Проблем с ABS/EDS MK 20GI, проблема e в липсата на...РЕШЕНО!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
policevidin
Автомобил: VW Golf 3 Modificated
Двигател: 1.9TDI 1z+ 1996

Проблем с ABS/EDS MK 20GI, проблема e в липсата на...РЕШЕНО!

Мнениеот policevidin » Чет 02 фев 2012 18:02

Здравейте, не вярвах че ще стигна до там че да остана без идей и решения НО какво да се прави.
Та проблема е следния лятото си смених двигатела на колата с него и цялата инсталация на КОЛАТА (сложих топ испълнение на инсталацията + мои добавки) за това дали е правелно поставено всичко мога да се закълна защото до момента съм проверил всичко по няколко пъти защото всичко е описано, всяко едно кабелче което не е поставено от, инжинерите на ФАЛ-ВЕ. До няколко месеца всичко беше ОК освен това , че стоповете ми светеха слабо въпреки че педала на спирачките не беше натиснат. Проблема беше че АБС блока беше от друга кола и имаше разлика в пиновете на Заелната букса "W" на бушониерата.Поправих пропуските НО започна да ми прави впечетление че ЕДС-а не се задейства както му е заложено ту-работи ту-не.
Успокоявах се с това че кутията (скоростната) има някакъв процент Шпер и за това не се задейства всеки път. Е да АМА НЕ! Падна първият сняг и какво да видиш ЕДЛ-а си пита дедо**я да се включва едното колеко си върти другото почти не, помпата не се чува да работи което е сигурен признак че не задейства ЕДЛ-а. До днес сутринта когато запалих колата и тръгнах да се влача на 1-ва предавка с много ниска скорост из квартала, подадох рязко газ и ЕДЛ-а се задеиства НО и едно реле от бушониерата изЦъка. Отпуснах газта и пак подадох и пак същото ЕДЛ-а работи както и релето и така няколко пъти докато не увеличих скороста и релето изщрака и ЕДЛ-а спря да реагира. И като се замислих това ми го правеше по същият начин когато ту-работеше ту не. Направих опит да напипам кое реле цъкаше но не успях :banghead: корато загася двигателя и пак го запаля не се получава, трябва да престои малко и пак по същият начин работи про много ниска скорост, а той работи мисля че беше до 60км
Релетата са в следният ред:
Позиций; и Номер реле:
1. 105
2. 72
3. 109
4. 18
5. празно
6. 21
7. празно
8. 99
9. 36
10. 53
11. празно
12. 103
Колата има:
Климатроник, АБС/ЕДС МК20,Отопление на седалките, Темпомат (1,9 ТДИ), МФА, Ел.стък.,централно,Едно секционни фарове + Ел регулиране,........

РЕ:
Оказа се че релето което се задеиства е с номер 103 и е на позиция 12 на бушониерата. И каточе ли трябва да е студен двигателя за да работи ЕДЛ-а

Последна промяна от policevidin на Пон 06 фев 2012 18:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Проблем с АБС/ЕДС нещо свързано с релетата

Мнениеот radotom » Пет 03 фев 2012 11:20

policevidin написа:...тръгнах да се влача на 1-ва предавка с много ниска скорост из квартала, подадох рязко газ и ЕДЛ-а се задеиства НО и едно реле от бушониерата изЦъка. Отпуснах газта и пак подадох и пак същото ЕДЛ-а работи както и релето и така няколко пъти докато не увеличих скороста и релето изщрака и ЕДЛ-а спря да реагира. ...

Мисля, че тук се крие ключа от палатката.
Вероятно си прочел, че АБС-а почвал да работи при скорост над 20км/ч.
Почти съм готов да се обзаложа, че горе-долу в този диапазон е и лимита до който сработва моя ЕДЛ.
В темата за ЕДЛ-ите пише, че е до 40км/ч, ама аз при 40 не мога да дам чак толкова повер, че едното от колелата да почне да буксува, а другото не.
А и предполагам, че то търси разлика в скоростите. Значи ако едното колело си се върти с 20км/ч - другото трябва да набере 60км/ч на място, за да открие такава разлика в оборотите :roll:
Не знам, де! Само си разсъждавам на пръсти!

