Датчик за честотата на въртехе на коляновия вал не работи.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
saga
Автомобил:
Двигател:

Датчик за честотата на въртехе на коляновия вал не работи.

Мнениеот saga » Съб 14 май 2011 23:38

Здравейте,колеги на 12.05.2011г.ходих на диагностика и след направения тест на двигателя ми казаха,че датчика за честотата на въртене на коляновия вал не ми работи. Двигателя е 1.6 АЕК 95г. Търсих в книгата за голф 3 и венто, но неможах да го открия. Ако някой колега е имал същата неизправна част и знае къде е монтирана и как може да се смени ще му бъда много благодарен. Ако има и снимки и ги изпрати ще бъде още по-добре. Предварително благодаря! :applause:

Потребителски аватар
Speedy86
Автомобил: Audi A4 1.8 20V
Двигател: ADR 1996

Re: Датчик за честотата на въртехе на коляновия вал не работи.

Мнениеот Speedy86 » Съб 14 май 2011 23:42

Колега а някакви симптоми за тоя датчик ше споделиш ли че и аз съм с АЕК?

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Съб 14 май 2011 23:46

Колега датчика се намира на скоростната кутия .Там имаш 2 датчика.Единият е за оборотомера а другият с трите кабела е този за който питаш.Само че ако датчика не работи колата няма да запали така че сам си прецени. :beer

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Съб 14 май 2011 23:50

Bioside написа:Колега датчика се намира на скоростната кутия .Там имаш 2 датчика.Единият е за оборотомера а другият с трите кабела е този за който питаш.Само че ако датчика не работи колата няма да запали така че сам си прецени. :beer

Зависи доколко неработи. Не съм специалист, но когато търсих кола, диагностиката показа дефект в същия сензор на автомобил, който палеше безпроблем, но работеше неравномерно...

Потребителски аватар
Speedy86

Мнениеот Speedy86 » Съб 14 май 2011 23:52

Bioside написа:Колега датчика се намира на скоростната кутия .Там имаш 2 датчика.Единият е за оборотомера а другият с трите кабела е този за който питаш.Само че ако датчика не работи колата няма да запали така че сам си прецени. :beer

Колега в грешка си единият датчик на скоростите е за задна скорост а другият е за километража :да:

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Съб 14 май 2011 23:59

Ти си в грешка.Моят двигател е същия.Датчика се води Crankshaft Position CKP sensor и означава датчик за позицията на коляновия вал.

Потребителски аватар
Speedy86

Мнениеот Speedy86 » Нед 15 май 2011 0:02

Bioside написа:Ти си в грешка.Моят двигател е същия.Датчика се води Crankshaft Position CKP sensor и означава датчик за позицията на коляновия вал.

Щом казваш!!!

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Нед 15 май 2011 0:09

Най вероятно колега става дума за хол елемента в делкото.Без него АЕК-то пали на ура че и даже върви прилично :D

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 15 май 2011 8:28

А каква точно беше грешката? Някои версии на ЕКУ-тата дават грешка за датчика на коляновия вал или за датчика на Хол на делкото,когато не са запалени двигателите,което дефакто не е проблем,а просто комп-а констатира,че няма сигнал от датчика,което е логично,защото двигателя не се върти.Като запалиш и грешката изчезва ;)
Ако умре датчика нма коляновия вал,няма да запалиш въобще.Ако умре този на делкото,колата си пали и си работи,но има някои аномалии - не може да вдигнеш повече от 4500 оборота примерно или работи по-неравномерно и т.н. и т.н.
Сподели каква точно беше грешката.
:beer

saga
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот saga » Нед 15 май 2011 9:22

Първоначално закачи буксата на компютъра към гнездото на колата и след като зареди компютъра и се тесваха всичките системи ме накара да запаля двигателя.Колата не е работила повече от 30 сек. и ме накара да я изгася. Тогава ми каза,че тоси датчик не работи, беше изписало на компютъра ,че не работи. Колата инече си пали работи поне за мене добре. Ауспуха и е бял независимо къде съм зареждал бензин. Просто останах много учуден като разбрах, че датчика хе функционира. Това което е дадено в книгата, е че датчика се намира в предната част на масления картер и нищо повече.

Потребителски аватар
Speedy86

Мнениеот Speedy86 » Нед 15 май 2011 11:26

saga написа:Първоначално закачи буксата на компютъра към гнездото на колата и след като зареди компютъра и се тесваха всичките системи ме накара да запаля двигателя.Колата не е работила повече от 30 сек. и ме накара да я изгася. Тогава ми каза,че тоси датчик не работи, беше изписало на компютъра ,че не работи. Колата инече си пали работи поне за мене добре. Ауспуха и е бял независимо къде съм зареждал бензин. Просто останах много учуден като разбрах, че датчика хе функционира. Това което е дадено в книгата, е че датчика се намира в предната част на масления картер и нищо повече.

Е да и аз така знам,но колегата Bioside твърди че този датчик е на скоростите за което аз несъм на едно мнение с него там са датчик за задна скорост и датчик километраж. :да:

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Нед 15 май 2011 11:45

Speedy86 написа:
saga написа:Е да и аз така знам,но колегата Bioside твърди че този датчик е на скоростите за което аз несъм на едно мнение с него там са датчик за задна скорост и датчик километраж. :да:

И на мен не ми е ясно какво ще търси датчик на хол на скоростната, но си трая...

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 15 май 2011 11:51

VW принципно нямат такъв навик,но на много коли,датчика за положение на коляновия вал наистина седи на скоростната кутия.Там той чете импулси от зъбите на маховика и дефакто чисто механично като датчик е монтиран на корпуса на скоростната кутия,понеже там седи маховика :)
При VW обикновено датчика седни или отпред на блока или в задния край на блока.Не можах да намеря картинка обаче къде точно са го набутали при АЕК.
:beer

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Нед 15 май 2011 12:55

N30-0011.jpg
N30-0011.jpg (32.25 KиБ) Видяна 12048 пъти

Fig.2 Engine and gearbox speed sender

A- Engine speed sender -G28-

‒ Disconnect or connect connector.
‒ Remove or install sender.
B- Gearbox speed sender -G38-

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Нед 15 май 2011 13:07

saga написа:...Колата не е работила повече от 30 сек. и ме накара да я изгася. Тогава ми каза,че тоси датчик не работи, беше изписало на компютъра ,че не работи...

колата си я карай, въобще няма какво да се притесняваш. Ако ти се прецака този датчик, ще го разбереш по абсолютно категоричен начин.
Занапред бих те посъветвал да си смениш диагностицика.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”