Golf MK4 1.6 SR 98г. Махане на катализатор?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
KaloqnKK
Автомобил:
Двигател:

Golf MK4 1.6 SR 98г. Махане на катализатор?

Мнениеот KaloqnKK » Нед 06 мар 2011 15:54

Здравейте,

Голфа е 1.6sr 98г. уж на 160000 от които 10000 съм минал аз. В книжката пише че катализатора има ефективни 150 000 и трябва да се смени.

Тръгнах да го сменям с резонатор, но ми съобщиха че ламбда сондата ми е набита в катализатора.

Имам ли шанс да си сложа резонатор или трябва нов катализатор?

Потребителски аватар
BS
Автомобил: A6
Двигател: BAU
Контакти:

Re: Махане на катализатор на голф 4

Мнениеот BS » Нед 06 мар 2011 18:53

Може да се премахне катализатора спокойно и да се сложи на негово място резонатор.
Твоята кола е с една ламбда сонда, и се намира преди катализатора, така че няма проблеми.

Христо Стайков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Христо Стайков » Нед 06 мар 2011 19:15

BS написа:Може да се премахне катализатора спокойно и да се сложи на негово място резонатор.
Твоята кола е с една ламбда сонда, и се намира преди катализатора, така че няма проблеми.

Колега,колата ми е БОРА със същия двигател и същата година на производство,когато я взех имаше проблем с ламбда сондата,при отстраняването на проблема майстора ми каза ,че е с две сонди,едната е на колекторните тръби до двигателя а другата до катализатора,при мен беше развалена тази до катализатора.Друг е въпроса вече дали е било необходимо да се сменя катализатора щот така пишело в книжката.другата ми кола вече е на 240 000х.и още си върви перфектно с катализатор,затова,че моят съвет е ако още не си го махнал и не ти прави проблеми не го махай. :да:

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Нед 06 мар 2011 19:20

Христо, Бората ти най-вероятно е винтилка и за това е с двете сонди, а колегата BS има предвид обикновения 1.6.
И при ситуацията с двете сонди става смяната на катализатора с резонатор, като има проверени начини за лъгането на втората сонда.

Христо Стайков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Христо Стайков » Нед 06 мар 2011 19:59

pedalchobaba написа:Христо, Бората ти най-вероятно е винтилка и за това е с двете сонди, а колегата BS има предвид обикновения 1.6.
И при ситуацията с двете сонди става смяната на катализатора с резонатор, като има проверени начини за лъгането на втората сонда.

Колега,Колата ми е с 8 клапана,двигател 1.6SR 74kw.не е с 16 клапановия двигател,и е с две сонди.Като гледам двигателя на колегата който пуска темата е същия и затова мисля ,че не го мяткат.А ,че си има начини за лъгане на компа,не съм се съмнявал въобще в таланта на БЪЛГАРИТЕ.

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Нед 06 мар 2011 20:06

Това означава ли, че си с APF?
А иначе "лъгането" май е дело на руснаците. Номера е само да се променят с малко данните от втората сонда, за да гъделичка ECU-то по такъв начин, че да си мисли, че има читав катализатор. Има електрически и механичен начин.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 06 мар 2011 21:17

Най-добре, както колегата над мен, да говорим с кодове на моторите, иначе стават разминавания и недоразбирания. 1,6 101 к.с. при Г4 има 4 мотора. SR значи, че смукателният колектор е с променлив обем, това не е код на мотора. Предполагам обаче, че става дума за AKL.

Иначе, независимо колко са ламбда-сондите и къде са, катализаторът може да се замени с резонаторно гърне.
Само че, има ли обективна причина да го сменяш? Или просто "не те кефи"? На моята Бора, която е на 190 000 налълно реални километра, катализаторът не дава никакви признаци, че трябва да се сваля. Ти защо ще го сваляш?

Потребителски аватар
BS
Автомобил: A6
Двигател: BAU
Контакти:

Мнениеот BS » Нед 06 мар 2011 23:27

Аз бях писал на колегата за неговия случай, а доколкото разбрах неговата е Голф 4 с двигател AKL които е 8 винтила, и е с една ламбда сонда.
А твоята Бора също е 1.6 двигагел, но не е AKL и е може би производство след 2000/2001 година, тогава е с 2 ламбда сонди.
Извинявам се за недоуточненията.
:)

Потребителски аватар
DimoNN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DimoNN » Нед 06 мар 2011 23:36

не мога да разбера защо си създавате сами проблеми :screwy не пипай нищо по колата! :012:

Потребителски аватар
tokaii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tokaii » Пон 07 мар 2011 8:48

колега аз съм със същата кола,махнах катализатора и сложих резонантно гърне,не е проблем с ланда сондата,обаче после съжалявах,катализатора беше като нов и само дето го извадих,а с това гурна колата си е по шумна от преди.

Потребителски аватар
KaloqnKK
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KaloqnKK » Пон 07 мар 2011 9:05

Честно казано не ми прави абсолютно никакви проблеми. Колата си върви прекрасно... като за 101 кс естествено.

Просто имам повишен разход на гориво(10-12/100 градско), а в книжката пише че катализатора може да е причина.

Иначе смятам че колата е на реални километри защото досега все оригинални части вадим от нея. :D

Ще ви послушам и няма да го махам...

Христо Стайков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Христо Стайков » Пон 07 мар 2011 9:44

Колега,разхода ти за ГРАДСКО си е напълно нормален,по книга мисля ,че е 11л. Те и на извънградско му дават 6л. но трудно се постига,да кажа невъзможно.С две думи НЕ СИ МАХАЙ КАТАЛИЗАТОРА!!!!!!

Потребителски аватар
KaloqnKK
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KaloqnKK » Пон 07 мар 2011 9:57

Благодаря за съвета! Ше го оставя.

Извънградско наистина съм го докарвал на 6, но сам без багаж ...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”