Проблем с температура на двигателя - Венто 1,6 ABU РЕШЕНО!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
re_gamen
Автомобил:
Двигател:

Проблем с температура на двигателя - Венто 1,6 ABU РЕШЕНО!

Мнениеот re_gamen » Нед 08 апр 2012 23:38

Здравейте, колеги,
От скоро съм с Венто 1,6 75к.с. Още след регистрацията видях, че температурата на двигателя се повишава до някъде около 105 градуса, след което перката се включва и температурата пада до 90, после в задръстването - същото се повтаря много пъти... Оказа се, че датчика за температурата е сменяван и е сложен друг, който не е за модела. Смених го с правилния, но проблема не изчезна, а просто намаля - перката се включва на около 95 градуса и се изключва на 85. Знам, че това също не е нормално. Майсторчета ми казаха, че на места радиатора ми е студен, не трябвало да е така. Давайте съвети какво да правя и как да постъпя - не е малко пари смяната с нов радиатор, както и чистенето на стария в случай, че е запушен.
Някой ако се е сблъсквал или знае - да каже, мерси предварително :)

Последна промяна от re_gamen на Чет 10 май 2012 9:54, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
mitko 82
Автомобил: vento VR6
Двигател: AAA 1996

Re: Проблем с температура на двигателя - Венто 1,6 ABU

Мнениеот mitko 82 » Нед 08 апр 2012 23:53

колега най лесното е да свалиш радиатора да го промиеш.има много препарати за почистване на охладителната система.

Потребителски аватар
re_gamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот re_gamen » Пон 09 апр 2012 0:01

Аз много малко разбирам от коли, мога само да ги карам :) няма как да се занимавам да чистя лично радиатора, ако се стигне до там направо ще купя нов - да ми е мирна главата! Въпроса ми е дали тази температура и този режим на охлаждане са нормални.

Потребителски аватар
mitko 82

Мнениеот mitko 82 » Пон 09 апр 2012 0:19

колега с две думи:за сега е горе долу е в нормите,демек можеш да я караш.но по принцип не е хубаво да минава 90 градуса!
а колкото до промиването на радиатора е много лесно става въпрос за 1-2 часа работа като максимум.но ако толкова те бъркат тези 1-2 часа и имаш пари за нов радиатор давай купувай го.по принцип процедурата е лесна и мога да ти я обесния при интерес

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Пон 09 апр 2012 5:39

re_gamen написа:Здравейте, колеги,
От скоро съм с Венто 1,6 75к.с. Смених го с правилния, но проблема не изчезна, а просто намаля - перката се включва на около 95 градуса и се изключва на 85. Знам, че това също не е нормално

Защо да не е нормално...а на колко трябва да включи?
При ABU оригиналния датчик за включване е...
първа ст. на 95С*
втора степен(скорост) на 102С*.
Ето оригинален датчик за ABU...пише го и на него.
дтчк.JPG

mitko 82 написа:колега с две думи:за сега е горе долу е в нормите,

Според теб ли това ,...или според производителя?!

ПП Как да смъкне още общата температура и тази на включване на перка има прекалено много писано.

Потребителски аватар
mitko 82

Мнениеот mitko 82 » Пон 09 апр 2012 14:33

mariovasi написа:
От скоро съм с Венто 1,6 75к.с. Смених го с правилния, но проблема не изчезна, а просто намаля - перката се включва на около 95 градуса и се изключва на 85. Знам, че това също не е нормално

първа ст. на 95С*
дтчк.JPG

ПП Как да смъкне още общата температура и тази на включване на перка има прекалено много писано.

колега щом според производителя е така ок няма проблем.но има и нещо друго което е написал автора Майсторчета ми казаха, че на места радиатора ми е студен, не трябвало да е така. и според мен а и не само мен а и майсторите е нередно. сега в това време добре,но когато стане 38+ градуса какво става death и за това му препоръчах да го промие(отпуши).
а колкото до градусите имам венто(2 бр.) с мотори 1.8(ААМ) и 2.8(ВР6) както и голф2 1.8(КР) и никога не са ми минавали 90-те градуса.не знам колко е нормално това но аз мен е перфектно и нямам притеснения за прегряване на мотора. 8) :beer

mitko23
Автомобил: VW Golf MK3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот mitko23 » Пон 09 апр 2012 16:11

mitko 82 написа:
mariovasi написа:

