При замкнутых контактах термореле идет питание пусковой форсунки с электромагнитным управлением или,
другими словами, при замкнутых контактах термореле пусковая форсунка открыта и осуществляется впрыск добавочного топлива.
Время впрыска топлива пусковой форсункой в зависимости от температуры двигателя (охлаждающей жидкости) составляет 1—8 с.
За это время биметаллическая пластина из-за электрического подогрева деформируется настолько, что контакты термореле размы-
каются, электропитание пусковой форсунки прекращается и дальнейшего обогащения смеси больше не происходит.

Потребителски аватар
Жоро Делчев
BBS Collector
Автомобил: Golf GTI16V
Двигател: ABF 1994

Мнениеот Жоро Делчев » Нед 15 фев 2009 10:59

Система за студен старт:
Система се състои от стартова дюза,термопревключвател и вакуумен превключвател.Дюзата се задейства при завъртане на стартера,при рязко натискане на газта и работи при температура на двигателя под 35 градуса:
тук:
Аnlasser-стартер
B50/B15a-изводи от стартера
Каltstartventil-стартова дюза
Thermozeit schalter-температурен превключвател
F60-преключвател на дроселната клапа
F92-вакуумен преключвател
При мен не работи вакуумния превключвател но въпреки това няма никакви проблеми с паленето,сутрин пали от четвърт без да пипам газта :)

Потребителски аватар
aradovanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aradovanov » Нед 15 фев 2009 11:43

"Вакуумния превключвател" работи само за обогатяване на сместа при рязко натискане на педала на газта, като включва за момент петата дюза. Той няма отношение към паленето при студен мотор.

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Нед 15 фев 2009 13:00

Долу горе вземах да зацепвам за какво става дума,тия схеми са ми малко мътни и не мога да ги разбера!
Стартовата дюза я знам какво преставлява,термопревключвателя предполагам е датчика който обаче не можах със сигурност да разбера кой точно е за тази дюза,от темите който прочетох навсякъде се говореше ,че датчика е син на цвят ама навсякъде ставаше дума за 8 винтилови мотори затова ме интересува и при мен ли е такъв датчика.Освен това както казах при мен има един свободен датчик който е кафяв на цвят и още един който е включен ама е бял на цвят,има ли вероятност там нещо да не е както трябва?Стрелката на температурата на таблото не ми работи и е в крайно горно положение от както съм вземал колата.
А този вакумен превключвател какво представлява и къде стои?Как точно сработва?
Ако може някаква по-проста схема на цялата инсталация на тази спомагателна пускова система ако мога така да я нарека,ако може и с цветове на кабелите ще е перфектно!
Бладодаря на колегите които са взели участие,ще съм благодарен и на тези който тепърва ще вземат!Поздрави! :wink:

Потребителски аватар
Жоро Делчев
BBS Collector
Автомобил: Golf GTI16V
Двигател: ABF 1994

Мнениеот Жоро Делчев » Нед 15 фев 2009 20:02

Супер просто е, трябва само да разгледаш схемите особенно последната.Единия извод на стартовата дюза зелено-бял(минус) е свързан с единия извод на терморелето(директен кабел) Изображениеоттам другия извод на терморелето е свързан с клема 50(позиция 1 на схемата) на стартера ИзображениеДругия извод на стартовата дюза(черен кабел) е свързан с клема 15А на стартера(позиция 2 на схемата) :wink: този кабел също е свързан с единия контакт на вакуумния превключвател над кутията на въздушния филтър при КR при PL го няма този превлючвател.
Прикачени файлове
SSP.068.-.Scirocco.GTX.16V (GER).jpg

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Нед 15 фев 2009 22:42

Добре разбрах го това нещо ама не трябва ли по някакъв начин тоя датчик да е свързан с Екуто?Тоя датчик какви стойности трябва да има при студен мотор и при загрят,става дума за кафевия датчик?Белия датчик до него ли е за стрелката на температурата на таблото?

Bobby_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobby_ » Пон 16 фев 2009 3:54

нищо не минава през компира!!!!

.

Последна промяна от Bobby_ на Нед 12 апр 2009 20:04, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Пон 16 фев 2009 18:07

Bobby_ написа:нищо не минава през компира!!!!

имаш "+" който се управлява през стартера

имаш "-" който се управлява през термодатчик (кафяв) който е вързан на главата..... На него има едни стийности примерно.... (30градуса 8 сек) това е темпреатурата под която датчика се включва и работи за 8сек докато въртиш на стартер... ОК?

ЕЛЕМЕНТАРНО Е !!!! ако имаш въпроси питай пак :)

След такова обяснение може ли да не разбере човек? :bowdown
Само още един въпрос имам ,а той е :на 8 винтиловата механична инжекция къде се намира датчика през който минава управлението на петата дюза и какъв е на цвят?

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Вто 17 фев 2009 19:12

Днес сам си отговорих на въпроса от горния пост,датчика е същия кафяв ,но се намира горе на тройника,като проследих кабелите схемата е същатаот датчика в стартера ,а от другия край в дюзата,супер проста схема,Благодаря на всички отзовали се! :bowdown :bowdown :bowdown

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”