премигване на осветлението ГОЛФ 2 1.6 бензин

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
native
Автомобил:
Двигател:

премигване на осветлението ГОЛФ 2 1.6 бензин

Мнениеот native » Пет 15 окт 2010 1:49

здравейте колеги .... наскоро забелязах ,че както си карам колата даречем на 2500 оборота осветлението примигва много слабичко - едва забележимо, но когато пусна газта и оборотите паднат до 900 във фаровете все едно слагам свещи и сле подаване на газ отново осветлението започна да примигва явно забележимо ..
генератора е замерван от няколко майстора ( на който естествено нямам доверие - затова се консолтирам и с вас де !! ), които ми казват че в динамото имам някакви диоди , развалените от който се откривали много трудно и ме съветваха да си зема или нов генератор или втора ръка ( състоянието на който ще е като сегашния ми)
КОлата е голф 2 1.6 бензин с АГУ ... та въпроса ми е как мога да поправя генератора сам .... от тоци разбирам горе-долу но ако е възможно да ми кажете какво да търся и да сменя като цяло ще е много добре ...

благодаря :да: :bowdown

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Re: премигване на осветлението ГОЛФ 2 1.6 бензин

Мнениеот Vento » Пет 15 окт 2010 7:21

И при мен беше така на Голф 2 1,8 - оказа се реле-регулатор на генератора. Аз го смених целия, че ми беше по-лесно, не ми се купуваше реле само.
Вземи един читав мултицет и замери зареждането - на празен ход трябва да е 13,4-14,2V, на обороти - 13,8-14,8V. Ако е по-ниско - или релето не е наред, или четки и втулки.
Виж дали има и достатъчно електролит в акумулатора.

Последна промяна от Vento на Пет 15 окт 2010 7:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Пет 15 окт 2010 7:28

Vento написа:Вземи един читав мултицет и замери зареждането - на празен ход трябва да е 13,4-13,8V, на обороти - 13,9-14,8V.

Правилните стойности са 13,8 - 14,4(5)V.

Има тема в която са обсъждани стойностите недейте да пишете глупости. :!:
viewtopic.php?f=1&t=107807

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Пет 15 окт 2010 7:30

Не са глупости, до 14,7-8 няма проблем, дори при яки музики се гонят такива стойности, но това са подробности :idea:
Особено пък зимата, като пуснеш всички възможни консуматори - фарове, реотани, вентилатор, радио и т.н.
ОСВЕН това има голямо значение къде се мери - дали на генератора, дали на клемите или другаде, защото на старите коли има падове от остарели връзки :idea:
Така или иначе, над 14,2-3 няма да му покаже, та споко... няма да му презарежда! mhihi
Това е на моята кола на празен ход, не намирам снимка на обороти, ако трябва - ще направя (с генератор 120А):
Изображение

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Пет 15 окт 2010 8:38

Майче ще трябва да ти поясня с кое не съм съгласен:
- 13,4 волта на празен ход: При това напрежение не се зарежда достатъчно акумулатора. При каране градско по 5-10 км на ден акумулатора няма да издържи много.
- 14,8 волта при обороти ( измерено на акумулатора ): При това напрежение дали ще е добре за акумулатора при каране 4-5 часа извънградско?

Относно падовете на напрежение преди малко проверих при мене как е:
- 14,10 волта на клемите на акумулатора
- 14,14 волта на плюса на алтернатора

Да имаш загуби не е нормално. Не може да даваш за пример колата ти която има загуби и да казваш че това е нормално.

kraskko
Автомобил: bmw
Двигател: dizel
Контакти:

Мнениеот kraskko » Пет 15 окт 2010 8:46

колега аз имах същият проблем,релето ми беше прцакано и презареждаше на празен ход показваше 16.6-17.5v нещо такова.плафона и фаровете ми трепереха много,след смяна на релето всичко е ок.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пет 15 окт 2010 8:49

Колеги, защо се хванахте за десетичната запетая :beer Човека казва на празен ход ми светят свещи, като дам газ "трепка".Аз залагам на реле регулатор-ефекта е като на москвич.При достигане на прага рязко му спада тока в ротора, като клекне акум. рязко го вдига и дискотеката отваря.С изправно реле(четки, колектор, плочка , лагери, ремък) реглажа е плавен и в норми :talk:

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Пет 15 окт 2010 8:53

fill написа:...

Аз не казвам, че моята кола има загуби - напротив, както виждаш на снимката от 13,8 нагоре е на празен ход, при това дори в багажника при музиката (поне 0,1V пад има по 5м кабел, макар да е дебел - НОРМАЛНО Е!).