първа ст. на 95С*
дтчк.JPG

колега щом според производителя е така ок няма проблем.но има и нещо друго което е написал автора Майсторчета ми казаха, че на места радиатора ми е студен, не трябвало да е така. и според мен а и не само мен а и майсторите е нередно. сега в това време добре,но когато стане 38+ градуса какво става death и за това му препоръчах да го промие(отпуши).
а колкото до градусите имам венто(2 бр.) с мотори 1.8(ААМ) и 2.8(ВР6) както и голф2 1.8(КР) и никога не са ми минавали 90-те градуса.не знам колко е нормално това но аз мен е перфектно и нямам притеснения за прегряване на мотора. 8) :beer

По принцип колеги, ABU моторa на VW си държи по-висока температура от останалите мотори на VW. Относно това,че на отделни места радиатора е студен ми се струва,че има въздушна възглавница(тоест системата не е хубаво обезвъздушена). Имах подобен проблем на моя Голф 3 ABU 93 г., проблема се реши с промивка на радиатора и смяна на капачката на казанчето за антифриза(тъй като самата капачката е нещо като клапан за обезвъздушаване).

Последна промяна от mitko23 на Пон 09 апр 2012 16:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
predat0r
Автомобил: Mercedes-Benz W203
Двигател: C270CDI

Мнениеот predat0r » Пон 09 апр 2012 16:14

колега сигурен ли си че не те лъже стрелката... защото моета ме лъже след смяна на датчик със различен цвят птъстен :lol: 10градуса някаде повече ми показва по таблото

Потребителски аватар
re_gamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот re_gamen » Пон 09 апр 2012 20:24

Днес се нервирах и оправих проблема. Закарах колата на читав сервиз, който се занимава само с климатици и охладителни системи и се оказа, че стария радиатор има теч. Свалиха го, смених го с нов. Накарах хората да отворят стария и се оказа, освен че е доста мръсен, течащ, а и счупен на всичкото отгоре... Буквално някаква спираловидна част изпадна отвътре, изглежда някой италианец си е правил свободно съчинение върху охладителната система. Както и да е, сега всичко е наред, щом загрее колата стрелката си е "надървена" право на 90 градуса и не мърда от там :D

Потребителски аватар
re_gamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот re_gamen » Пон 09 апр 2012 20:27

Мерси на всички за помощта, разсъжденията, снимките и т.н. :)

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Пон 09 апр 2012 21:49

mitko 82 написа:а колкото до градусите имам венто(2 бр.) с мотори 1.8(ААМ) и 2.8(ВР6) както и голф2 1.8(КР) и никога не са ми минавали 90-те градуса.

Аз имам само 1 бр. ABU ,от време което ми е достатъчно за да знам за t-та му на охлаждане и поведение.

В темата се говори за темп. при 1.6 ABU ,та затова пиша как беше при мен ,не задължавам никой с това.

Така си излиза по всички книжа и етки vag-cat и т.н.
Другите мотори не ги зная.

ПП моят съм си го направил да включва на 90гр. с друг датчик.И той не ги минава.

ПП2
mariovasi написа:първа ст. на 95С*

:arrow: ( картинка)

Потребителски аватар
re_gamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот re_gamen » Сря 02 май 2012 14:18

Проблема се върна, дори стана по-лошо - няма парно! Ходих по сервизи, смених термостата с такъв, какъвто трябва (стария отваряше на 84 градуса, а по каталог е 87), отново няма подобрение... Хора, които имат ABU-мотор: казвайте какво мислите, къде може да е проблема! Изключваме невярно показване на температурата на таблото, изключваме датчици и термостати, изключваме радиатор!

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Мнениеот snupeca » Сря 02 май 2012 14:39

Всички наопаки, само моето ABU на терсене.. mhihi Не искаше да загрява и точка. Прерових всичко и повече от 80 не качваше :mrgreen: По темата - водна помпа?

Потребителски аватар
re_gamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот re_gamen » Сря 02 май 2012 16:28

Миналия месец правих пълно обслужване, т.е. водна помпа е сменена - работи, върти, отваря, перки работят...

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 02 май 2012 16:35

re_gamen написа:т.е. водна помпа е сменена - работи, върти, отваря, перки работят...

Щом всичко е наред, какъв е проблема!? Ако се притесняваш на това че температурата на таблото минава 100 градуса, излез отвори предния капак и барни маркучите, и ще прецениш дали наистина антифриза ти ще е на 100 градуса, ако има 100 градуса ще ти изхвърли течноста от казанчето или от някой маркуч!
При мен го има същия проблем с 1.4 съм и така си я карам сменил съм сичко без радиатор и главата! Стига преди 110градуса стрелката и пак се връща на 90 градуса когато пусне перката! Решението е ново табло което показва по-малко и всичко е триц! Ако колата ти не мята водата и пуска перката и няма проблем, карай и не се вманиачавай! Все пак караме коли над 10 години и отгоре!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”