Няколко въпроса за климатроник Диавиа(Diavia) ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
mitko23
Автомобил: VW Golf MK3
Двигател: ABU 1993

Няколко въпроса за климатроник Диавиа(Diavia) ?

Мнениеот mitko23 » Съб 20 мар 2010 18:56

Здравейте колеги,притежател съм на Golf 3 1.6 MI ABU с допълнително поставян климатроник-Diavia.Тъй като за този климатроник няма никаква информация(а моят се скапа тотално),или ако има е страшен кът искам да попитам няколко въпроса относно него.
1)Тази част доколкото разбирам е някакъв регулатор(намира се под жабката),но на какво?
Изображение
Изображение

2)Това ECU на климатроника(влизат две букси в него с много жици) ли е и какви функции изпълнява то?
Изображение

3)Освен гореспоменатите части и релетата в отсега на двигателя има ли и други електронни модули който да регулират работата на вентилатора в купето?

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Re: Няколко въпроса за климатроник Диавиа(Diavia) ?

Мнениеот bobocamaro » Съб 20 мар 2010 22:04

Ето прочети viewtopic.php?p=728000
и още една тема намерих viewtopic.php?f=6&t=126835&start=0

Потребителски аватар
Namesata
Автомобил: VW PASSAT USA
Двигател: KR 16V 9A

Мнениеот Namesata » Съб 20 мар 2010 22:32

това е регулатора на убороти на вентилатора в купето.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 21 мар 2010 10:17

Здрасти колега.Това е точно регулатора на оборотите на вентилатора.Ако проблема ти е в това - някъде из сервиза трябва да имам 2 или 3 от разни климатроници с изгоряли контролери (Diavia),които съм свалял от колите (миналото лято стана хит да преправям климатроници Diavia на прости климатици или на обикновенно парно,дори :shock ).
А какво му е на твоя,какво не му работи,какво се случва с него?

mitko23

Мнениеот mitko23 » Нед 21 мар 2010 23:27

bobocamaro написа:Ето прочети viewtopic.php?p=728000
и още една тема намерих viewtopic.php?f=6&t=126835&start=0

Тези теми ги знам колега ,просто не бях сигурен дали контролерите служат за едно и също понеже имат визуални разлики.

Namesata написа:това е регулатора на убороти на вентилатора в купето.

Мерси колега значи първата снимка е контролер за регулиране на оборотите на вентилатора,а черната кутийка, ECU на климатроника ли е?

zfa159 написа:Здрасти колега.Това е точно регулатора на оборотите на вентилатора.Ако проблема ти е в това - някъде из сервиза трябва да имам 2 или 3 от разни климатроници с изгоряли контролери (Diavia),които съм свалял от колите (миналото лято стана хит да преправям климатроници Diavia на прости климатици или на обикновенно парно,дори :shock ).
А какво му е на твоя,какво не му работи,какво се случва с него?

Здравей колега.Проблема е доста странен,преди време вентилаторът в купето спря да работи без каквато и да е причина(не въртеше на нито една степен).Така изкарах около месец и нещо(докато затопли :D ) без парно,без климатик(ма то кой ли ползва климатик зимата :D ),докато случайно от ровенето ми във форума и различни чеждестранни сайтове разбрах,че проблемът може да бъде от така споменатия контролер(за обротите на вентилатора).Разглобих го,но той си се оказа напълно здрав,разглобих и приличащото на автомобилно ECU под жабката(представлява някаква платка с две букси и много жици,доколкото разбрах от друг твой отговор,в друга тема климатроникът управлява клапите от там)и то беше абсолютно здраво.Следващото нещо което проверих бяха бушоните и управлението на климатроника, всичко си беше чисто здраво.Тъй като информацията(откъм схеми и т.н.) в нета е много малко реших да попитам дали има някакви други скрити ел. компоненти някъде зад таблото,освен посочените на снимките погоре в темата.
Тези Диавии просто са една голяма боза(извинявам се за израза).Нито има инфо за тях,нито може човек да ги върже на VAG, а за по старите модели(преди Golf 4) вече не се и произвеждат резервни части. death

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 22 мар 2010 0:10

Хубаво де,а вентилатора провери ли го дали е здрав? :lol:
Щото и аз така като теб,рових един климатроник и чоплих какво ли не и се оказа,че на вентилатора му е свършил ротора,освен четките и е тотал щета из атова не върти.
Да те предупредя - не можеш да мериш точно напрежението с мултицет при откачен вентилатор.
Првилния тест е да пуснеш вентилатора директно на акумулатор за да видиш дали върти въобще,а ако искаш да гледаш дали има напрежение към него - с крушка.То е импулсно (идва от ШИМ) и уреда се шашка.
Принципно масовата схема е постоянен + през контакт и предпазител до вентилатора и се "клати" масата от този регулатор.
Видимо може да е здрав и да не работи - препдолагам си технически грамотен и си мерил транзисторите вътре дали са здрави,преди да кажеш,че е здрав :)
Иначе за да не върти - или му няма някой сигнал от контролера или е заминал самия регулатор.
Схеми общшо взето няма...то няма един с един еднакви Диваии :lol: А плетеницата от кабели под жабката 100% и ти си я видял.

mitko23

Мнениеот mitko23 » Пон 22 мар 2010 23:00

zfa159 написа:Хубаво де,а вентилатора провери ли го дали е здрав? :lol:
Щото и аз така като теб,рових един климатроник и чоплих какво ли не и се оказа,че на вентилатора му е свършил ротора,освен четките и е тотал щета из атова не върти.
Да те предупредя - не можеш да мериш точно напрежението с мултицет при откачен вентилатор.
Првилния тест е да пуснеш вентилатора директно на акумулатор за да видиш дали върти въобще,а ако искаш да гледаш дали има напрежение към него - с крушка.То е импулсно (идва от ШИМ) и уреда се шашка.
Принципно масовата схема е постоянен + през контакт и предпазител до вентилатора и се "клати" масата от този регулатор.
Видимо може да е здрав и да не работи - препдолагам си технически грамотен и си мерил транзисторите вътре дали са здрави,преди да кажеш,че е здрав :)
Иначе за да не върти - или му няма някой сигнал от контролера или е заминал самия регулатор.
Схеми общшо взето няма...то няма един с един еднакви Диваии :lol: А плетеницата от кабели под жабката 100% и ти си я видял.

Колега,вентилатора го проверих и си бачка перфектно,а относно контролера днеска монтирах чисто нов(като на 1 и 2 снимка) такъв обаче проблема пак остава(вентилатора не върти грам). Да те попитам понеже си навътре в нещата,при Диавиите слагат ли се някакви релета под волана(където са бушоните и релетата поставени от производителя за бенз помпа,чистачки и др.),както при оригиналните климатроници?

niki valov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niki valov » Сря 31 мар 2010 17:44

Колеги помогнете ми с намирането на такъв регулатор,става ли от друга кола,подлежи ли платката на ремонт и няква ценичка,ако може.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”