Че не е нормално да има загуби е така, НО Е ФАКТ, че на старите коли винаги има, основно заради небрежно отношение на собствениците и стареене на проводници и връзки. Масово гледам коли с окис по клемите, с непочистени, незатегнати и изгнили клеми (особено на Голф 2 клемите не са лети, а огъната ламаринка :banghead: и се чупи), с хлабави маси към купето, с ниско ниво или мътен електролит и т.н. Стареенето на изолацията на проводниците пък позволява навлизане на влага в тях и окисляване вътре, което им повишава съпротивлението (оттам и падовете). От годините вибрации връзките също се променят негативно. Всичко това заедно води до спадове до над 1V, премерено на генератора и на акумулатора. Пак казвам - не е редно, но е факт за 20+ годишни коли. :012:
Затова и от нормалните 14V да кажем на празен ход, ако стигат над 13,4 до самите полюси на акумулатора (не клемите, полюсите :!: ) - берекет! Относно 14,5-14,8V на обороти, особено на бензинов мотор - в градско каране като пуснеш всички консуматори ти пада поне 1,5V. Та пак си идва в реда на нещата. Виж ако на дълго зарежда толкова, не е хубаво.

Ти хубаво си го премерил при теб, но за да е по-точно се мери на + и корпус на алтернатор и после на самите полюси + и - на акумулатор (не на клемите, на полюсите! И така се изчислява разлика. И то не с мултицет от 10лв.
Често от клемата до полюса има разлика (обяснил съм защо по-горе).

Току-що си погледнах и гаранционната карта и описание на акумулатора, където също пише норми 13,8V - 14,8V - искаш ли да ти го сканирам??? :012:

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Пет 15 окт 2010 9:04

Мултицета ми струва 80 лева :idea:
Измерването на алтернатора е направено по следния начин: + на алтернатора - на корпуса на алтернатора.

Съгласи ли се че не е нормално да имаш 13,4 волта на празен ход ? mhihi

Виждам че се съгласи че не е добре 14,8 волта. mhihi
Vento написа: Относно 14,5-14,8V на обороти, особено на бензинов мотор - в градско каране като пуснеш всички консуматори ти пада поне 1,5V. Та пак си идва в реда на нещата. Виж ако на дълго зарежда толкова, не е хубаво.

Няма смисъл да се правим на по умни от германските инжинери защото няма да успеем. :idea:

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Пет 15 окт 2010 9:09

Дано това донякъде отговаря на питането ти за 14,8V и защо не се съгласих... mhihi mhihi mhihi или ще спорим колко са тъпи българските производители на батерии и как нарочно искат да ги съсипват, за да се купуват повече :063: :screwy
scan003.jpg
Нещо да кажеш? :applause: :beat_butt2
Не каза измерването на батерията на полюсите или на клемите направи? Ако е на полюсите - при теб всичко е идеално (дори още по-акуратно е да се прави на плюсов полюс и на точката на замасяване на акумулатора към купето!). Което не може да се очаква от 20+ годишен Голф 2, вЕрвай ми! :012: Най-малкото заради спуканата му ламаринена клема (която контактува в няколко точки), ако не е подменена с лята такава. Затова аз приемам и 13,4 за нормално за него на празен ход! Освен това, обикновено малка част от времето колата работи на празен ход.

Последна промяна от Vento на Пет 15 окт 2010 9:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Пет 15 окт 2010 9:14

При 13,4 волта няма да ти заверят гаранцията, явно има защо. mhihi
Измерването на акумулатора направих на полюсите на акумулатора.

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Пет 15 окт 2010 9:16

Така е, няма да ти го заверят. Ако искаш да слагаш нов, трябва да си оправиш малко и инсталацията.
А нещо за 14,8 да ми кажеш mhihi mhihi mhihi Ако искаш допитай се и до немски инженери :063:

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Пет 15 окт 2010 9:21

Почти се съгласих за 14,8 волта
Ти ще си признаеш ли че бъркаш за 13,4 волта ?

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Пет 15 окт 2010 9:25

Нека се уточним - аз казах, че не е редно, но е нормално на Голф 2 на 20+ години, има разлика :idea:
Всеки сам да си направи изводи от изписаното и да прецени за себе си. :012:

П.П. Ако това ще те успокои - в норма е от 13,8V нагоре :idea:

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Пет 15 окт 2010 9:28

Vento написа:Нека се уточним - аз казах, че не е редно, но е нормално на Голф 2 на 20+ години, има разлика :idea:
Всеки сам да си направи изводи от изписаното и да прецени за себе си. :012:

П.П. Ако това ще те успокои - в норма е от 13,8V нагоре :idea:

Vento написа:Вземи един читав мултицет и замери зареждането - на празен ход трябва да е 13,4-13,8V, на обороти - 13,9-14,8V.

Открийте 10-те разлики. mhihi

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”