Отваряне на машинка за чистачки?!?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
viktor vox
Автомобил:
Двигател:

Отваряне на машинка за чистачки?!?

Мнениеот viktor vox » Чет 10 сеп 2009 20:25

КОЛЕГИ!
Моля за съвет - ако някой е разглобявал
моторче с машинка за чистачки на Голф-3, 1995 г.,
от типа, дето изглеждат капсуловани -
нека сподели!?!
При мен се спече изведнъж - лагеруването на осите
към раменете си е нормално, но оста на машинката се завърта
на 2 мм наляво-надясно. Инак намотката има някакъв Омаж,
но при подаване на напреж. от акумулатора дава само искра...
Ето, така изглежда откъм съединителната клема... има някакви 4 рогчета,
чиито продължения предполагам са набити от вътрешната страна в самата черупка...
Не ми е ясно дали трябва да разпробивам върху тях, или има сдруг метод?
До тях има и по един технологичен отвор, който също не ми е ясно за какъв зор служи?!?

Изображение

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Re: Отваряне на машинка за чистачки?!?

Мнениеот zdravko_jett » Чет 10 сеп 2009 20:56

колега ти искаш моторчето ли да отвориш ако е така има 2 болт4ета с лимбус отвиваштях, а после при монтажа махаш тази бялата лента има отворчета за да нагласиш пластинките за който са захванати лимбусите, аз миналата седмица разглобявах такова моторче на джета моето беше сщото може и онова предавателя да отвориш там има едни пластинки почисти ги добре, махни старата грес и сложи нова, после при монтажа трябжа да наместиш тва рамо което е захванато за мотор4ето става по следния начин пускаш чистачките на степени там кудето ти спре чистачката изключваш лостчето отвиваш късото рамо от моторчето вадиш го за да преместиш чистачките наи доло за да може от там да почват и да се връщат

viktor vox
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viktor vox » Чет 10 сеп 2009 21:15

zdravko_jett -
Благодаря ти за съвета!
Чудех се как да установя кое точно и къде е заклинило -
дали самото моторче, или нещо в алуминиевата черупка, където
са джаджите, обръщащи посоката...
На пръв поглед тази черупка технологично изглежда неремонтируема -
но срещнах теми, където се описваше процедура
за отваряне с последващо нарязване на резби М4
на механизъм за задни чистачки... Руснаците го правят...
Затова си помислих, че и тук може да се направи проба...
БЛАГОДАРЯ още веднъж...
:beer

Потребителски аватар
sploty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sploty » Чет 10 сеп 2009 21:44

Аз съм правил ремонт на тая машинка само че на Опел със същият проблем.
Пробих капсите с дрелка отворих механизма и с триста зора извадих оста (понеже е била доста време без рамо и чистачка и се е напълнило с боклуци) изчистих всичката мизерия и я смазах с грес.Събрах я отново с болчета и гайки на мястото на капсите и заработи.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Чет 10 сеп 2009 21:50

това алуминиевото има едни щипчици дето се отварят и аз иах пробле с чистачките степените не работеха смисъл работеха си колкото искат рядко спираха и трудно почваха абе пълна лудница след почистването на тези четки,смазване на шарнир4етата , като и на осите където са захванати чистачките те са коренно различни ако ти се занимава направи това което аз направих от полза е а и нещо друго на тва алуминиевото отпред има едно като болтче с една пружинка тя е от въте пред шнека н я върти не знам за какво е явно луфт ли убира нз обаче аз го врътнах и почна да драска моторчето, повъртях го малко взе да се чува едно гадно дебело чукане в купето регулирах го така че да не драска точно преди да почне да драска обаче и чукането намали но си го има но ми се струва че преди го нямаше така че не е за препоръчване да го бараш ,а грешка то е било с нитове

viktor vox
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viktor vox » Пет 11 сеп 2009 13:31

БЛАГОДАРЯ!
На всички, които се отзоваха на питането...
Отварянето на черупката с големия червячен диск и трите плъзгача беше съвсем успешно. Дискът се оказа доста поостърган, на много места имаше струпвания на бели пластмасови трици в резултат вероятно на сухо триене или заклинване - оста на диска се оказа доста потъмняла, като отвърната от прегрявания...

По-неприятната изненада ме очакваше в самия мотор:
Роторът бе яко запекъл, а след отвиването на 2-та болта с шестограмни глави и отварянето на достъп до вътрешността се оказа, че вътре е имало нещо като "МИНИ-ПОТОП" - на много места - следи от прегряване...
От долната страна не бе възможно да се отклини яко пресованото дъно с долното лагеруване. Корпусът е направен от твърде яко, дебело желязо. При опита да измъкна горната част - алумин-черупката с червячното колело - се откачиха и четките...

Всички опити роторът да се извлече от тази посока не успяха - убедих се, че на практика ЗАКЛИНВАНЕТО е станало именно в долния лагер...

ИЗВОД 1:: Подобни моторчета вероятно все пак може да бъдат ремонтирани, но само при наличието на достатъчно добре оборудвано Шлосерско работно място.
(Друг въпрос е дали си струва усилията...)
:beer :beer :beer

ЧУДЕНКА: Как е влязла вода в този мотор не ми е много ясно... Когато свалих корите, които покриват тези джаджи - втрещих се колко много кал, листа, клонки и какво ли не още се беше натрупало в тази зона... Изгребал съм поне 10 шепи яка кал и тиняк...

А ВИЕ КАК СЕ СПРАВЯТЕ с този проблем?!?

Потребителски аватар
sploty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sploty » Пет 11 сеп 2009 19:47

моето го ремонтирах,но преди това отидох на морга и ми искаха 25 лв. за друго. :oops:
Пак казвам беше от Опел Астра 94 г
.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Съб 12 сеп 2009 9:52

Има смисъл да се ремонтира само от техническо любопитство. Моторче втора ръка е 10-15лв. Влиза вода и още как. Като е под кората, там не е изключено да влезе вода ако е пробита кората или са запушени водосточните отвори.

Потребителски аватар
sploty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sploty » Съб 12 сеп 2009 15:35

хахах
оправих си моторчето на опела,а сега гледам на голфа се е скапало. :banghead: :banghead: :banghead:
Сега и аз ще ремонтирам :drinking:

viktor vox
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viktor vox » Съб 12 сеп 2009 15:59

Днес успешно замених системката за миене на предното стъкло на Голфа.
Благодарности на salamaleikum. :beer :beer

По-важното е, че установих и как се е пълнела с вода тази част на отсека, където се намира моторчето! Колкото и тъпо да звучи - не съм забелязал, че твърдото маркучле, които захранва "шофьорската" дюза е имало цели две спуквания... При пробичките истината излезе наяве...
========================
Така че - проверявайте си и при вас за спуквания... Защото налягането е яко, а водата (или омиващата течност) се "преразпределя" именно и към зоната на моторчето... Затова по повреденото старо моторче имаше нещо като химичен налеп на някои места...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”