Потребителски аватар
koziak
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот koziak » Пет 03 фев 2012 11:48

При мен АБС сработва при всякаква скорост,дори и с 5км - тествано!

Потребителски аватар
policevidin

Мнениеот policevidin » Пет 03 фев 2012 12:31

Предишният ми АБС беше също с ЕДС и работеше дори при 70-80км на лед само да приплъзне някое от колелата и веднага рагира. В момента съм го монтирал на брат ми на пасата и които също е ТДИ и работи беупречно при всякаква скорост.

EDIT: Значи достигнах до извода, че проблемат не е в РЕЛЕ 103 то си цъка при подаване на газ (когато колата е студена и в режим на подгрев) просто така е съвпаднало със сработването на ЕДС-а. Това цъкане на РЕЛЕТО се получава при над 2500 об/мин може би за да не прецака нещо. Идеята е там че на пин 14 на буксата на АБС-а които е за педала на спирачките има 6 волта ток "+" а принципно на него му се подава ток 12в при натискане на спирачки, съответно като го закача с ВАГ-КОМ и на 003 канал пише "brake pedal switch" "0" = Off "1" = On в полето е постоянно "1" тоест отчита постоянно натиснат педал на спирачките независимо от положението му. И преди да започнете с "провери си бутона на педала на спирачките" проверил сим го няколко пъти, не е от него защото вчера откачих въпросният кабел така че да няма никаква връзка с нищо и пак същото "1" активен педал на спирачките. Най вероятно проблема е тук:
Прикачени файлове
ABS_Guts - Копие.jpg

Потребителски аватар
policevidin

Мнениеот policevidin » Пон 06 фев 2012 18:33

То май само аз си пиша в темата НО понеже съм я започнал нека да я завърша.
Поправих проблемната ЕДС функция, и сега ще ви разкажа как:

Снощи окабелих един мой друг резервен АБС/ЕСП/ЕДС/ТЦС модул за да замеря извода за педала на спирачките и какво да видиш +12В :063: направо останах като гръмнат. НО защо да е така???? При положение че няма нищо закачено на него освен 2 построянни плюса, 2 постоянни минуса 1 плюс "при контакт" и един за диагностика???? Закачих го с ВАГ-КОМ и в Блок 003 1-ви кутийка дето пише "brake pedal switch" стойноста е Активен педал на спирачките, а то рам няма кабел дори. Пробвах да му пусна +12в (да симолирам спирачки) НЕ ЕБАВА ваобще никакви реакций, помислих малко и му подадох -12В и тук вече сами се сещате Индикира че педала е ДЕАКТИВЕН което за малко да ме накара да скоча през терасата (а живея на 10-ти етаж). ЗАЩО? Биха се запитали доста от нас>??!??!?!? Ами защото аз съм с ДИОДНИ стопове който не позволяват късо през тях, докато ако бях с крушки с нажежаема жичка то "-12В" ще премине през жичката и това ще активира режима (ако мога така да го нарека) ДЕАКТИВЕН педал на спирачките и ЕДС-а вече ще знае че не си натиснал спирачки а буксуваш.

ТА проблема го реши НЕ като смених стоповете, :screwy а като добавих една малка крушчица на която единият и полюс е свързан към кабела който отива КЪМ стоповете, а другият за МАСА което накара моят АБС/ЕДС да работи както трябва и в полето "brake pedal switch" ВАГ-КОМ пише "0" когато педала не е натиснат и "1" когато Е натиснат
:banana :banana :banana

Това не ме спаси обаче от нейзчистените НИ улици във Видин и преди малко буксувах 15мин на място щ'от колата легна по корем death
Поздрави на всички и благодаря на колегите отзовали се та дори и с предположения.
Спец. поздрави на колегата "zfa159" който ми помогна много, дори и да не се е усетил как.
Прикачени файлове
MK20 ABS-EDS.JPG

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”