Регулиране на предната шофьорска чистачка - VW Golf 4

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
wargod
Автомобил: VW Golf IV
Двигател: 1600 AKL - 2000

Регулиране на предната шофьорска чистачка - VW Golf 4

Мнениеот wargod » Вто 19 мар 2013 15:12

Здравейте, колеги.
Първо се извинявам за "леко" глупавата тема, но не искам да стават гафове и затова предпочитам да питам по-запознатите в тази област.
Та на въпроса: когато са включени чистачките, шофьорската се удря в горния ляв ъгъл и доста дразни. До колкото разбрах, за да не се получава така трябва да бъде свалено рамото максимално надолу за да остава и отгоре 2-3 пръста разстояние. Да, обаче при мен е точно обраното - когато е изключена чистачката седи на 2-3 пръста над капака по продължението на стъклото. Та за да се регулира това, трябва да се извади рамото и да се сложи наново като се наместят зъбците, обаче ... когато развия гайката с ключ 13 (мисля, че той беше) и тръгна да дърпам нагоре рамото, сякаш има още нещо, което го държи отдолу. Затова искам някой да каже дали наистина е така, или просто трябва да го издърпам по-силно, но ме притеснява да не счупя кората, която седи отдолу.
Също и ако някой знае, ако може да каже колко трябва да са дълги стандартно чистачките, че тези ми се струват доста дългички....
Благодаря и извинявам се отново за глупавите въпроси ...

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Re: Регулиране на предната шофьорска чистачка - VW Golf 4

Мнениеот joromnt » Вто 19 мар 2013 16:08

Щом отвиеш гайката, трябва да излезе рамото на чистачката. Но, понеже е на доста години вече, вероятно метала се е окислил и се е залепило рамото за оста. Напръскай със спрей, WD40 или нещо от производните му, остави да постой малко така и опитай. Вероятно може да удариш по рамото като гледаш да не счупиш нищо по механизма и кората, за да отлепи. Няма де да ходи.

Потребителски аватар
wargod
Автомобил: VW Golf IV
Двигател: 1600 AKL - 2000

Мнениеот wargod » Вто 19 мар 2013 16:59

joromnt написа:Щом отвиеш гайката, трябва да излезе рамото на чистачката. Но, понеже е на доста години вече, вероятно метала се е окислил и се е залепило рамото за оста. Напръскай със спрей, WD40 или нещо от производните му, остави да постой малко така и опитай. Вероятно може да удариш по рамото като гледаш да не счупиш нищо по механизма и кората, за да отлепи. Няма де да ходи.

Благодаря ти, колега! Ще си взема някое спрейче и ще го опитам пак, че така не може да се кара - все пак от удърите горе се наранява боята :censored2

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Вто 19 мар 2013 17:23

Аз ги разглабях есента моите чистачки, същата история беше. Напръсках ги без ефект, ударих ги един-два пъти и ги отлепих :biggrin

marin_andonov
Автомобил: VW
Двигател: TAIGO

Мнениеот marin_andonov » Сря 20 мар 2013 6:42

Колега,
Аз не бих рискувал с чукане, не ти го препоръчвам и на теб.
Най-малкото невнимание и е възможно да счупиш предното стъкло. Купи си една малка скоба за лагери (около 2-3лв. е) и действай спокойно.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 20 мар 2013 11:11

Дърпаш под ралзични ъгли. В един момент ще изскочи. Най-лесния вариант е скоба за лагерчета. Перата са 53см и 48см. :th_up

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”