Въпрос относно смяна на километраж/скоростомер при голф 2 ?
- MapTo``
- Автомобил:
- Двигател:
Въпрос относно смяна на километраж/скоростомер при голф 2 ?
Здравейте колеги,имам следния въпрос ,колата е голф 2 турбо дизел ,от известно време спряха да ми отчитат дневния километраж за изминали километри и другия за пробега на колата ,всичко друго по самото табло си работи ,интересното е че смених червяка в скоростната кутия и се орпави но после пак спря да отчита изминалите километри,четох из темите,че вътре в таблото имало някакви зъбни колелета които се отлепяли и спирал да отчита.проблема може ли да е от тях или жилото нещо да се прецаква?Таблото ми е с две букси с обортомер и предавателно число 950,километража ми е до 200 ,мога ли да взема и да заменя само километража от друго табло бензиново със същото предавателно число самоче разграфено до 220?благодаря предварително
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Въпрос относно смяна на километраж/скоростомер при голф 2 ?
Да, можеш да го замениш с друго с пр.число 950. Вероятно проблемът ти е именно в таблото, щото ако беше в скоростната кутия нямаше да ти отчита скоростта (а стрелката си работи нормално, нали?). Можеш да отремонтираш и твоето, също така. Просто го разглоби и ще ти стане ясно. Ако решиш да го правиш има една белязка, която калибрира уреда и стрелката трябва да сочи към нея, когато го сглобяваш обратно. Най-често се прецакват като се занули километража по време на движение на колата.
- butsefal
- Автомобил: Golf 2 syncro passat B5 4motion
- Двигател: RP AFN
- Контакти:
Off - Това за занннуляването на механичните километражи повреме на движение него знаех въпреки че е съвсем логично и освен това не ме късае но не ми пречи да го знам.
Иначе по темата думите които е казал колегата stefan4o ги подкрепям напълно само да допълня че както ти си споменал автомобила ти е дизелов а споменаваш да сложиш бензинов километраж. Относно самия километраж няма да имаш никакви проблеми (стига да е 950) най вероятно ще имаш проблеми с оборотомера (защото на бензинивите оборотомерите са до 7-8 000 оборота а на дизеларките е по малко 5-6 000).
Иначе по темата думите които е казал колегата stefan4o ги подкрепям напълно само да допълня че както ти си споменал автомобила ти е дизелов а споменаваш да сложиш бензинов километраж. Относно самия километраж няма да имаш никакви проблеми (стига да е 950) най вероятно ще имаш проблеми с оборотомера (защото на бензинивите оборотомерите са до 7-8 000 оборота а на дизеларките е по малко 5-6 000).
- stefan4o
- Контакти:
Може да бъде сменена само частта с километража, другото не се пипа. Те са отделни и без това. Правил съм го няколко пъти, без странични ефекти. А за зануляването - всеки, който е отварял и е видял как се въртят колелцата ще разбере защо не бива в движение да се прави 
- MapTo``
- Автомобил:
- Двигател:
Да аз ще сменя само километража ,или ще си поправя моя незнам все още какво да направя ,този който ще ползвам е от бензинов до 220 км с предавателно число 950 самоче е на мотометар а не на ВДО преполагам това няма значение,а въпроса ми относно поправката на моят трябва да залепя последната шаиба за оста на големия брояч защото тя почва да превърта и неможе да заварти колелцето на малкия ,май сложно го обясних
мога ли да го залепя с похипол ?,само ме притеснява пружината под стрелката как се вади, да не я разтегна при ваденето че после няма оправяне 

- MapTo``
- Автомобил:
- Двигател:
не ми я ясно само стрелката после как да я центрирам и каде да я сложа според кое и коя белязка ,беше ми споменал колегата stefan4o, но не разбрах точно коя белязка да гледам,ако може на кратко да обясниш как става номера със стрелката ще съм благодарен 

- stefan4o
- Контакти:
Прилагам снимка на тахо от Голф/Джета 2. На нея ясно се вижда белязката вляво от копчето за нулиране на километража. Действия при разглобяването:
1. Стрелката има подложени 2 или 3 пластмасови шайби, точно там, дето е основата й (черната част). Издърпва се нагоре много внимателно няма щифтове - просто дърпаш. Гледаш да не се строши нещо.
2. После вече ще видиш пружинката, която е всъщност подобна на механизма за прибиране на коланите, авт.смукач на карбуратора 2е3 и т.н. Представлява тънка метална нишка, която е навита като спирала. Също като стрелката се вади нагоре с издърпване.
3. Развиваш двата болта, които държат циферблата към самия механизъм. Отдолу вече ще видиш къде ти е проблемът. Съветвам те ако имаш акумулаторен гайковерт да напъхаш подходящ накрайник там, дето влиза скоростомерът и да въртиш, за да се ориентираш как работи механизма за отчитане на километрите.
4. Нагласяш зъбните колелца.
Не помня дали 2 и 3 не са наобратно, но това не е от особено значение, в процеса на работа ще разбереш, че вече не си спомням точно.
Сглобяване - по обратния ред като има една-единствена особеност. Когато слагаш стрелката я забождаш в положение върхът й да сочи тази тънката бяла чертичка. След като го сториш с леко усилие я преместваш на 20 км/ч, понеже там има едно ограничителче (което не позволява на стрелката под натиска на пружинката да се върне в положението, при което е срещу въпросната белязка) и трябва стрелката да мине над него и да застане така, че да стои леко под усилието на "пружинката". Това е. Не зная дали добре го обясних, ама ако имаш въпроси ще ти отговоря.
1. Стрелката има подложени 2 или 3 пластмасови шайби, точно там, дето е основата й (черната част). Издърпва се нагоре много внимателно няма щифтове - просто дърпаш. Гледаш да не се строши нещо.
2. После вече ще видиш пружинката, която е всъщност подобна на механизма за прибиране на коланите, авт.смукач на карбуратора 2е3 и т.н. Представлява тънка метална нишка, която е навита като спирала. Също като стрелката се вади нагоре с издърпване.
3. Развиваш двата болта, които държат циферблата към самия механизъм. Отдолу вече ще видиш къде ти е проблемът. Съветвам те ако имаш акумулаторен гайковерт да напъхаш подходящ накрайник там, дето влиза скоростомерът и да въртиш, за да се ориентираш как работи механизма за отчитане на километрите.
4. Нагласяш зъбните колелца.
Не помня дали 2 и 3 не са наобратно, но това не е от особено значение, в процеса на работа ще разбереш, че вече не си спомням точно.
Сглобяване - по обратния ред като има една-единствена особеност. Когато слагаш стрелката я забождаш в положение върхът й да сочи тази тънката бяла чертичка. След като го сториш с леко усилие я преместваш на 20 км/ч, понеже там има едно ограничителче (което не позволява на стрелката под натиска на пружинката да се върне в положението, при което е срещу въпросната белязка) и трябва стрелката да мине над него и да застане така, че да стои леко под усилието на "пружинката". Това е. Не зная дали добре го обясних, ама ако имаш въпроси ще ти отговоря.
- MapTo``
- Автомобил:
- Двигател:
Мерси много колега ,ще разглобя и ще видя ,благодаря много за обяснениято мисля че ще се справя моята пружинка е под циферблата но това няма значение като го извадя ще извадя и нея ,като стане разглобяването и го поправя ще пиша какво съм направил мерси за информацията ,поздрави 

- chiki-riki
- Автомобил: Golf 2
- Двигател: 1.8
аз го направих както колегата stefan4o е написал, залепих последното зъбно колелце с лепило и сега имам 2 работещи километража 
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”