Ремонт на глава голф ІІІ 1,8 ABS
- bobigenchev
- Автомобил: Passat B 5.5
- Двигател: 1.8T AWT
Ремонт на глава голф ІІІ 1,8 ABS
Здравейте колеги. Предстои ми ремонт на главата на голф ІІІ 1,8 ABS, и от до тук изчетеното във форума в мен възникват два въпроса: с колко килограма се стяга гарнитурата на главата и налага ли се някакъв реглаж на клапаните при положение, че ще си шлайфа главата. Ще изброя частите, които трябва да купя и ако пропускам нещо или греша, моля поправете ме - гарнитура за капака на клапаните, гарнитура за главата, болтове за главата, гумички за клапаните,тампон за моното / най вероятно/, пулове за клапаните, гарнитури за смукателните и изпускателните колектори. Лек и успешен ден на всички !!! 

Последна промяна от bobigenchev на Сря 04 май 2011 12:03, променено общо 1 път.
-
ivelin1476
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Ремонт на глава голф ІІІ 1,8 ABS
abs мотора е с хидравлични повдигачи така че пулове не ти трябват 

- bobigenchev
Значи трябва да сменя хидравличните повдигачи.
-
ivelin1476
- Автомобил:
- Двигател:
ако са износени или чукат 
- stoqn_g60
- Автомобил: Audi 80
- Двигател: ADA
По-добре смени и тях и всичко,което ти се вижда сега,че не му е времето и не е нужно да се смени...Все пак не правиш основен всеки ден,сменяш всичко и знаеш,че небараш нищо 

-
Golfur
- Автомобил: golf 3 1994
- Двигател: 2E
смени си гумичките на клапаните и припасни клапаните ако има нужда но не задължително да сменяваш апсулютно всичко по главата
- radotom
- Модератор

- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Относно повдигачите - може да не избързваш с подмяната им, освен ако нямат видимо надраскване.
След това могат да бъдат сменени без да се пипа главата - само разпределителния вал се сваля.
За гарнитурите - не ги вземай поотделно, а направо цял комплект на Рейнц
По-евтино излиза.
Естествено - ремъците също е добре да се сменят.
След това могат да бъдат сменени без да се пипа главата - само разпределителния вал се сваля.
За гарнитурите - не ги вземай поотделно, а направо цял комплект на Рейнц
Естествено - ремъците също е добре да се сменят.
-
keymaker
- Автомобил: Passat+T4
- Двигател: ABS+AAB
в опаковката на гранитурата за главата обикновено са добавили лист или отпечатали на самия картон реда и силата на затягане на главата.
- bobigenchev
А относно реглаж на клапаните след шлайф на главата някой знае ли дали се прави?
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
bobigenchev написа:А относно реглаж на клапаните след шлайф на главата някой знае ли дали се прави?
Абе какъв реглаж на клапаните при хидравлични повдигачи!!!Ако говориш за т.н. "припасване" то си влиза в сервиза на главата.И както ти каза radotom хич и не бързай със смяната на хидравличните повдигачи...ако не тракат няма смисъл,че можеш да налетиш на по-лоши!А иначе ползвай вложки и гарнитури нА Виктор Райнц,ако искаш всичко да стане добре...цялостен сервиз на главата(шлайф,припасване на клапани,СМЯНА НА ВОДАЧИ!!!!,гумички на клапани и гарнитури на главата и капака на клапаните) би трябало да ти излезе не повече от 250-300 лв.
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Ако взимаш г-рите отделно,вземи си нов семеинг на разпр. вал,така и така си разковал всичко.В частта г-ра на всмукателния колектор - поискай си и гумичката,която седи в колектора и през нея минава антифриза,понеже от там обожават да текат.Понеже 99.9% леглата там и на главата и на колектора ще са с язви,сложи силиконец.
За ремонта на главата хората са написали - челен шлайф отодлу,ако не е крива - 0.10 ,ако е крива,колкото трябва,за да се изправи. Припасване на леглата на клапаните.Смяна на водачи - или само нацепените или всички,тези мотори винаги имат поне 1 разцепен,смяна на гумички на клапаните.По повдигачите нямаш работа,ако както вече ти казаха,някой не е надран или видимо прецакан.
Преди да метнеш главата,почистваш много добре блока отгоре и не мажеш с никакви неща...нито грес,нито силикон,между блока и главата (виждал съм как ги мажат с грес,да си легнела добре
) !!!
Също така след като си почистил блока,с едно парцалче много внимателно и старателно,подсушаваш всички резби в блока,понеже иначе при стягането на болта,ако под него има вода или масло (винаги изтича,като сваляш главата и пълни резбите) не може да се стегне добре и да прибере и дори стегнат с точния момент,остава хлабав и не държи добре главата.В по-лишия случай,маслото пречи на въздуха от дупката да излиза по врътките на резбата и като напънеш,пука блока или изскубва резбата...а това никак няма да ти хареса.
Стягането на главата го има на листа с г-рата на главата,както и реда на стягане,иначе за този мотор го дават 40Nm ,после 60Nm ,после 90 градуса и после още 90 градуса. Аз лично на моят двигател се уплаших да стягам два пъти по 90 градуса,понеже не сменях болтовете и го оставих на едно по 90,вече 60 000км не е мръднало нищо
Ако решиш да си смениш болтовете,купуваш си оригиналните на Колбеншмидт к-т ,някъде около 50-тина лв бяха по спомен.С новите си стягай спокойно на две по 90 градуса.
За стягане на разпр. вал - стягаш го полека,да приберат всички черупки и после на 20Nm
100% изпуснах половината практически съвети,ама нали сме за това,да се допълваме взаимно
Успех!

