Какво е "датчик на Хол"?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
zsamuilov
Автомобил:
Двигател:

Какво е "датчик на Хол"?

Мнениеот zsamuilov » Пон 19 фев 2007 0:02

Може да засегна доста от вас :oops: , но като лаик да питам какво е "датчик на Хол", къде се намира и за какво служи?
Благодаря предварително:roll:

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Пон 19 фев 2007 0:07

Подава сигнал към комутатора при определена позиция на коляновия вал.
С други думи с негова помощ се определя кога да се подаде искра.
Намира се на делкото.
Това горното важи за карбураторните двигатели.. не знам какво е положението с инжекцийте.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 19 фев 2007 0:15

При различните марки и модели може да се намира на различни места.При Форд е близо до маховика,при моделите с "гениалната" им EDIS (electronic distributorless ignition system) - ох как я "обичах" тая система на бившия Форд :lol: .

Ето прочети повече за принцип на действието на самия датчик:
http://emk-33.com/www/index.php?option= ... &Itemid=75

http://en.wikipedia.org/wiki/Hall_effect_sensor

http://audibg.com/NEW/index.php?showtopic=10369

Има го при всички автомобили без класическите чукче+наковалня в делкото.Сигналът за положение на коляновия вал отива в ECU,което определя необходимото предварение,според сензора за детонации и октан коректора,после към комутатора на бобината,след бобината през делкото към свещта и "бум"...

Потребителски аватар
gstoyanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gstoyanov » Пон 19 фев 2007 8:57

Вече са ти отговорили на въпросите "Как работи?", "Къде се намира" и "За какво служи?". Остана само може би само въпросът "Защо?". Защо точно датчик на Хол, а не някакъв друг?

Този датчик работи на магнитен принцип и при подходяща опаковка е имунизиран срещу прах, мръсотия, кал, вода. Електомеханичните датчици се износват, повреждат и не дават добър сигнал (нещо като пращене в момента на контакт), а оптичните ... се замърсяват от прах и т.н.
Това разбира се не означава, че не се повреждат ;), но са по-добри от другите за тази цел.

na4o007
Автомобил:
Двигател:

Re: Какво е "датчик на Хол"?

Мнениеот na4o007 » Чет 31 мар 2011 19:22

Здравейте, колеги. Имам голф 4, 1999, АКЛ, 1.6. Наскоро минавах през електронна диагностика и ми излезе, че датчика на Хол дава "неадекватен" сигнал, или мисля, че беше не в граници и че имам проблем с ламбда сондата. По принцип напоследък паля малко трудно. Колата е с ГИ, и само ако съм карал на газ, като паля все едно се дави. По принцип си пали естествено на бензин. Ако карам само на бензин няма проблеми. Къде се намира при мен датчика, може ли да се почисти, или колко струва. А ламбда сондата ми е забила в 1.1V, което ми казаха, че или ще гори много или малко, ами май не е мръднал разхода. Може ли заради тях да не пали свястно? Колата не гасне сама.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Чет 31 мар 2011 21:02

много кратко - смени мястото за диагностика!

na4o007
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот na4o007 » Чет 31 мар 2011 23:09

rudoni написа:много кратко - смени мястото за диагностика!

На 3 различни сервиза ми даде, че Л-сондата е забила на 1.1V, а на последния, понеже трябваше да си адаптирам дроселовата клапа, и като чистеше грешките с програма на БОШ, излезе: Л-сонда, Дроселова клапа (нормално, след това няма проблеми), и мисля, че пишеше "ненормален сигнал от датчик на хол". след изчистване, като запалих, се появиха само Л-сонда и Хол

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Пет 01 апр 2011 8:25

ок! няма ненормален сигнал ,има неправдоподобен сигнал!и добрия майстор трябва да прецени от къде идва причината!и да я отстрани!при неработещ двигател винаги излиза тази грешка!да се тества при работещ мотор , някои диагностични програми сами го изискват!за това писах -смени майстора!то всеки за 20бглв си купи кабел и вече чете грешки!но каква причина ги е породила тези грешки?е тва е!иска се сериозна подготовка преди да застанеш до автомобила и да кажеш -дай 20лв! :да:

