Поздрави!
Инфо за пускова дюза 16 в мотор?
- didkoltd
- Автомобил:
- Двигател:
Инфо за пускова дюза 16 в мотор?
Колеги интересува ме всичко свързано с пусковата дюза или петата дюза?Елементи,принцип на работа,кога работи и кога не абе всичко което всеки знае моля да го сподели!Ще са полезни и схеми на връзване,датчици,релета и всичко което е свързано с нея!?Целта е да възтановя моята защото в момента съм я направил ръчно,но всеки път да натискам не е работа пък и ме дразнят такива "побългарени" неща!Двигателя е ПЛ!
Поздрави!
Поздрави!
- sashobas
- Щастлив голфаджия
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Инфо за пускова дюза 16 в мотор?
Аз съм я вързал при мен през стартера и като въртиш стартер пръска и дюзата. 
- didkoltd
- Автомобил:
- Двигател:
sashobas написа:Аз съм я вързал при мен през стартера и като въртиш стартер пръска и дюзата.
Ми то тва е като при мен само ,че аз давам на контакт и задържам копчето няколко секунди и паля ,ако я вържа към стартера ще стане нещо подобно,а целта е друга.Другото което ме интересува е кога и колко работи тази дюза,само когато е студен мотора или и на топъл мотор пак макар и за по-кратко пръска допълнително?При засичане на бедна смес на компютъра вклучва ли се отнова за да се опитва да обогати или не?Значи имам и проблем ,че дори и да е топъл мотора винаги трябва да обогатя "ръчно" за да запали понякога иска и да натисна газта допълнително,предполагам и температурния датчик ми прави проблеми?Кой точно е датчика ,че ги имам в изобилие има и един черен който не е включен и се намира отдясно на главата под делкото,той за какво е с 2 крачета е?До него има и един бял пак с две крачета който е свързан с букса към инсталацията и като го извадя докато работи мотора веднага изгасва!

- aradovanov
- Автомобил:
- Двигател:
1.6. ПУСКОВАЯ ФОРСУНКА, ТЕРМОРЕЛЕ, КЛАПАН ДОПОЛНИТЕЛЬНОЙ ПОДАЧИ ВОЗДУХА
Для обеспечения пуска и прогрева двигателя в системе впрыска "К-Jetronic" предусмотрены электромагнитная пусковая форсунка,
термореле, клапан дополнительной подачи воздуха и регулятор управляющего давления (корректор подогрева), см. рис. 4.
Пусковая форсунка предназначена для впрыска во впускной коллектор дополнительного количества топлива в момент запуска хо-
лодного двигателя. Она работает совместно с термореле (тепловым реле времени), которое управляет ее электрической цепью в за-
висимости от температуры двигателя и продолжительности его запуска (электросхема рассмотрена ниже).
Примерные данные пусковых форсунок:
производительность при 4,5 кгс/ см²— 85±20% см/мин;
рабочее напряжение ...................................................................... 7—15В;
мощность потребляемая................................................................. 37 Вт;
угол конуса распыления топлива.................................................. 80°.
Продолжительность впрыска:
при -20°С .............не более 7,5 с;
при 0°С ............ не более 5 с;
при +20°С ............. 2 с;
при +35°С ........ 0 с.
Термореле (рис. II) имеет нормально-замкнутые контакты, один из них соединен с "массой" другой установлен на биметаллической
пластине. Электрический подогрев пластины осуществляется через клемму "50" (реле стартера) выключателя зажигания или через
реле пуска холодного двигателя — послестартового реле. В первом случае подогрев действует только при включении стартера, во
втором более длительно. При замкнутых контактах термореле идет питание пусковой форсунки с электромагнитным управлением или,
другими словами, при замкнутых контактах термореле пусковая форсунка открыта и осуществляется впрыск добавочного топлива.
Время впрыска топлива пусковой форсункой в зависимости от температуры двигателя (охлаждающей жидкости) составляет 1—8 с.
