Ръчната замръзна - какво да правя?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Green_Madness
Автомобил:
Двигател:

Ръчната замръзна - какво да правя?

Мнениеот Green_Madness » Пет 29 яну 2010 14:46

Колеги, направих уникална глупост. Онзи ден бях спрял и не знам защо дръпнах ръчната.... Тръгвам после, колата реве, запали се цялата. Успях да се добера до паркинга. Днеска пак тръгвам, пак ръчната държи здраво. Как да се справя с проблема? Колата е Г4, 1.6.

Потребителски аватар
Gencho87
Автомобил: VW Golf MK3 GT
Двигател: AEK 1.6 1995

Re: Ръчната замръзна - какво да правя?

Мнениеот Gencho87 » Пет 29 яну 2010 15:05

Здравей, по принцип през зимата никога не се дърпа ръната като оставяш колата (преполагам знаеш, но някой път става случайно без да се усетиш), та не ми се е случвало никога досега, но предполагам, че ако затоплиш вода в някакъв съд и полееш отзад спирачките би трябвало да отпусне след това, обаче трябва по някакъв начин да ги изсушиш, например като караш с леко дръпната ръчна(без да се влачат колелата трябва да се въртят, но да има триене, че да изсъхне), за да не замръзнат пак. Това е моят съвет ако някой има по добър вариант нека те посъветва :beer

Потребителски аватар
Green_Madness
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Green_Madness » Пет 29 яну 2010 15:10

Gencho87 написа:Здравей, по принцип през зимата никога не се дърпа ръната като оставяш колата (преполагам знаеш, но някой път става случайно без да се усетиш), та не ми се е случвало никога досега, но предполагам, че ако затоплиш вода в някакъв съд и полееш отзад спирачките би трябвало да отпусне след това, обаче трябва по някакъв начин да ги изсушиш, например като караш с леко дръпната ръчна(без да се влачат колелата трябва да се въртят, но да има триене, че да изсъхне), за да не замръзнат пак. Това е моят съвет ако някой има по добър вариант нека те посъветва :beer

Благодаря колега! За зимата ми е ясно, че е безумно да дърпам ръчна :dummy: , но стана белята неволно. Имам в предвид твоя вариант, ще е хубаво и други да се отзоват.

Потребителски аватар
DIX^
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DIX^ » Пет 29 яну 2010 15:13

премести я на слънце :shock

Потребителски аватар
VW`VENTO
Автомобил: VW BORA 1.9TDI
Двигател: AHF

Мнениеот VW`VENTO » Пет 29 яну 2010 15:17

аз редовно си дърпам ръната когато ходя в приятелката понеже там е под наклон и да не тръгне я дърпам.Дори и сега в тез студове дет минаха не съм имал проблеми :screwy

Потребителски аватар
Green_Madness
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Green_Madness » Пет 29 яну 2010 15:20

VW`VENTO написа:аз редовно си дърпам ръната когато ходя в приятелката понеже там е под наклон и да не тръгне я дърпам.Дори и сега в тез студове дет минаха не съм имал проблеми :screwy

Колега, ти взриви обстановката :lol: Да не би въобще да нямаш ръчна и да си мислиш, че си законтряш :lol:

P.S. По темата - в неделя пълня тенджерите с вряла вода и ще видим какво ще стане.

Ако някой знае по-лесно решение да пише. :)

Имам спрей за размръзяване, дали може да го ползвам за това?

Потребителски аватар
VW`VENTO
Автомобил: VW BORA 1.9TDI
Двигател: AHF

Мнениеот VW`VENTO » Пет 29 яну 2010 15:25

абе не е от най-натегнатите ръчни ама държи.Щом нетръгва като я спра под наклон на свободна с дигната ръчна.Пък и аз често я раздвижвам ръчната когато има условия :drive :)

Потребителски аватар
eCy!
Автомобил: Golf
Двигател: BMN

Мнениеот eCy! » Пет 29 яну 2010 15:26

може за пробваш и със спрея само дето не ми е ясно къде тряя да се пръсне,
П.П. а защо не хванеш въжетата с ръка и да ги пазмърдаш 1во може и да стане нещо :да:
Успех колега !!!

Потребителски аватар
Gencho87
Автомобил: VW Golf MK3 GT
Двигател: AEK 1.6 1995

Мнениеот Gencho87 » Пет 29 яну 2010 15:27

Ако са ти барабанки отзад незнам как ще пръскаш около накладките със спрея, защото ако са дискови е лесно :hmmmm

Потребителски аватар
hooligan_sk
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 29 яну 2010 16:10

Напълно блокирани ли са колелата? Ако не са вдигни 80-90 и ше се оправи ;) И в тва време в момента би трябвало да се е оправила ;)

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 29 яну 2010 16:15

Green_Madness написа:....

P.S. По темата - в неделя пълня тенджерите с вряла вода и ще видим какво ще стане.
....

Не е задължително , даже е много малко вероятно да са замръзнали самите накладки .
По-скоро навлиза вода в бронята на жилото и то си замръзва така опънато . На един колега така беше замръзнала ръчната , явно не много силно дръпната , защото колелета превъртаха , което значи че не са замръзнали накладките . Въпреки това не освобождава . За радост след 10-тина резки дърпания и пускания на ръчната - освободи :wink: .

Рошко
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Рошко » Пет 29 яну 2010 16:17

Зарежи я тая водя, колкото и да ги поливаш барабаните нищо няма да направиш! Ръчната най-често замръзва в кожуха на жилото а не в самото колело.Кое ще ти замръзне в колелото? Феродото или барабана?!Размърдай жилата или ги нагрей по някакъв начин!

Потребителски аватар
BOCOO
Автомобил: golf3
Двигател: AEE 1996

Мнениеот BOCOO » Пет 29 яну 2010 17:14

щом е замръзнало е или пробито някъде и влиза вода вътре или жилото се е закъсало и като върнеш ръчната забива в бронята сменяй с ново когато имаш възможност

Селямсъза
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Селямсъза » Пет 29 яну 2010 17:29

DIX^ написа:премести я на слънце :shock

Гениално :!: С кран ли :?:

Моя съвет е да не пробваш с водата надали ще има ефект... а в този студ ако полееш с гореща вода може и да има неприятен ефект :roll: а ако си с дискове даже ми се струва,че е противопоказно да го правиш :roll:

Потребителски аватар
kyossev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kyossev » Пет 29 яну 2010 17:34

Колега и аз съм със същата кола и имах миналата седмица същия проблем! лягаш под колата и дърпаш жилата към бронята! това е най-лесният начин!веднага се оправя!те жилата се виждат!много е елементарно,сам ще се убедиш,просто трябва да се наведеш и ще ти се изясни цялата картинка :) дано съм помогнал! с вода пробвах- НИЩО не стана!!!

Последна промяна от kyossev на Пет 29 яну 2010 17:37, променено общо 1 път.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”