Датчик за честотата на въртехе на коляновия вал не работи.
Датчик за честотата на въртехе на коляновия вал не работи.
Здравейте,колеги на 12.05.2011г.ходих на диагностика и след направения тест на двигателя ми казаха,че датчика за честотата на въртене на коляновия вал не ми работи. Двигателя е 1.6 АЕК 95г. Търсих в книгата за голф 3 и венто, но неможах да го открия. Ако някой колега е имал същата неизправна част и знае къде е монтирана и как може да се смени ще му бъда много благодарен. Ако има и снимки и ги изпрати ще бъде още по-добре. Предварително благодаря! 

- Speedy86
- Автомобил: Audi A4 1.8 20V
- Двигател: ADR 1996
Re: Датчик за честотата на въртехе на коляновия вал не работи.
Колега а някакви симптоми за тоя датчик ше споделиш ли че и аз съм с АЕК?
Колега датчика се намира на скоростната кутия .Там имаш 2 датчика.Единият е за оборотомера а другият с трите кабела е този за който питаш.Само че ако датчика не работи колата няма да запали така че сам си прецени. 

- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Bioside написа:Колега датчика се намира на скоростната кутия .Там имаш 2 датчика.Единият е за оборотомера а другият с трите кабела е този за който питаш.Само че ако датчика не работи колата няма да запали така че сам си прецени.
Зависи доколко неработи. Не съм специалист, но когато търсих кола, диагностиката показа дефект в същия сензор на автомобил, който палеше безпроблем, но работеше неравномерно...
- Speedy86
Bioside написа:Колега датчика се намира на скоростната кутия .Там имаш 2 датчика.Единият е за оборотомера а другият с трите кабела е този за който питаш.Само че ако датчика не работи колата няма да запали така че сам си прецени.
Колега в грешка си единият датчик на скоростите е за задна скорост а другият е за километража

Ти си в грешка.Моят двигател е същия.Датчика се води Crankshaft Position CKP sensor и означава датчик за позицията на коляновия вал.
- Speedy86
Bioside написа:Ти си в грешка.Моят двигател е същия.Датчика се води Crankshaft Position CKP sensor и означава датчик за позицията на коляновия вал.
Щом казваш!!!
Най вероятно колега става дума за хол елемента в делкото.Без него АЕК-то пали на ура че и даже върви прилично 
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
А каква точно беше грешката? Някои версии на ЕКУ-тата дават грешка за датчика на коляновия вал или за датчика на Хол на делкото,когато не са запалени двигателите,което дефакто не е проблем,а просто комп-а констатира,че няма сигнал от датчика,което е логично,защото двигателя не се върти.Като запалиш и грешката изчезва 
Ако умре датчика нма коляновия вал,няма да запалиш въобще.Ако умре този на делкото,колата си пали и си работи,но има някои аномалии - не може да вдигнеш повече от 4500 оборота примерно или работи по-неравномерно и т.н. и т.н.
Сподели каква точно беше грешката.

Ако умре датчика нма коляновия вал,няма да запалиш въобще.Ако умре този на делкото,колата си пали и си работи,но има някои аномалии - не може да вдигнеш повече от 4500 оборота примерно или работи по-неравномерно и т.н. и т.н.
Сподели каква точно беше грешката.

Първоначално закачи буксата на компютъра към гнездото на колата и след като зареди компютъра и се тесваха всичките системи ме накара да запаля двигателя.Колата не е работила повече от 30 сек. и ме накара да я изгася. Тогава ми каза,че тоси датчик не работи, беше изписало на компютъра ,че не работи. Колата инече си пали работи поне за мене добре. Ауспуха и е бял независимо къде съм зареждал бензин. Просто останах много учуден като разбрах, че датчика хе функционира. Това което е дадено в книгата, е че датчика се намира в предната част на масления картер и нищо повече.
- Speedy86
saga написа:Първоначално закачи буксата на компютъра към гнездото на колата и след като зареди компютъра и се тесваха всичките системи ме накара да запаля двигателя.Колата не е работила повече от 30 сек. и ме накара да я изгася. Тогава ми каза,че тоси датчик не работи, беше изписало на компютъра ,че не работи. Колата инече си пали работи поне за мене добре. Ауспуха и е бял независимо къде съм зареждал бензин. Просто останах много учуден като разбрах, че датчика хе функционира. Това което е дадено в книгата, е че датчика се намира в предната част на масления картер и нищо повече.
Е да и аз така знам,но колегата Bioside твърди че този датчик е на скоростите за което аз несъм на едно мнение с него там са датчик за задна скорост и датчик километраж.

- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Speedy86 написа:saga написа:Е да и аз така знам,но колегата Bioside твърди че този датчик е на скоростите за което аз несъм на едно мнение с него там са датчик за задна скорост и датчик километраж.
И на мен не ми е ясно какво ще търси датчик на хол на скоростната, но си трая...
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
VW принципно нямат такъв навик,но на много коли,датчика за положение на коляновия вал наистина седи на скоростната кутия.Там той чете импулси от зъбите на маховика и дефакто чисто механично като датчик е монтиран на корпуса на скоростната кутия,понеже там седи маховика 
При VW обикновено датчика седни или отпред на блока или в задния край на блока.Не можах да намеря картинка обаче къде точно са го набутали при АЕК.

При VW обикновено датчика седни или отпред на блока или в задния край на блока.Не можах да намеря картинка обаче къде точно са го набутали при АЕК.

Fig.2 Engine and gearbox speed sender
A- Engine speed sender -G28-
‒ Disconnect or connect connector.
‒ Remove or install sender.
B- Gearbox speed sender -G38-
- pe6kata
- VW експерт

- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
saga написа:...Колата не е работила повече от 30 сек. и ме накара да я изгася. Тогава ми каза,че тоси датчик не работи, беше изписало на компютъра ,че не работи...
колата си я карай, въобще няма какво да се притесняваш. Ако ти се прецака този датчик, ще го разбереш по абсолютно категоричен начин.
Занапред бих те посъветвал да си смениш диагностицика.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”