За это время биметаллическая пластина из-за электрического подогрева деформируется настолько, что контакты термореле размы-
каются, электропитание пусковой форсунки прекращается и дальнейшего обогащения смеси больше не происходит.
Для обеспечения пуска и прогрева двигателя в системе впрыска "К-Jetronic" предусмотрены электромагнитная пусковая форсунка,
термореле, клапан дополнительной подачи воздуха и регулятор управляющего давления (корректор подогрева), см. рис. 4.
Пусковая форсунка предназначена для впрыска во впускной коллектор дополнительного количества топлива в момент запуска хо-
лодного двигателя. Она работает совместно с термореле (тепловым реле времени), которое управляет ее электрической цепью в за-
висимости от температуры двигателя и продолжительности его запуска (электросхема рассмотрена ниже).
Примерные данные пусковых форсунок:
производительность при 4,5 кгс/ см²— 85±20% см/мин;
рабочее напряжение ...................................................................... 7—15В;
мощность потребляемая................................................................. 37 Вт;
угол конуса распыления топлива.................................................. 80°.
Продолжительность впрыска:
при -20°С .............не более 7,5 с;
при 0°С ............ не более 5 с;
при +20°С ............. 2 с;
при +35°С ........ 0 с.
Термореле (рис. II) имеет нормально-замкнутые контакты, один из них соединен с "массой" другой установлен на биметаллической
пластине. Электрический подогрев пластины осуществляется через клемму "50" (реле стартера) выключателя зажигания или через
реле пуска холодного двигателя — послестартового реле. В первом случае подогрев действует только при включении стартера, во
втором более длительно. При замкнутых контактах термореле идет питание пусковой форсунки с электромагнитным управлением или,
другими словами, при замкнутых контактах термореле пусковая форсунка открыта и осуществляется впрыск добавочного топлива.
Время впрыска топлива пусковой форсункой в зависимости от температуры двигателя (охлаждающей жидкости) составляет 1—8 с.
За это время биметаллическая пластина из-за электрического подогрева деформируется настолько, что контакты термореле размы-
каются, электропитание пусковой форсунки прекращается и дальнейшего обогащения смеси больше не происходит.
- Жоро Делчев
- BBS Collector
- Автомобил: Golf GTI16V
- Двигател: ABF 1994
Система за студен старт:
Система се състои от стартова дюза,термопревключвател и вакуумен превключвател.Дюзата се задейства при завъртане на стартера,при рязко натискане на газта и работи при температура на двигателя под 35 градуса:
тук:
Аnlasser-стартер
B50/B15a-изводи от стартера
Каltstartventil-стартова дюза
Thermozeit schalter-температурен превключвател
F60-преключвател на дроселната клапа
F92-вакуумен преключвател
При мен не работи вакуумния превключвател но въпреки това няма никакви проблеми с паленето,сутрин пали от четвърт без да пипам газта
Система се състои от стартова дюза,термопревключвател и вакуумен превключвател.Дюзата се задейства при завъртане на стартера,при рязко натискане на газта и работи при температура на двигателя под 35 градуса:
тук:
Аnlasser-стартер
B50/B15a-изводи от стартера
Каltstartventil-стартова дюза
Thermozeit schalter-температурен превключвател
F60-преключвател на дроселната клапа
F92-вакуумен преключвател
При мен не работи вакуумния превключвател но въпреки това няма никакви проблеми с паленето,сутрин пали от четвърт без да пипам газта
- aradovanov
- Автомобил:
- Двигател:
"Вакуумния превключвател" работи само за обогатяване на сместа при рязко натискане на педала на газта, като включва за момент петата дюза. Той няма отношение към паленето при студен мотор.
- didkoltd
- Автомобил:
- Двигател:
Долу горе вземах да зацепвам за какво става дума,тия схеми са ми малко мътни и не мога да ги разбера!
