Дискусия относно разход на бензин на АBF (2.0 16v GTI)

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Iago
Автомобил: Volvo XC90 V8 Sport
Двигател: B8444S

Дискусия относно разход на бензин на АBF (2.0 16v GTI)

Мнениеот Iago » Нед 16 окт 2011 10:36

Здравейте колеги.. имал съм два Голф-а с този мотор.. и двата харчеха еднакво много. Реших че явно тази кола просто разхищава бензина и толкоз. Обаче имам и познати (а и тук чета разни коментари на хора) които карат въпросния мотор в Голф 3.. и дават разход фрапиращо по-малък от засечения от мен. Първия Голф който покарах кратко време беше със заминала ламбда сонда, ок при него да кажем че беше оправдан разхода. Но втория ми Голф, след като го взех минах през приятел диагностик, да го прочетем и закачим на газ анализатора и т.н. и беше в норми. А разхода е идентичен. Единствено забелязах че подгрева на ламбда-та ми е заминал (дрънка - и предполагам изцяло сондата е вече "чао".. а и това се установи скоро) и в най-скоро време ще я сменя без значние от състоянието, но.. някой колега установявал ли е някакъв тънък проблем отразяващ се на разхода фрапиращо? Нещо скрито и типично за този мотор ме интересува. Нещо като детска болест.. не може два идентични Голф-а да дават с 1-2 литра разход разлика при еднакво каране (да не казвам че по икономичния се кара дори по мъжки). Или се ебават с мен.. или чичо Ханс си е ебал майката :Mr Green Fun .

Знам че разхода е дискутиран.. но нека тук поговорим малко по детайлно. Нека обсъдим и как се отразяват доработките по колите спрямо разхода. :да:

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Re: Дискусия относно разход на бензин на АBF (2.0 16v GTI)

Мнениеот moimoimoi » Нед 16 окт 2011 10:45

две еднакви коли няма
различни километри - примерно 200000км са двете но едната ги е направила градско а другата по магистралата
различно износване
различни скорости-предавателни числа
различно техническо състояние и изправност

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Нед 16 окт 2011 11:03

Ландата е много важна за горенето!Другото важно са скоростите,колкото по-къси са ти предавките и колата върви с по-голяма лекота съответно и гори по-малко,тва ,че на пета ти вървяла с 3000 об на 100 км да не ти пука въобще пак ще ти изгори толкова колкото и с пета предавка на 120 км с 3000 об ,дори при неравен терен или при чести изпреварвания с късите предавки ще ти изгори по-малко със сигурност!Казвам ги тия неща от личен опит със същия този мотор !В момента с 20 лв /8л и малко/ си минавам 85-90 км градско и то без да я жаля давам си и газ постоянно и на всичкото отгоре съм с 17 цола джанти!На дълго около 6-6.5 при кротко каране 100-120 !

Потребителски аватар
Iago

Мнениеот Iago » Нед 16 окт 2011 11:30

@ moimoimoi - Да така е.. но компресия 12.1 срещу компресия 11.6 (примерно) съгласи се няма как да даде различен разход или то разликата ще е след запетаята. Ако извади компресия 9 е друго, разбира се. От там дали колата е на 200 000 или на 300 000 хиляди има замервания по мотора които дават някои отговори. Скоростите на всички АБФ-и мисля са еднакви. Имат два вида кодове.. но ако не се лъжа предавателните числа са еднакви. Техническото състояние.. вече писах в първия си пост относно това. Просто имам нещо като наблюдение.. че Голф 3 АБФ е един от малкото автомобили с подобни аномалии.

И ще ти дам конкретен пример. Моя Голф е с къси скорости от Пасат, и права генерация с един резонатор и колектор от юбилейка на 55мм. Вчера си лафих с едно момче с Голф със същите промени по колата.. и ми каза за разход с поне 2 литра по малък от моя. Компресията ми е 12 +/- някоя друга десета между цилиндрите.. работи канистера, темп. датчици на вода/въздух, няма скъсани вакууми, работи идеално, не прекъсва/плете/заглъхва, датчиците по дросела работят.. върви хубаво (бил съм коли, които бият стоков Голф).. освен подозренията ми за ламбдата друго не намирам като проблем.

Съжалявам за дългите си постове, но след снощния разговор просто реших да го дискутираме в тема във форума.

А относно доработките имам предвид следното:
- всеки казва късата кутия (къси 1,2,3 същите 4,5) свалят разхода градско.. При мен нямаше никаква промяна.
- поотпушената генерация сваля разхода - при мен нямаше промяна
- имам конусен филтър. Лятото разхода не се промени към по-голям, но зимата мисля че ще се вдигне защото мотора няма как да смуче смесен въздух защото просто я няма кутията и въздухопровода от хедърса. За това и за зимата ще сложа кутията с панелния филтър, най-малкото ще тествам какъв ще е резултата.

:да:

Edit: didko - да така е за ламбдата.. за това и ще я сменя директно, пък проба/грешка.. ще видя какъв ще е резултата.

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Нед 16 окт 2011 12:47

Добре де дай да говорим с конкретни цифри ,че така много и малко е много относително !

Потребителски аватар
Iago

Мнениеот Iago » Нед 16 окт 2011 14:06

Ами живея на 10 километра извънградско от София.. да кажем че този извънградски пробег.. с предимно вечерно градско в София - т.е. нещо като смесен разход около - 9+/100.. без газене. На 15ка джанта. Онзи ден в час пик в София за 28 минути изминах 6 километра при външна температура 7 градуса и ми даде по бордови компютър 17.5. Ако приемем че бордовия лъже.. и дава по-малък разход, то реалния за този пробег ще е малко над 18. Е все пак това беше единичен случай, но... Иначе само градско по борд ми дава 13-14 обикновено.

Момчето с което говорихме снощи ми сподели за разход 8-9 предимно градско с каране до 3500 оборота. Т.е. не мачкане, но динамично. Срещал съм и други подобни разходи (говорим за Софийско градско).. или въртящи се около 11 (градско на кратки разстояния и обхващащи и час пик) на момчета пишещи във форума.

А пък може би аз искам нереални неща.. но виждам че и твоя разход е малък. Както и да е.. ще опитам това което съм намислил, ако ли не.. ще си я карам така :Mr Green Fun

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”