Въпрос относно смяна на километраж/скоростомер при голф 2 ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
MapTo``
Автомобил:
Двигател:

Въпрос относно смяна на километраж/скоростомер при голф 2 ?

Мнениеот MapTo`` » Пон 04 юни 2012 12:08

Здравейте колеги,имам следния въпрос ,колата е голф 2 турбо дизел ,от известно време спряха да ми отчитат дневния километраж за изминали километри и другия за пробега на колата ,всичко друго по самото табло си работи ,интересното е че смених червяка в скоростната кутия и се орпави но после пак спря да отчита изминалите километри,четох из темите,че вътре в таблото имало някакви зъбни колелета които се отлепяли и спирал да отчита.проблема може ли да е от тях или жилото нещо да се прецаква?Таблото ми е с две букси с обортомер и предавателно число 950,километража ми е до 200 ,мога ли да взема и да заменя само километража от друго табло бензиново със същото предавателно число самоче разграфено до 220?благодаря предварително

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Въпрос относно смяна на километраж/скоростомер при голф 2 ?

Мнениеот stefan4o » Пон 04 юни 2012 12:24

Да, можеш да го замениш с друго с пр.число 950. Вероятно проблемът ти е именно в таблото, щото ако беше в скоростната кутия нямаше да ти отчита скоростта (а стрелката си работи нормално, нали?). Можеш да отремонтираш и твоето, също така. Просто го разглоби и ще ти стане ясно. Ако решиш да го правиш има една белязка, която калибрира уреда и стрелката трябва да сочи към нея, когато го сглобяваш обратно. Най-често се прецакват като се занули километража по време на движение на колата.

Потребителски аватар
butsefal
Автомобил: Golf 2 syncro passat B5 4motion
Двигател: RP AFN
Контакти:

Мнениеот butsefal » Пон 04 юни 2012 20:58

Off - Това за занннуляването на механичните километражи повреме на движение него знаех въпреки че е съвсем логично и освен това не ме късае но не ми пречи да го знам.
Иначе по темата думите които е казал колегата stefan4o ги подкрепям напълно само да допълня че както ти си споменал автомобила ти е дизелов а споменаваш да сложиш бензинов километраж. Относно самия километраж няма да имаш никакви проблеми (стига да е 950) най вероятно ще имаш проблеми с оборотомера (защото на бензинивите оборотомерите са до 7-8 000 оборота а на дизеларките е по малко 5-6 000).

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 04 юни 2012 21:01

Може да бъде сменена само частта с километража, другото не се пипа. Те са отделни и без това. Правил съм го няколко пъти, без странични ефекти. А за зануляването - всеки, който е отварял и е видял как се въртят колелцата ще разбере защо не бива в движение да се прави :lol:

Потребителски аватар
MapTo``
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MapTo`` » Пон 04 юни 2012 21:10

Да аз ще сменя само километража ,или ще си поправя моя незнам все още какво да направя ,този който ще ползвам е от бензинов до 220 км с предавателно число 950 самоче е на мотометар а не на ВДО преполагам това няма значение,а въпроса ми относно поправката на моят трябва да залепя последната шаиба за оста на големия брояч защото тя почва да превърта и неможе да заварти колелцето на малкия ,май сложно го обясних :)мога ли да го залепя с похипол ?,само ме притеснява пружината под стрелката как се вади, да не я разтегна при ваденето че после няма оправяне :beat_butt2

Потребителски аватар
MapTo``
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MapTo`` » Вто 05 юни 2012 2:33

не ми я ясно само стрелката после как да я центрирам и каде да я сложа според кое и коя белязка ,беше ми споменал колегата stefan4o, но не разбрах точно коя белязка да гледам,ако може на кратко да обясниш как става номера със стрелката ще съм благодарен :beer

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 05 юни 2012 5:52

Прилагам снимка на тахо от Голф/Джета 2. На нея ясно се вижда белязката вляво от копчето за нулиране на километража. Действия при разглобяването:
1. Стрелката има подложени 2 или 3 пластмасови шайби, точно там, дето е основата й (черната част). Издърпва се нагоре много внимателно няма щифтове - просто дърпаш. Гледаш да не се строши нещо.
2. После вече ще видиш пружинката, която е всъщност подобна на механизма за прибиране на коланите, авт.смукач на карбуратора 2е3 и т.н. Представлява тънка метална нишка, която е навита като спирала. Също като стрелката се вади нагоре с издърпване.
3. Развиваш двата болта, които държат циферблата към самия механизъм. Отдолу вече ще видиш къде ти е проблемът. Съветвам те ако имаш акумулаторен гайковерт да напъхаш подходящ накрайник там, дето влиза скоростомерът и да въртиш, за да се ориентираш как работи механизма за отчитане на километрите.
4. Нагласяш зъбните колелца.
Не помня дали 2 и 3 не са наобратно, но това не е от особено значение, в процеса на работа ще разбереш, че вече не си спомням точно.
Сглобяване - по обратния ред като има една-единствена особеност. Когато слагаш стрелката я забождаш в положение върхът й да сочи тази тънката бяла чертичка. След като го сториш с леко усилие я преместваш на 20 км/ч, понеже там има едно ограничителче (което не позволява на стрелката под натиска на пружинката да се върне в положението, при което е срещу въпросната белязка) и трябва стрелката да мине над него и да застане така, че да стои леко под усилието на "пружинката". Това е. Не зная дали добре го обясних, ама ако имаш въпроси ще ти отговоря.
Прикачени файлове
tacho.jpg

Потребителски аватар
MapTo``
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MapTo`` » Вто 05 юни 2012 12:43

Мерси много колега ,ще разглобя и ще видя ,благодаря много за обяснениято мисля че ще се справя моята пружинка е под циферблата но това няма значение като го извадя ще извадя и нея ,като стане разглобяването и го поправя ще пиша какво съм направил мерси за информацията ,поздрави :beer

Потребителски аватар
chiki-riki
Автомобил: Golf 2
Двигател: 1.8

Мнениеот chiki-riki » Чет 07 юни 2012 10:54

аз го направих както колегата stefan4o е написал, залепих последното зъбно колелце с лепило и сега имам 2 работещи километража :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”