Стартовата дюза я знам какво преставлява,термопревключвателя предполагам е датчика който обаче не можах със сигурност да разбера кой точно е за тази дюза,от темите който прочетох навсякъде се говореше ,че датчика е син на цвят ама навсякъде ставаше дума за 8 винтилови мотори затова ме интересува и при мен ли е такъв датчика.Освен това както казах при мен има един свободен датчик който е кафяв на цвят и още един който е включен ама е бял на цвят,има ли вероятност там нещо да не е както трябва?Стрелката на температурата на таблото не ми работи и е в крайно горно положение от както съм вземал колата.
А този вакумен превключвател какво представлява и къде стои?Как точно сработва?
Ако може някаква по-проста схема на цялата инсталация на тази спомагателна пускова система ако мога така да я нарека,ако може и с цветове на кабелите ще е перфектно!
Бладодаря на колегите които са взели участие,ще съм благодарен и на тези който тепърва ще вземат!Поздрави!
Стартовата дюза я знам какво преставлява,термопревключвателя предполагам е датчика който обаче не можах със сигурност да разбера кой точно е за тази дюза,от темите който прочетох навсякъде се говореше ,че датчика е син на цвят ама навсякъде ставаше дума за 8 винтилови мотори затова ме интересува и при мен ли е такъв датчика.Освен това както казах при мен има един свободен датчик който е кафяв на цвят и още един който е включен ама е бял на цвят,има ли вероятност там нещо да не е както трябва?Стрелката на температурата на таблото не ми работи и е в крайно горно положение от както съм вземал колата.
А този вакумен превключвател какво представлява и къде стои?Как точно сработва?
Ако може някаква по-проста схема на цялата инсталация на тази спомагателна пускова система ако мога така да я нарека,ако може и с цветове на кабелите ще е перфектно!
Бладодаря на колегите които са взели участие,ще съм благодарен и на тези който тепърва ще вземат!Поздрави!
- Жоро Делчев
- BBS Collector
- Автомобил: Golf GTI16V
- Двигател: ABF 1994
Супер просто е, трябва само да разгледаш схемите особенно последната.Единия извод на стартовата дюза зелено-бял(минус) е свързан с единия извод на терморелето(директен кабел)
оттам другия извод на терморелето е свързан с клема 50(позиция 1 на схемата) на стартера
Другия извод на стартовата дюза(черен кабел) е свързан с клема 15А на стартера(позиция 2 на схемата)
този кабел също е свързан с единия контакт на вакуумния превключвател над кутията на въздушния филтър при КR при PL го няма този превлючвател.
оттам другия извод на терморелето е свързан с клема 50(позиция 1 на схемата) на стартера
Другия извод на стартовата дюза(черен кабел) е свързан с клема 15А на стартера(позиция 2 на схемата) - didkoltd
- Автомобил:
- Двигател:
Добре разбрах го това нещо ама не трябва ли по някакъв начин тоя датчик да е свързан с Екуто?Тоя датчик какви стойности трябва да има при студен мотор и при загрят,става дума за кафевия датчик?Белия датчик до него ли е за стрелката на температурата на таблото?
нищо не минава през компира!!!!
.
.
Последна промяна от Bobby_ на Нед 12 апр 2009 20:04, променено общо 1 път.
- didkoltd
- Автомобил:
- Двигател:
Bobby_ написа:нищо не минава през компира!!!!
имаш "+" който се управлява през стартера
имаш "-" който се управлява през термодатчик (кафяв) който е вързан на главата..... На него има едни стийности примерно.... (30градуса 8 сек) това е темпреатурата под която датчика се включва и работи за 8сек докато въртиш на стартер... ОК?
ЕЛЕМЕНТАРНО Е !!!! ако имаш въпроси питай пак
След такова обяснение може ли да не разбере човек?
Само още един въпрос имам ,а той е :на 8 винтиловата механична инжекция къде се намира датчика през който минава управлението на петата дюза и какъв е на цвят?
- didkoltd
- Автомобил:
- Двигател:
Днес сам си отговорих на въпроса от горния пост,датчика е същия кафяв ,но се намира горе на тройника,като проследих кабелите схемата е същатаот датчика в стартера ,а от другия край в дюзата,супер проста схема,Благодаря на всички отзовали се!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”