@ moimoimoi - Да така е.. но компресия 12.1 срещу компресия 11.6 (примерно) съгласи се няма как да даде различен разход или то разликата ще е след запетаята. Ако извади компресия 9 е друго, разбира се. От там дали колата е на 200 000 или на 300 000 хиляди има замервания по мотора които дават някои отговори. Скоростите на всички АБФ-и мисля са еднакви. Имат два вида кодове.. но ако не се лъжа предавателните числа са еднакви. Техническото състояние.. вече писах в първия си пост относно това. Просто имам нещо като наблюдение.. че Голф 3 АБФ е един от малкото автомобили с подобни аномалии.
И ще ти дам конкретен пример. Моя Голф е с къси скорости от Пасат, и права генерация с един резонатор и колектор от юбилейка на 55мм. Вчера си лафих с едно момче с Голф със същите промени по колата.. и ми каза за разход с поне 2 литра по малък от моя. Компресията ми е 12 +/- някоя друга десета между цилиндрите.. работи канистера, темп. датчици на вода/въздух, няма скъсани вакууми, работи идеално, не прекъсва/плете/заглъхва, датчиците по дросела работят.. върви хубаво (бил съм коли, които бият стоков Голф).. освен подозренията ми за ламбдата друго не намирам като проблем.
Съжалявам за дългите си постове, но след снощния разговор просто реших да го дискутираме в тема във форума.
А относно доработките имам предвид следното:
- всеки казва късата кутия (къси 1,2,3 същите 4,5) свалят разхода градско.. При мен нямаше никаква промяна.
- поотпушената генерация сваля разхода - при мен нямаше промяна
- имам конусен филтър. Лятото разхода не се промени към по-голям, но зимата мисля че ще се вдигне защото мотора няма как да смуче смесен въздух защото просто я няма кутията и въздухопровода от хедърса. За това и за зимата ще сложа кутията с панелния филтър, най-малкото ще тествам какъв ще е резултата.

Edit: didko - да така е за ламбдата.. за това и ще я сменя директно, пък проба/грешка.. ще видя какъв ще е резултата.