Съвети за смяна на хидравличн повдигачи + белези

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
galyaradeva
Автомобил: Vw Caravelle 1998
Двигател: VR6-140hp
Контакти:

Съвети за смяна на хидравличн повдигачи + белези

Мнениеот galyaradeva » Сря 02 дек 2009 18:17

Здравейте колеги,двигателят е ABC 1.8 и съм решил да му сменям повдигачите защото чукат.Има една книжка Голф и Венто където за смяната на повдигачите е писано много малко. Общо взето че се сменят комплет всичките и че не се пали двигателят поне 30 мин. Понеже процедурата ще я правя сам, много бих се радвал ако дадете някой савети за тънкостите при смяната.
Трябва ли да го намистам на белезите за центровка или е достатачно само да бележа ремъкът и ролките за да не прескоча някой зъб случайно.
Как става самото вадене? Трябват ли спец. инструменти или просто се издърпват и на тяхно място се слагат новите.
Четох тук във форума че за гарнитурата е хубаво да се топне във топла вода за няколко минути. За всеки случай съм купил две "коркови" :wink:

Болтовете на капаците на раз. вал се стягат със 20 Нм. Имали последователност при развиването и затягането на болтовете. Знам че на главата се затягат на кръст и тук ли е така? Макар че не би трябвало :screwy
Трябвали да налея масло под повдигачите преди да ги сложа?

Абе каквото се сетите ще ми е от полза.

Последна промяна от galyaradeva на Вто 08 дек 2009 17:26, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
alex_zazy
Автомобил:
Двигател:

Re: Съвети за смяна на хидравличн повдигачи

Мнениеот alex_zazy » Сря 02 дек 2009 18:54

Като съдя по въпросите ти тази работа хич не е за теб! :012: По добре не се захващай! Или си намери някой приятел дето знае какво прави или при който и да е монтьор ще ти свърши работа!

Потребителски аватар
galyaradeva
Контакти:

Мнениеот galyaradeva » Сря 02 дек 2009 19:02

Алекс
Проблема е че не съм в Бг. най близкият приятел е на 4000 кл. а най близкият българин е на 80 кл.
В раиона има двама майстори които при последния преглер констатираха че по евтино ще ми излезе да сменя двигателя отколкото да го ремонтирам... Защото компресията на целиндрите я мериха със нагнетяване на въздух и понеже въздухут излизаше от незатворените клапани те решиха че проблема е много голям...
Ако ме разбираш за какво ти говоря
ДА вярно е не разбирам от автомобили но и не падам от марс.. и още щом почнаха да се услушват що аджаба излиза този въздух че и от четерите целиндара ми стана ясно на каде бият ... Бе може и да не са мерили компресия.. но пак си беше със барометър. :screwy

Последна промяна от galyaradeva на Сря 02 дек 2009 19:05, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
alex_zazy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex_zazy » Сря 02 дек 2009 19:05

Ок влизам поне аз във положение. Двигателя пали ли и ако пали тракат ли въпросните повдигачи?

Потребителски аватар
galyaradeva
Контакти:

Мнениеот galyaradeva » Сря 02 дек 2009 19:07

Пали от рас върви перфектно. Правих ме му основен ремонт в Бг. И пустите му повдигачи чукат за световно дори и като загрее.
Ако се заслушаш има два вида чукане ... при ниски е един и при високи стават два едновременно.
http://www.youtube.com/user/IzpovedniC# ... S88ER8Abe4

Потребителски аватар
alex_zazy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex_zazy » Сря 02 дек 2009 19:28

Кучето ме разсмя обаче :063: ! Както и да е ето ти няколко схеми ще са ти от полза.

untitled1.JPG

untitled.JPG

Така няма нужда от специални инструменти. Въртиш двигателя със ключ да доиде от горе на белег и с малко сръчност ще можеш да махнеш ангренажния ремак без да отвиваш ролката. Ако не ще ще я отвиеш и нея и от там на татака никакво превъртане за да не се налага разглабяне и гледане не белег и на долната шайба. Така Преди свалянето на ремака ще ти е по лесно да развиеш болта на колелото на разпределителния вал. След махането на ремака и на колелото трудното е свършило. После махаш последователно капака и горните пети на разпределителния вал. вала излиза и от долу се виждат пуловете под тях са самите повдигачи. Трябва ти само магнитче за по лесно вадене. Само гледаи кои пул от каде е да не им размениш местата. Друго няма, редиш повдигачите пуловете и слагаш вала както си го свалил петите върху него и ги стягаш както глава най-добре като малко по малко всички да си легнат първо и тогава със сила и последователност. Тия 20нм не ги гледай стегни ги толкова колкото държи 8мм 6пилка смисал с гаечно ключе на ръка не с трабата mhihi ! Слагаш колелото и го наглацяш да си сочи белега който е на черната пласмаса зад колелото ще го видиш. и слагаш ангренажния ремак. Гарнитурката на капака на главата няма нужда да я топиш в каквото и да е било се ще кара малко! Най-добре гумена ама ти си знаеш. Смени и маслото с една хубава 10w40 полу-синтетика и газ!
п.с. Дано съм бил полезен! Ако се сетя нещо ще допиша!

