Голф 2 - счупи се пръта между скоростния лост и ск. кутия

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
CyberBlade
Автомобил:
Двигател:

Голф 2 - счупи се пръта между скоростния лост и ск. кутия

Мнениеот CyberBlade » Нед 24 сеп 2006 11:53

Реално се счупи заварката между пръта и тялото което се нанизва на скоростния лост. Завариха ми го на място (без демонтаж) 1 път, но тъй като се запали боята на пръта пича го загаси с духане (аз бях с пожарогасител до него), но явно се уплаши да не пламне нещо друго пак го заля с вода -> крехка заварка - пак се счупи.

1. Искам да заваря вместо тази тънкостенна тръба, друга с по дебели стени. Как се поставя този прът ми е единия основен въпрос. (Изваждането е лесно защото е на 2 части в момента и не е нанизано на скоростния лост.

2. Имам друга идея (която ми звучи като по-скоро временно решение). Да пробия дупка в тялото, да прекарам от там един болт и да попълня луфта с металпластик на Locktite (като почистя с кореселин преди това разбира се)

3.От морга не ми се купува тази част, защото ми дават целия скоростен лост и това което ми трябва ... за 40лв. Мисля че пак ще се счупи, защото аз доста бързо сменям скоростите и като видях колко е тънка тази тръба ми стана лошо.

Помощ!

Потребителски аватар
CyberBlade
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CyberBlade » Нед 24 сеп 2006 12:25

Изображение

Потребителски аватар
CyberBlade
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CyberBlade » Нед 24 сеп 2006 16:48

:?:

Потребителски аватар
Жоро Делчев
BBS Collector
Автомобил: Golf GTI16V
Двигател: ABF 1994

Мнениеот Жоро Делчев » Нед 24 сеп 2006 19:01

Това е в купето и трудно ще стана с заварка ако не се свали.Ако се свали от лоста и се изкара пръта може да се направи заварка с аргон и би трябвало да заспи,ако спасението е ,,ново,, от морга но 40 лева ми се виждат множко.

Потребителски аватар
CyberBlade
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CyberBlade » Нед 24 сеп 2006 19:13

Абе свалянето ми е лесно, после поставянето ... ?

Потребителски аватар
Жоро Делчев
BBS Collector

Мнениеот Жоро Делчев » Нед 24 сеп 2006 19:21

Ми май се свалят тръбите на аспуха на канал и е трудоемко.

Потребителски аватар
POLO PAVLETI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO PAVLETI » Нед 24 сеп 2006 20:38

Свалят се гърнетата след което се маха предпазната ламаринка и след това с ключ номер 14 се сваля цялата системка.На четири болта се държи,и те съветвам така и така я сваляш, смени си плстмасовата ябълка на лоста най отдолу защото сигурно е износена :wink: ако не си я сменял де :roll:

Потребителски аватар
CyberBlade
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CyberBlade » Нед 24 сеп 2006 21:52

А благодаря! :) Ябълката + леглото я смених днеска (леглото го изтръгнах отгоре, не на канал), защото както се сещаш без проблеми лоста влизаше към задна предавка. Залепих лоста и утре ще изляза да потърся тръба с такъв диаметър, за да ми я завърят на мястото на старата и да съм спокоен, че няма пак да се счупи. Щом лесно се сваля системата ще се впусна в ремонти при първа възможност.

Мерси пак информацията :)

P.S. Мисля да сменя и нещото през което минава въпросния счупен прът, защото малко трудно ми влизат скоростите. Първо него ще сменя, че е най-труден, ако не се подобри смяната на предавките ще сменям и другите работи (а те са елементарни за подмяна)

Потребителски аватар
zexer
Автомобил: Golf2
Двигател: 1.3 MH
Контакти:

Мнениеот zexer » Сря 27 сеп 2006 7:28

Погледни http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=15603
тук съм описвал свалянето за друга смяна /точно за смяната на тази ябълка, за която пише POLO PAVLETI/, но сигурно ще ти помогне.

Потребителски аватар
CyberBlade
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CyberBlade » Сря 27 сеп 2006 8:46

О супер! Съвсем ясно ми стана :) Днес да се надяваме да си свърша работата. Направих си инструмент за настройване на скоростния лост в неутрална позиция (карт.1и2). Също така взех решение как да го направя здраво без да подменям цялата тръба - тъй като разбрах че ще стане супер тежка и ще износва гумичката пред скоростния лост. Вчера купих болт 12мм и го престъргах на стругар на 11мм (якост на болта 8.8 - средна). Дължината на болта е 70мм. Главата на болта ще я заваря за частта от към ск.лост, на мястото на счупване ще оставя малко място с цел като се заварява, заварката да хване не само тръбата и основата, а и да се захване за болта. Друго което направих е да пробия тръбата 30мм по-напред от счупването двусранно с всредло 4мм, за да се завари през тази дупка тръбата за болта на още едно място (две места реално). И така вече мисля, че ще стане стабилно и няма да ми създава повече проблеми.

Снимка 1:
Изображение
Снимка 2:
Изображение
Снимка 3:
Изображение

Потребителски аватар
CyberBlade
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CyberBlade » Сря 27 сеп 2006 18:46

Ииии КРАЙ! :D

Днеска цял ден бях в сервиза и по магазини/морги. Редица неща се бяха износили/разпаднали и след като ги подмених и сглобих системата (което ме затрудни на един етап честно да си кажа) съм ПреДоволен от резултата - стегнати и отчетливи предавки.

Смених една "топка" от която беше остнала само половината част за 5 лв от моргата, като ми искаха за ново цяло лостче и топка 148лв (ето снимка на такава стара цяла топка

Изображение)

Последна промяна от CyberBlade на Чет 28 сеп 2006 9:31, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Жоро Делчев
BBS Collector

Мнениеот Жоро Делчев » Сря 27 сеп 2006 20:16

Aз веднъж питах в един маг и ми казаха 12 лева за топката под лоста.Иначе добре си се справил колега,поздравления :wink:

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 27 сеп 2006 21:38

Колега, мисля, че я имам въпросната част от Голф 3 1.4 и може да се окаже същата. Да търся ли в гаража?

Потребителски аватар
CyberBlade
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CyberBlade » Чет 28 сеп 2006 9:27

Achim Lauritzen написа:Aз веднъж питах в един маг и ми казаха 12 лева за топката под лоста.Иначе добре си се справил колега,поздравления :wink:

Achim Lauritzen става въпрос за съвсем друга топка :)
Ето тази:
Изображение

vasstop написа:Колега, мисля, че я имам въпросната част от Голф 3 1.4 и може да се окаже същата. Да търся ли в гаража?

vasstop благодаря за инициативата, но аз вече си я купих от моргата :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”