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пет 01 апр 2011 14:40

rudoni написа:ок! няма ненормален сигнал ,има неправдоподобен сигнал!и добрия майстор трябва да прецени от къде идва причината!и да я отстрани!при неработещ двигател винаги излиза тази грешка!да се тества при работещ мотор , някои диагностични програми сами го изискват!за това писах -смени майстора!то всеки за 20бглв си купи кабел и вече чете грешки!но каква причина ги е породила тези грешки?е тва е!иска се сериозна подготовка преди да застанеш до автомобила и да кажеш -дай 20лв! :да:

Неправдоподобният сигнал как се установява? С осцилоскоп? Има ли по-евтин метод?
Защото със светодиод ми се струва, че нямам как да се прецени.
Иначе на Vag-com и Simos електроника на двигателя (моя AFT) не излиза грешка hall sensor на незапален мотор. На мониинжекциите обаче има.

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Пет 01 апр 2011 14:45

viewtopic.php?t=168310&p=1968895#p1968895
В линка ще намериш файл с изчерпателна информация, от която ще си изясниш нещата. :да:

na4o007
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот na4o007 » Пет 01 апр 2011 17:32

Днес пообиколих няколко майстори, както и минах през газаджиите. В крайна сметка проблемът си остава, като Датчикът на Хол, не излиза на запален двигател. Иначе Л-сондата си е заминала. Направихме няколко теста за налягането на газта, да не би да пуска някоя дюза, не сме правили тест с веро, но май всички е наред по газта. Сега главната теория е, че когато карам на газ и бензиновите дюзи не работят, може би не затварят както трябва и колата се дави с бензин като дойде време за палене, а не с остатъчна газ. А когато карам на бензин, те се разработват и всичко е 6. Има вероятност бензиновата помпа да създава по-ниско налягане, но надали е това. В скоро време, ще ги сваля и почистя в ултразвукова вана, да видим тогава. По принцип преди време сложих добавка в бензина за почистване на дюзите, ама или не върши работа, или не са те.

П.П. При чистенето на дюзите има ли някакви "капанчета", както при чистене на дроселова клапа, после адаптация? И как мога да разбера дали дебитомера ми е заминал?

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Пет 01 апр 2011 22:50

първо за газта и бензина. много лесно е да провериш мненията на газаджиите- дръпни реле 67 или буксата на бензиновата помпа!и пробвай!
за дюзите - те (майсторите) или имат вана с препарат или нямат и лъжат !не се иска никаква настройка ! други дюзи искат настройка!не и при теб!

na4o007
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот na4o007 » Съб 02 апр 2011 8:36

rudoni написа:първо за газта и бензина. много лесно е да провериш мненията на газаджиите- дръпни реле 67 или буксата на бензиновата помпа!и пробвай!
за дюзите - те (майсторите) или имат вана с препарат или нямат и лъжат !не се иска никаква настройка ! други дюзи искат настройка!не и при теб!

Какво да пробвам, като откача реле 67 и захранването на помпата? Тя няма да работи.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Съб 02 апр 2011 13:38

na4o007 написа:Днес пообиколих няколко майстори, както и минах през газаджиите. В крайна сметка проблемът си остава, като Датчикът на Хол, не излиза на запален двигател. Иначе Л-сондата си е заминала. Направихме няколко теста за налягането на газта, да не би да пуска някоя дюза, не сме правили тест с веро, но май всички е наред по газта. Сега главната теория е, че когато карам на газ и бензиновите дюзи не работят, може би не затварят както трябва и колата се дави с бензин като дойде време за палене, а не с остатъчна газ. А когато карам на бензин, те се разработват и всичко е 6. Има вероятност бензиновата помпа да създава по-ниско налягане, но надали е това. В скоро време, ще ги сваля и почистя в ултразвукова вана, да видим тогава. По принцип преди време сложих добавка в бензина за почистване на дюзите, ама или не върши работа, или не са те.

П.П. При чистенето на дюзите има ли някакви "капанчета", както при чистене на дроселова клапа, после адаптация? И как мога да разбера дали дебитомера ми е заминал?

за това става дума! да караш и палиш с изкл помпа за проба!

Потребителски аватар
toni82
Автомобил: golf4 1.6 16v
Двигател: azd

Мнениеот toni82 » Съб 02 апр 2011 22:14

браво колега rudoni и на мен ми дойде до гуша такива майстори,направо ми разсипаха колата :beat_butt2

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”