почистване на изпускателна система golf 4 1.6 2000год
- naskopmg
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: 1.8TSI 2008
почистване на изпускателна система golf 4 1.6 2000год
Здравейте, колеги колата ми гореше много масло, защото маслените сегменти бяха заминали, та скоро направих основен ремонт и сега е супер, но има още един проблем.Цялата ми изпускателна система е задръстена със сажди, та въпроса ми е има ли начин да се почисти всичко или от карането сама ще се изчисти.Също ако знаете някой майстор който може да ми бъде полезен, ще съм ви благодарен, от София съм.
- niki1_j
- Автомобил: Golf MK IV
- Двигател: ASZ
- Контакти:
Re: почистване на изпускателна система golf 4 1.6 2000год
Единственото, което може да те притеснява е ако имаш катализатор. Другото само ще изчезне.
- naskopmg
имам катализатор, какво може да ме притеснява?
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
Да е запушен катализатора, понеже като цяло представлява една голяма тръба, пълна с други малки тръбички, които може да се запушат от саждите.
-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB -2 0 4motion
Катализаторът представлява каталитичен конвертор разположен в изпускателната система на всички съвременни моторни превозни средства. Неговата цел е да превърне вредните за околната среда отработени газове, получени при цикъла изгаряне в двигателя, в безвредни вещества като въглероден диоксид, азот и водни пари. Катализаторът съдържа керамика или неръждаема стомана, метална матрица (субстрат), предмет на покритие, съдържащи катализатори, платина, паладий и родий. При повишена температура тези катализатори предизвикат реакции, които окисляват и намаляват замърсителите.
Как работи!!!!!!!!!
Вътрешната структура на каталитичния конвертор представлява монолитна структура керамика или неръждаема стомана, покрита с тънък слой благородни метали като платина,паладий и родий. Монолитният блок се състои от много финни канали, през които минават газовете. Преминавайки през питата, отработените газове взимодействат химически с благородните метали. Този процес започва при достигане на 250° -300°С . Оптималната работна температура е от 300°С до 900°С.
Разни тръбички..............

Как работи!!!!!!!!!
Вътрешната структура на каталитичния конвертор представлява монолитна структура керамика или неръждаема стомана, покрита с тънък слой благородни метали като платина,паладий и родий. Монолитният блок се състои от много финни канали, през които минават газовете. Преминавайки през питата, отработените газове взимодействат химически с благородните метали. Този процес започва при достигане на 250° -300°С . Оптималната работна температура е от 300°С до 900°С.
Разни тръбички..............

- siso_k
- Контакти:
kibo_tom_8440 написа: се състои от много финни канали, през които минават газовете.
Разни тръбички..............![]()
Прекалено формално се хващаш за думите ми колега. Написал съм го така за да ме разбере колегата, който е пуснал темата. дали са канали, дали са тръбички не мисля че е чак толкова важно - факт е че от саждите могат да се запушат, което вече ще е проблем, разбира се не неразрешим

- naskopmg
тоест ако са запушени единственото решение е да махна катализатора.А ако са запушени ще има ли някаква разлика във вървежа като цяло каква разлика ще се наблюдава в колата?
- siso_k
- Контакти:
Ако са запушени се маха катализатора и се слага резонатарно гърне, като доколкото знам, ако има ламбда сонда на катализатора се слага някакъв емулатор за да я лъже или се лъже от ЕКУ-то (Който маха катализатори е запознат какво точно трябва да се направи).
Във вървежа -> би трябвало да е мудна и да няма мощност, понеже не може да излизат добре изгорелите газове.
Във вървежа -> би трябвало да е мудна и да няма мощност, понеже не може да излизат добре изгорелите газове.
- the_red_camel
- Автомобил: Skoda Roomster 1.6 16V 105hp
- Двигател: BTS
Някой да знае колко е ФИ-то на тръбата, който от катализатора влиза в средното гърне 

-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
naskopmg написа:тоест ако са запушени единственото решение е да махна катализатора.А ако са запушени ще има ли някаква разлика във вървежа като цяло каква разлика ще се наблюдава в колата?
Този катализатор се нагрява до бяло и няма шанс никакво масло да остане по него Не се връзвай на приказките на "експертите"че това е тапа и за нищо не служи
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Щом върви,не се занимавай с щуротии.
Излез малко извънградско и я понастъпи около 50-60 км,ще видиш как ще избистри ауспуха.
Важното е да развие по-висока температура и да изгорят мазнотиите из изпускателната система
Излез малко извънградско и я понастъпи около 50-60 км,ще видиш как ще избистри ауспуха.
Важното е да развие по-висока температура и да изгорят мазнотиите из изпускателната система

- the_red_camel
Вие хубаво сте казали за колегата, аз точно за това питах размера на ФИ-то, че на мястото на катализатора мислех да слагам права тръба, по-принцип нямам никакви проблеми и ми викат да не го барам, но колата вече е почти 300 000км и мисля, че му е време 

- siso_k
- Контакти:
Нащо поло 2ф е на 22 год. и около 270 000 км (поне по километража) и все още катализатора не е правил проблем. Както е писал и bai Sando, щом върви, не го бутай 

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
the_red_camel написа:Някой да знае колко е ФИ-то на тръбата, който от катализатора влиза в средното гърне
Можеш сам да си го намериш с малко търсене. В сайтовете на ф-мите за ауспухи има дадени скици с разположението на гърнетата ,диаметри, захващане,тампони.
- the_red_camel

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”