Потребителски аватар
galyaradeva
Контакти:

Мнениеот galyaradeva » Сря 02 дек 2009 19:39

Кучето е голяма палавница.. :D

ЗА ремака трябва да го разхлабя от обтегача и тогава се сваля...
И ми говориш за белега на шаи=йбата която е хваната за разпределителния вал ... Ако е така значи съм хванал момента
Мисля че във момента съм сус гумена гарнитура но не съм сигорен затова поръчах на баща ми да ми сложи две за всеки случай. Четох тука че корковите са по добри и затова такива му казах да ми вземе..

Мерси Алекс жив и здрав да си а ако има нещо аз пак ще питам :wink:

Потребителски аватар
alex_zazy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex_zazy » Сря 02 дек 2009 19:51

Хванал си момента. И с коркова ще кара нямаш грижи тя и да протече след време ще я смениш за 20 минути.

Потребителски аватар
golf_III_2e
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_III_2e » Сря 02 дек 2009 22:01

колега слагаи повдига4и INA желателно е да се смени и маслпто когато се сменят повдига4и.

Потребителски аватар
galyaradeva
Контакти:

Мнениеот galyaradeva » Чет 03 дек 2009 15:05

:) Повдигачите са ИНА във една зелена опаковка са а маслото го смених преди 4-5 дена. Надявах се да чукат от фалшиво масло но уви :(

Symptom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Symptom » Чет 03 дек 2009 15:54

Като цяло елементарна процедура, стига да знаеш,че разпределителният вал не носи на усукване.

Бележиш си и ремъка и зъбното колело,вала има шпонка!
Можеш да избуташ ремъка с минимално мърдане на обтяжната ролка.
Важното е да можеш да отвиеш болта на зъбното колело когато ремъка е на място зашото инак не можеш грам да го отвъртиш.Става с гаечен ключ и с резки почуквания.Бъди търпелив, на мен ми отне около 2 часа..но може и да се е затегнал..не бързай!

Като отвиеш болта с леки почуквания вадиш колелото . Остава да свалиш разпределителният вал.
Отвивай равномерно болтовете на петите и внимаваи с натоварването ,гърбиците всеоще натискат някой от повдигачите. гледаи да е равномерно...че пустото вал се чупи...
Като махнеш петите подреждаи ги по ред на сваляне.
Повдигачите се вадят с пръсти, просто нареждаш новите.
Хубаво е да си вземеш нов семеринг на вала.. така и така го сваляш.

Внимателно почваш да притягаш петите ..ПОРАВНО ...затягаш с 20 нютона.

Ако не ти е избягала настройката няма да усетиш разлика във вървежа...просто работи по-мазно :)

Аз ги смених щото сменях вала с такъв от 2Е...
Успех, имам и няколко снимки от смяната.

Потребителски аватар
galyaradeva
Контакти:

Мнениеот galyaradeva » Чет 03 дек 2009 16:02

САмо изкам да знам последователността на затягане на болтовете има ли от ляво на дясно, от дясно на ляво, от средата към двата края... май от средата е по добре.

Потребителски аватар
Deroni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Deroni » Чет 03 дек 2009 18:42

ако не ти се реши проблема като се прибереш ти подарявам въпросните водачи.Оригинални и ползвани и докато си направят място ще се чуват.Тъй като сменях глава седят и гарнитуря имям.

Symptom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Symptom » Чет 03 дек 2009 19:20

Ами като поставиш петите , притегни с пръсти и после с ключа, ще видиш ,че някоя пета е стегната защото натискаш с вала повдигача..тоест стяга се тегаво. Завиваш поравно помалко отвсякаде за да приляга равномерно,това е важното, друга философия няма.Затягаш на по 20 нютона, мини провери после пак, с динамометричния ключ и си готов.

Потребителски аватар
galyaradeva
Контакти:

Мнениеот galyaradeva » Пет 04 дек 2009 16:09

Deroni надявам се тези новите дето съм ги купил да работят като хората :D

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”