защо на климатик губи много мощност
-
stefan57
- Автомобил:
- Двигател:
защо на климатик губи много мощност
здравей те колеги, от извесно време ми прави впечетление като включа климатика и двигатела започва да се товари доста,по рано не беше така,става въпрос за GOLF3 AFT МОТОР 100к.с.когато не работи климатика колата е пушка,включа ли го и москвич 407 може да ме издуха.Ако някой знае защо е така моля да го сподели.
- nikolai_an
- Автомобил:
- Двигател:
- bodil4o
- Автомобил:
- Двигател:
Re: защо на климатик губи много мощност
Колега когато караш на климатик той дърпа около 18 к.с от двигателя ...,но щом от скоро ти прави проблем погледни в други теми
- k_garchev
- Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
- Двигател: AGZ
- Контакти:
bodil4o написа:Колега когато караш на климатик той дърпа около 18 к.с от двигателя ...,но щом от скоро ти прави проблем погледни в други теми
Какъв е този климатик където дърпа 18к.с.?Това не може да е истина!Мисля че дърпат около5-6 кончета,не 18
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
Теоретично може да дръпне и повече мощност:ако не се охлажда добре кондензатора(радиатора) на климатика-вдига се "високото"налягане,затягане на лагер в компресора,или презареден със свръхколичество фреон.И пак..Космича трудно би те догонил..то сам ще му избягаш,като видиш в огледалото да те връхлита това страховито и недодялано чудовище 

stefan57
Колега и при мен е така АЕК мотор
Като я взех не беше така.Мога да кажа че тогава са били 5-6 кончета за климата а сега са 18 кончета плюс 1-то магаре след 100-те
.Цялата зима не съм го включвал нямаше кой да прочете че това се прави от време на време
.Сега като ми притрябва и ето ти ново 20.Охлажда но зверски товари мотора.Особенно 1-2 минути след като го включа чак ремъка пропищява при низки обороти а е прилично опънат.Предполагам че е тормоз от самия климатик най вече помпата му но нека по запознатите с този тип агрегати да кажат
Не е от лагери защото няма никакви шумове от компресора.Просто як товар при включване и осезаемо спъване на колата

Колега и при мен е така АЕК мотор

и осезаемо спъване на колата
Имаш ли газ или това е на бензин?
-
stefan57
- Автомобил:
- Двигател:
нямам газ,за моя 35годишен шофьорски стаж карам само на бензин.
- neron-besniq
- Автомобил:
- Двигател:
И аз съм с AFT мотор 101 к.с. карам на МЕТАН,мога да кажа,че на дълго почти не се усеща разлика в мощността при пуснат климатик! Смея да твърдя,че колата ми е в абсолютно автентично и изрядно състояние (единствен собственик съм) и няма никакви проблеми с мощността. В градско,малко се усеща спъване на втора предавка,но пак е нищожно..Единствено ми се вдигат оборотите на 950 като пусна климатика,в нормално състояние са 832.Ако всичко по колата е ирядно...не би трябвало да има осезаема разлика.Колата все пак е правена за бензин и ако карам на бензин...няма да разбера,че климатика е пуснат!
- skotis
- Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
- Двигател: AGU
Мен пък ме навежда на мисълта, че има нещо не както трябва. И моя климатик товари доста мотора според мен (доста се усеща, като го пусна). Искам някой колега, който разбира от климатици да се изкаже, най-малкото да предположи нещо - голямо налягане или нещо за смяна вероятно?
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
skotis написа:Мен пък ме навежда на мисълта, че има нещо не както трябва. И моя климатик товари доста мотора според мен (доста се усеща, като го пусна). Искам някой колега, който разбира от климатици да се изкаже, най-малкото да предположи нещо - голямо налягане или нещо за смяна вероятно?
аналогичен случай в нашто село, усеща се климатика на първа и втора само (не знам дали доста, но се усеща), после не. Точно по климатика zfa се занимава доста, та ако имаше някакъв проблем си мисля щеше да го види. Иначе е със сменен фреон и масло
дай да сравним ако искаш как е на двете коли
i.e.i написа:и осезаемо спъване на колата
Имаш ли газ или това е на бензин?
Не и аз съм само на бензин но положението е същото като на колегата
- overapac
- Автомобил:
- Двигател:
........"и ако карам на бензин...няма да разбера,че климатика е пуснат!"-да бе да !!
,ако караш самолет,но на двигател 1,6 -забрави да не се усеща,просто нема начин!!

,ако караш самолет,но на двигател 1,6 -забрави да не се усеща,просто нема начин!!

-
stefan57
- Автомобил:
- Двигател:
колеги, искам да до оточна нещата,в градско каране и на равен път загубата на мощност почти е не значима,най се усеща на баир,мога да твърда че мотора ми е перфектен,масло не доливам и на 10х.км,този проблем е от скоро,изключа климатика колата е друга,съмнявам се ако е намалял фриона да не идва от там проблема,за това се обръщам към специалисти
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Ами вместо да експериментираш, закрай колата в читав сервиз за климатични системи и изтелгете фреона,ще стане ясно колко е.После налейте колкото се препоръчва за системата и вижте какви са наляганията,на които работи системата.Ако всичко е Ок,високото не трябва да превишава 17-18 бара,дори при 4000 оборота на двигателя (клиамтика пуснат на макс. студено).
Ако това е така -нещата са нормални и загубат ана мощност е в рамките на допустимото.
Ако високото налягане е по-високо имаш проблем с охлаждането и оттам ти идва по-сериозното натоварване на двигателя - мръсни радиатори,не добре работещи перки (при над 17,макс 18 бара,трябва да тръгва 2-ра степен,ако датчика за налягането на фреона е изправен) и т.н. и т.н.
Принципно компресора,който се монтира на VW Golf 3 и Passat В3 и В4 използва ресурс от 10 до 18 к.с. според натоварването на климатичната система и оборотите на двигателя.Осреднено се смятат за 15к.с. .

Ако това е така -нещата са нормални и загубат ана мощност е в рамките на допустимото.
Ако високото налягане е по-високо имаш проблем с охлаждането и оттам ти идва по-сериозното натоварване на двигателя - мръсни радиатори,не добре работещи перки (при над 17,макс 18 бара,трябва да тръгва 2-ра степен,ако датчика за налягането на фреона е изправен) и т.н. и т.н.
Принципно компресора,който се монтира на VW Golf 3 и Passat В3 и В4 използва ресурс от 10 до 18 к.с. според натоварването на климатичната система и оборотите на двигателя.Осреднено се смятат за 15к.с. .

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”