За ремонта на главата хората са написали - челен шлайф отодлу,ако не е крива - 0.10 ,ако е крива,колкото трябва,за да се изправи. Припасване на леглата на клапаните.Смяна на водачи - или само нацепените или всички,тези мотори винаги имат поне 1 разцепен,смяна на гумички на клапаните.По повдигачите нямаш работа,ако както вече ти казаха,някой не е надран или видимо прецакан.
Преди да метнеш главата,почистваш много добре блока отгоре и не мажеш с никакви неща...нито грес,нито силикон,между блока и главата (виждал съм как ги мажат с грес,да си легнела добре
) !!!
Също така след като си почистил блока,с едно парцалче много внимателно и старателно,подсушаваш всички резби в блока,понеже иначе при стягането на болта,ако под него има вода или масло (винаги изтича,като сваляш главата и пълни резбите) не може да се стегне добре и да прибере и дори стегнат с точния момент,остава хлабав и не държи добре главата.В по-лишия случай,маслото пречи на въздуха от дупката да излиза по врътките на резбата и като напънеш,пука блока или изскубва резбата...а това никак няма да ти хареса.Стягането на главата го има на листа с г-рата на главата,както и реда на стягане,иначе за този мотор го дават 40Nm ,после 60Nm ,после 90 градуса и после още 90 градуса. Аз лично на моят двигател се уплаших да стягам два пъти по 90 градуса,понеже не сменях болтовете и го оставих на едно по 90,вече 60 000км не е мръднало нищо
Ако решиш да си смениш болтовете,купуваш си оригиналните на Колбеншмидт к-т ,някъде около 50-тина лв бяха по спомен.С новите си стягай спокойно на две по 90 градуса.
За стягане на разпр. вал - стягаш го полека,да приберат всички черупки и после на 20Nm
100% изпуснах половината практически съвети,ама нали сме за това,да се допълваме взаимно
Успех!

