Съвет за термостат
Съвет за термостат
Колеги, моля за съвет дали си струва да дам 56 лв. за термостат от Юнитрейд или ако може някой да ми препъръча откъде да си купя истински термостат - вече имам два по 16 - 21 лв. (последния Wahler). Става дума за Jetta І. Възможно ли е термостата да не отваря напълно, защото долния маркуч не става толкова горещ колкото горния и понякога от капачката започва да излиза охладителната течност. Иначе датчика, перката и и капачката са О. К.
Радиатора е нов - сменян е преди 7-8 месеца. Не знам как се проверява за запушване - веднъж наливах вода отгоре и отдолу нормално си изтичаше. Всъщност сега двигателя държи нормална температура - въпреки това от време на време избива вода през капачката и после доливам. Маркучите не са твърди и мисля че нищо не надува системата. Затова питам може ли термостата понякога да не отваря или да не отваря напълно.
- Glove
- Автомобил: VW Golf MK2 GTI
- Двигател: AUM
За водната система
Колега пробвл ли си да си смениш капачката на разшерителниа съд с нова, има голяма вероятност клапана и да не работи и затова да имаш проблем с температурите. 

Re: За водната система
Glove написа:Колега пробвл ли си да си смениш капачката на разшерителниа съд с нова, има голяма вероятност клапана и да не работи и затова да имаш проблем с температурите.
Капачката е смених първо, че е най-евтина. Не съм сигурен дали проблема е в термостата, както писах по-горе не ми загрява, обаче от време на време изхвърля малко вода през капачката. Може би първо трябва да сипя антифриз, защото сега е само вода.
Радиатора е такъв че няма отделен разширителен съд, а на самия радиатор отстрани има едно разширение с капачка отгоре, което играе ролята на разширително казанче. Може би трябва да го оставя да изхвърли колкото иска и после да не доливам, а да си карам така, щом не загрява.
- dmitko
- Автомобил: Tiguan II 4Motion
- Двигател: CZEA 2016
Re: За водната система
Viso написа:...Може би първо трябва да сипя антифриз, защото сега е само вода.

Антифриза освен, че предпазва от корозия и "смазва" охлаждащата система на колата, има и по-висока температура на кипене от водата. Моето мнение е, че при 95-100 С , които все някъде ги има вътре в блока и главата, чистата вода прави мехури и кипи в резултат на което => по-голям обем => избива ти през капачката.
Сложи си антифриз.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”