Странен проблем с фаровете на Голф 3 кабрио - РЕШЕН

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Автомобил: 18Т 2002 VW GOLF GTI EXCLUSIVE
Двигател: AUQ 180
Контакти:

Странен проблем с фаровете на Голф 3 кабрио - РЕШЕН

Мнениеот ShoGo_GTI » Вто 24 юли 2012 7:59

Здравейте, първо да кажа колата е Golf 3 Cabrio 2.0 ADY със дясна дирекция. Купих си я преди няколко дни и едната вечер ми направи впечатление че когато съм запалил колата и включа габаритите се включват късите (двусекционен фар) но на 50% примерно и това ме озадачи. Вчера вечерта реших да си сложа черната хела (мк4 лук) от стария голф на кабриото която е с Н7 крушки и ксенон системи за къси и дълги. За целта си прехвърлих инсталациите от едните фарове на другите заради буксите. Всичко си тръгна както трябва, обаче вечерта забелязах, че когато е запалена и пак дам на габарити късите пресветват само и след това извън града когато пусна дългите за миг ми пресветват контролните лампи на водата и акумулатора, уредите изгасват за момент(и 4те стрелки слизат до долу и пак се връщат на показания) и показанията ми на борд компютъра се зануляват включително и часовника. Прегледах пак кабелите да няма някъде укъсило или нагоряло - няма, няма и изгорели предпазители.

Моля помагайте или поне ме насочете къде да търся проблема. :обичам ви :beer

Последна промяна от ShoGo_GTI на Пет 03 авг 2012 23:51, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Странен проблем с фаровете на Голф 3 кабрио

Мнениеот radotom » Вто 24 юли 2012 8:05

Нямаше нужда да казваш, че новите фарове са с ксенон!
То беше ясно само от симптомите, които си описал :lol:

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Вто 24 юли 2012 8:36

добре, разбирам от ксеноните е. но защо на стария голф не ми го правеше този номер и всичко си беше безупречно там? и защо тук преди да си сложа тези фарове го имаше другия проблем, че при запалена кола на габарити късите светят на 50%? нещо сякаш ме навежда на мисълта, че не е само и единствено от ксеноните.

Потребителски аватар
anrus
Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
Двигател: RF-1988 и 1P-1991

Мнениеот anrus » Вто 24 юли 2012 8:58

Английските МПС имат един допълнителен режим на фаровете за движение в населено място, при който късите светят на половин мощност с намалено напрежение през съпротивление. Това е поставено точно на положение "габарит". Можеш да смениш ключа на фаровете или да откачиш товарното съпротивление за този режим. Не съм сигурен дали се намира в двигателния отсек (трябва да разсейва значителна топлина) или до бушониерата. Ако решиш, че ти е излишно - пиши на ЛС, имам интерес към него.

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Вто 24 юли 2012 9:54

а този режим за дневни светлини ли причината когато включа на дълги да ми се зануляват показанията на борд компютъра и часовника и за момент да ми изкючат уредите? защото това ми е по голям проблем от пресветването на фаровете.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 24 юли 2012 10:33

Lov4o написа:... при запалена кола на габарити късите светят на 50%?

Имаш ДРЛ, бе, човек! :lol:
На какъв принцип е направен нямам идея!
Дали е с ШИМ модулация (промяна на напрежението) или с товарни резистори - резултата е, че нямаш достатъчно напрежение да запалят лампите.
А целия купон с уредите се предизвиква от смущенията, които баластите блъскат в бордовата мрежа при неуспешното запалване.

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Вто 24 юли 2012 10:48

смущенията с уредите ги прави само когато превключа на дълги и го прави само 1я път от запалването на колата, вече след гасене и повторно палене пак след 1я път. има ли някакъв начин да изолирам смущенията от баластите?

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Вто 24 юли 2012 18:03

Днес след като се поразрових малко за смущенията от ксенона реших да направия следния експеримент преди малко следвайки писаното от един колега във форума.

Ето какво направих - взех готварско алуминиево фолио (майката малко се размрънка ама нищо колата е по важна mhihi ) и увих баластите на късите и кабелите им до фаровете със фолио и после ги омотах с шведска лента т.е. един вид ги екранизирах и пробвах да видя как е ще е положението (преди това пробвах и още с включването на фаровете го направи този номер) и чудо никакъв проблем дори и след 10 паления през минута и смяна на къси и дълги.

Баластите и кабелите на дългите не съм ги увивал защото свърши фолиото, но утре ще ги направя и тях.

Изглежда доста грозно, но има ефект. утре като направя и на дългите ще пиша пак за резултати.

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Пет 03 авг 2012 23:50

Проблема е решен, след като най накрая успях да намеря малко време да се понанимавам с тея фарове.

1во да кажа екранизирането с алуминиево готварско фолио НЕ ПОМАГА, само се хабят материали ( не че са скъпи, но..)

решението е в релетата, сложих си релета на късите и дългите (по 2 във фар) и проблема се реши с умирането на уредите и зануляването на борд компютъра.

дневните свелини - несъм ги пипал когато колата е запалена и ключа за фаровете е на позиция габарит си светят късите но пък немога да включвам дълги и само мога да си светкам което на този етап ме устройва и даже и ми харесва :mrgreen: :beer :beer :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”