- joker
Извинения за спама ама за zfa159...само
!!!!По точно няма как да бъде...запомни го колега!!!!...и го чети дума по дума като правиш ремонта на главата!!!!
!!!!По точно няма как да бъде...запомни го колега!!!!...и го чети дума по дума като правиш ремонта на главата!!!!- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Всичко е обяснено много добре. Ще допълня само, че не е необходимо да слагаш нови болтове на този мотор. Когато е метална гарнитура, тогава се сменят.
Повдигачите на клапаните, или още компенсатори, се сменят при нужда. Ако не клопат, само изкарай маслото от тях, промий ги и слагай. Ако не ги изпразниш, има голяма вероятност да не запалиш.
Ако просто искаш да си оправиш главата, сменяш само необходимото. Ако искаш да наливаш пари, сменяй кой каквото се сети!

Повдигачите на клапаните, или още компенсатори, се сменят при нужда. Ако не клопат, само изкарай маслото от тях, промий ги и слагай. Ако не ги изпразниш, има голяма вероятност да не запалиш.
Ако просто искаш да си оправиш главата, сменяш само необходимото. Ако искаш да наливаш пари, сменяй кой каквото се сети!

- joker
muns61 написа:Всичко е обяснено много добре. Ще допълня само, че не е необходимо да слагаш нови болтове на този мотор. Когато е метална гарнитура, тогава се сменят.
Нито болтовете се наложи да сменям,нито повдигачите...и карам вече 30 000 к след сервиз на главата!!!Но всичките ми уплътнениния бяха Виктор Райнц.Само гумичките на клапаните майсторът реши да сложи по негово усмотрение(Гьотце
)Върна ми Райнцовите гумички,които все пак се наложи да ги сложа...след 10 000 км....Така,че Гьотце
...А ДВГ е поне на 400 000... Абе наистина е яко куче този ДВГ!!!
..Дай боже и AHF-a ми да се окаже същия...- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Гумички аз използвам на Елринг,както и гарнитури и съм много доволен от тях.При мен омазах горната на капака стабилно със силикон,понеже тези капаци се кривят с времето и от престягане и дори с нова г-ра текат като лейка.
По повод новите болтове - на някои места пише,че трябва да се сменят,на други,че не е необходимо.Аз до сега съм сменял на общо 4 коли - едната беше много прегрявана и като развих свещта на 1-ви цил. от там изтече антифриза на цялата кола
.Главата се шлайфа 0.45 ,понеже беше като високи сини планини
.Принципно аз използвам ауто дата като източник за това дали трябва да се сменят болтовете или не и за моменти за стягане и т.н. .Там интересното е,че примерно за Голф с 1.8 моно ABS дават да се сменят,а за Пасат с този двигател - да не се сменят,което явно е някаква техническа грешка. При сериозно криви глави или доста прегрявани мотори,аз все пак ги сменям,50лв на фона на ремонт за 500 не са кой знае каква болка 
То се подразбира,ама все пак да си кажа,че след такъв ремонт сменяш масло и ф-р ,като е много желателно да промиеш охладителната система и да сложиш и нов антифриз.
Ето това дават в А-дата за този двигател и болтовете :
По повод новите болтове - на някои места пише,че трябва да се сменят,на други,че не е необходимо.Аз до сега съм сменял на общо 4 коли - едната беше много прегрявана и като развих свещта на 1-ви цил. от там изтече антифриза на цялата кола
.Главата се шлайфа 0.45 ,понеже беше като високи сини планини
.Принципно аз използвам ауто дата като източник за това дали трябва да се сменят болтовете или не и за моменти за стягане и т.н. .Там интересното е,че примерно за Голф с 1.8 моно ABS дават да се сменят,а за Пасат с този двигател - да не се сменят,което явно е някаква техническа грешка. При сериозно криви глави или доста прегрявани мотори,аз все пак ги сменям,50лв на фона на ремонт за 500 не са кой знае каква болка То се подразбира,ама все пак да си кажа,че след такъв ремонт сменяш масло и ф-р ,като е много желателно да промиеш охладителната система и да сложиш и нов антифриз.
Ето това дават в А-дата за този двигател и болтовете :
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”