Капачка за разширителен съд

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
ivaylito
Автомобил:
Двигател:

Капачка за разширителен съд

Мнениеот ivaylito » Пон 19 ное 2012 23:03

Здравейте!Препоръчайте ми някоя марка капачка за разширителен съд или от къде да си взема нова.Проблема е че в охладителната ми система е много високо налягането и маркучите много се надуват и се съмнявам в капачката.Някой познати ми предложиха да пробия дупка на капачката 3 мм,че да изпускала въздуха оттам и да не надува,но това ми се струва доста глупаво,някой ако е пробвал нека да сподели.Благодаря предварително.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Re: Капачка за разширителен съд

Мнениеот nokiangage » Пон 19 ное 2012 23:12

И аз съм минал по този път колега, купувал съм нова Топран май беше и след 5-10-тото развиване стана на 8-9 парчета в ръката ми и в казанчето, взех от една кола нов внос нова за мен и нещата заспаха...НЕ пробивайте дупка в сегашната ти, ако е трябвало "Ханс" щеше да е сложил такава.

ПС. Иначе как ти е антифриза и маслото, признаци за смесване? Газ има ли колата?

Потребителски аватар
refresh4o
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил: VW POLO B5188PP
Двигател: AEX 1996

Мнениеот refresh4o » Пон 19 ное 2012 23:15

Най-добре от морга за 5лв
провери си гумения пръстен дали не е смачкан на мене той ми правеше проблеми и като го бутнах в канала където трябва да е всичко се оправи

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Пон 19 ное 2012 23:19

Не прави глупост да дупчиш капачката !!!
Охладителната система трябва да бъде херметично затворена,работи с повишено налягане/ по-голямо от атмосверното/. Ако не е херметична на 100градуса ще завира.
При моята кола поради излезнал "О" пръстен от капачката и не уплътнена система, след изгасяне на топъл мотор,антифриза в главата кипваше и изхвурля течност през преливнка на казанчето.С поставянето на нов пръстен нещата се оправиха.
По-добре си открий причината за надуване на маркучите.

ivaylito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivaylito » Пон 19 ное 2012 23:27

Антифриз ми губи много малко,маслото си е нормално,парно си има,но сълзи от някой съединения въпреки,че съм слагал нови маркучи и нови скоби,сменял съм гарнитурата на главата и водния радиатор преди месец и пак продължава да надува маркучите.Губи антифриз за 1 месец 100 грама горе долу.Имам газова.Не знам вече какво да правя.Колата е Голф 2, 1,6 бензин/газ.

Потребителски аватар
refresh4o
!!!ИЗМАМНИК!!!

Мнениеот refresh4o » Пон 19 ное 2012 23:31

преливника е за това да 'кипне' от там и като няма от къде напъва маркучите и е въпрос на време да скъсаш някой, виж си пръстена аз на него залагам
п.п намерих снимки
http://desmond.imageshack.us/Himg849/sc ... res=medium
http://desmond.imageshack.us/Himg23/sca ... res=medium
http://desmond.imageshack.us/Himg641/sc ... res=medium

ivaylito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivaylito » Пон 19 ное 2012 23:39

И пръстена съм гледал и уж е наред,капачката ми е оригинална черна.Преди си бях взел и друга капачка за 4 лв. синя топрън ама тъй като нищо не се промени реших да си върна оригиналната,иначе оригиналната си трака като я разклатя и пръстена изглежда добре,но все пак искам да пробвам и с друга капачка ама то само ментета.Маркучите са много твърди,но като изгася колата след 10-15 мин вече са си омекнали.

Потребителски аватар
vladovelin

Мнениеот vladovelin » Пон 19 ное 2012 23:40

Когато "О" пръстена е здрав и оплътнява добре и клапана в капачката е изправен,през преливника за да хвърли антифриз, температурата на мотора трябва да е доса висока.

ivaylito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivaylito » Пон 19 ное 2012 23:46

Не ми е прегравяла колата никога,термостата си отваря нормално,перката се включва,парно си имам,всичко уж наред само ей това надуване не знам вече от къде идва.Можело и да е от изпарителя на газовата да вкарвал оттам газове в охладителната уредба което не знам как да проверя,иначе на него съм му сменял всичко преди 2 години и би трябвало да няма проблем.Как да проверя дали ми вкарва газ в системата?

Потребителски аватар
refresh4o
!!!ИЗМАМНИК!!!

Мнениеот refresh4o » Вто 20 ное 2012 0:37

аз съм я прегрявал на 130 след двете последни черти като ми се прецака термостата, за късмет нищо ми нямаше, но до около 110 градуса хвърляше антифриз през преливника и после спря. не би трябвало под 100 градуса да сълзи дори. Когато завиваш капачката последните 1-2 оборота трябва да запъва яко от гумения пръстен

Потребителски аватар
vladovelin

Мнениеот vladovelin » Вто 20 ное 2012 11:51

Защо не отидеш при газаджите да ти проверят изпарителя да не вкарва газ в антифриза?

ivaylito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivaylito » Вто 20 ное 2012 21:03

Ами най-много да ида да ми направи една профилактика на изпарителя и да смени мембраните,въпреки че преди няма и 2 г. ги сменях.Иначе пробвах като е загряла колата да отворя капчката докато изсъска и да запаля със запалка и ако нали имало газ в системата стяло да пламне ама нищо не стана (бях прочел това някъде из форума).Когато отворя капачката маркучите съответно омекват,после като я затворя колкото и да карам колата маркучите вече не се надуват.Вече допускам,че може би и конците на маркучите са ми се изпокъсали и затова толкова много се надуват.Взех си днес и друга капачка оригинална от една морга и няма промяна.Следващата стъпка ще е да обслужа изпарителя и да видим какво ще стане тогава.

Потребителски аватар
lozan67
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lozan67 » Сря 21 ное 2012 5:58

Това с капачките е голям кошмар. Новите за нищо не стават. Провери след 2-3 часа след като си спрял дали е спаднало налягането, като стиснеш маркучите.Трябва да са меки. И мене ме убеждаваха, че е от газовата, но се оказа капачката. Аз закрепих положението с втора употрба. Иначе имам две нови, едната се разпадна на другата клапана е толкова стегнат, че сигурно на 5 атн. ще пусне. Добре, че в моргата имаха 5-6 и си избрах с най-читавия гумен пръстен и уговоркта да ги сменям докато ми хареса. Иначе се бях приготвил за Порше изток за оргинална.

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Сря 21 ное 2012 6:07

Капачка само от официален представител.
Цената е около 25 лв.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 21 ное 2012 8:25

Много малка е вероятността да е виновна капачката.
Тя има два клапана, като единия е за подналягане и няма нищо общо с надуването, а другия е предпазен за свръхналягане. При изправен ДВГ, предпазния клапан не би трябвало въобще да се отваря. Налягането при което той се отваря е крайно,аварийно и клапана се отваря за да не се пръснат маркучи и радиатори. Такова налягане въобще не би трябвало да се достига. Ако системно караш с налягане, при което "избива" клапана, непременно скоро ще имаш проблеми с маркучи/радиатори.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”