защо на климатик губи много мощност

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
stefan57
Автомобил:
Двигател:

защо на климатик губи много мощност

Мнениеот stefan57 » Нед 25 юли 2010 10:27

здравей те колеги, от извесно време ми прави впечетление като включа климатика и двигатела започва да се товари доста,по рано не беше така,става въпрос за GOLF3 AFT МОТОР 100к.с.когато не работи климатика колата е пушка,включа ли го и москвич 407 може да ме издуха.Ако някой знае защо е така моля да го сподели.

Потребителски аватар
nikolai_an
Автомобил:
Двигател:

Re: защо на климатик губи много мощност

Мнениеот nikolai_an » Нед 25 юли 2010 10:38

:търсачкаа

Потребителски аватар
bodil4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bodil4o » Нед 25 юли 2010 10:44

Колега когато караш на климатик той дърпа около 18 к.с от двигателя ...,но щом от скоро ти прави проблем погледни в други теми

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Нед 25 юли 2010 10:46

bodil4o написа:Колега когато караш на климатик той дърпа около 18 к.с от двигателя ...,но щом от скоро ти прави проблем погледни в други теми

Какъв е този климатик където дърпа 18к.с.?Това не може да е истина!Мисля че дърпат около5-6 кончета,не 18 :shock !

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 25 юли 2010 12:21

Теоретично може да дръпне и повече мощност:ако не се охлажда добре кондензатора(радиатора) на климатика-вдига се "високото"налягане,затягане на лагер в компресора,или презареден със свръхколичество фреон.И пак..Космича трудно би те догонил..то сам ще му избягаш,като видиш в огледалото да те връхлита това страховито и недодялано чудовище mhihi

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Нед 25 юли 2010 14:26

stefan57

Колега и при мен е така АЕК мотор :( Като я взех не беше така.Мога да кажа че тогава са били 5-6 кончета за климата а сега са 18 кончета плюс 1-то магаре след 100-те :D .Цялата зима не съм го включвал нямаше кой да прочете че това се прави от време на време :cry: .Сега като ми притрябва и ето ти ново 20.Охлажда но зверски товари мотора.Особенно 1-2 минути след като го включа чак ремъка пропищява при низки обороти а е прилично опънат.Предполагам че е тормоз от самия климатик най вече помпата му но нека по запознатите с този тип агрегати да кажат :?: Не е от лагери защото няма никакви шумове от компресора.Просто як товар при включване и осезаемо спъване на колата :bishop :beer

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пон 26 юли 2010 8:12

и осезаемо спъване на колата

Имаш ли газ или това е на бензин?

stefan57
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefan57 » Пон 26 юли 2010 8:37

нямам газ,за моя 35годишен шофьорски стаж карам само на бензин.

Потребителски аватар
neron-besniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот neron-besniq » Пон 26 юли 2010 9:40

И аз съм с AFT мотор 101 к.с. карам на МЕТАН,мога да кажа,че на дълго почти не се усеща разлика в мощността при пуснат климатик! Смея да твърдя,че колата ми е в абсолютно автентично и изрядно състояние (единствен собственик съм) и няма никакви проблеми с мощността. В градско,малко се усеща спъване на втора предавка,но пак е нищожно..Единствено ми се вдигат оборотите на 950 като пусна климатика,в нормално състояние са 832.Ако всичко по колата е ирядно...не би трябвало да има осезаема разлика.Колата все пак е правена за бензин и ако карам на бензин...няма да разбера,че климатика е пуснат!

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Пон 26 юли 2010 14:15

Мен пък ме навежда на мисълта, че има нещо не както трябва. И моя климатик товари доста мотора според мен (доста се усеща, като го пусна). Искам някой колега, който разбира от климатици да се изкаже, най-малкото да предположи нещо - голямо налягане или нещо за смяна вероятно?

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 26 юли 2010 17:18

skotis написа:Мен пък ме навежда на мисълта, че има нещо не както трябва. И моя климатик товари доста мотора според мен (доста се усеща, като го пусна). Искам някой колега, който разбира от климатици да се изкаже, най-малкото да предположи нещо - голямо налягане или нещо за смяна вероятно?

аналогичен случай в нашто село, усеща се климатика на първа и втора само (не знам дали доста, но се усеща), после не. Точно по климатика zfa се занимава доста, та ако имаше някакъв проблем си мисля щеше да го види. Иначе е със сменен фреон и масло

дай да сравним ако искаш как е на двете коли

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Пон 26 юли 2010 19:13

i.e.i написа:
и осезаемо спъване на колата

Имаш ли газ или това е на бензин?

Не и аз съм само на бензин но положението е същото като на колегата :cry:

Потребителски аватар
overapac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот overapac » Пон 26 юли 2010 19:30

........"и ако карам на бензин...няма да разбера,че климатика е пуснат!"-да бе да !! :Mr Green Fun :Mr Green Fun :Mr Green Fun,ако караш самолет,но на двигател 1,6 -забрави да не се усеща,просто нема начин!! mhihi mhihi mhihi

stefan57
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefan57 » Пон 26 юли 2010 19:49

колеги, искам да до оточна нещата,в градско каране и на равен път загубата на мощност почти е не значима,най се усеща на баир,мога да твърда че мотора ми е перфектен,масло не доливам и на 10х.км,този проблем е от скоро,изключа климатика колата е друга,съмнявам се ако е намалял фриона да не идва от там проблема,за това се обръщам към специалисти

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 26 юли 2010 20:44

Ами вместо да експериментираш, закрай колата в читав сервиз за климатични системи и изтелгете фреона,ще стане ясно колко е.После налейте колкото се препоръчва за системата и вижте какви са наляганията,на които работи системата.Ако всичко е Ок,високото не трябва да превишава 17-18 бара,дори при 4000 оборота на двигателя (клиамтика пуснат на макс. студено).
Ако това е така -нещата са нормални и загубат ана мощност е в рамките на допустимото.
Ако високото налягане е по-високо имаш проблем с охлаждането и оттам ти идва по-сериозното натоварване на двигателя - мръсни радиатори,не добре работещи перки (при над 17,макс 18 бара,трябва да тръгва 2-ра степен,ако датчика за налягането на фреона е изправен) и т.н. и т.н.
Принципно компресора,който се монтира на VW Golf 3 и Passat В3 и В4 използва ресурс от 10 до 18 к.с. според натоварването на климатичната система и оборотите на двигателя.Осреднено се смятат за 15к.с. .
:beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”