Здравейте,
става въпрос за ГОЛФ 3 '93-та година, 1.6 АБУ мотор, 75 коня, моно-инжекция, без климатик.
Случаят е следният :
-При движение по магистрала/път с висока скорост и най-вече поддържане на постоянна скорост температурата се заковава на 80 градуса и не мърда грам(дори и при изкачване на баир)
-При движение в градски условия(София), т.е. разбирайте чести спирания и тръгвания температурата варива между 90 градуса, като от време на време се покачва до 95-96(стрелката е между 90-100), перката се включва, охлажда и след това пак се връща на 90. На прави участъци(пример Ботевградско шосе) дори охлажда до 80.
Питането ми е дали това е нормално като цяло за този модел/мотор, дали трябва да сменям термостат и общо взето какво да очаквам през настъпващият зимен период, в който 70 процента от случаите колата ще се кара на къси/кратки разстояния(5км в посока.
Моля, споделете вашето мнение/препоръки за това какво да(не) правя?
Голф MK3 1.6 75 к.с. АБУ 1993г. термостат - питане
- zzzzzzz
- Автомобил: Golf Mk3
- Двигател: ADD
Re: Голф MK3 1.6 75 к.с. АБУ 1993г. термостат - питане
При 20-годишна кола - очаквай всичко
На моя (Г3, 2.0/115к.с.) стрелката за охладителната течност е като залепена на 90. Карал съм Шаран 1,9 тди, на който също беше като залепена на 90 и малко градуса. При теб, както го описваш, не виждам причина за голяма тревога. Не разбрах само и двете степени на перката ли ти работят. Лошо е ако грее много (100 и нагоре). Пък ако решиш...Термостата не е скъп. Винаги можеш да си го смениш сам ако намериш канал, малко инструментал и не си с две леви ръце
А ако не се промени нищо значи си имаш резервен.

-
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: 1.6 ABU
Моето АБУ си е така и то......извънградско малко над 80,града 90,в задръствания м/у 90-100. :)
- stypkata
- Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
- Двигател: AEK
Задръстване ,незадръстване,зима,лято стрелката трябва да е винаги на 90гр.,в противен случай имате проблем я с термостат,я с нещо друго ;)
- vaiper 1
- Неграмотен
- Автомобил: Pasat
- Двигател:
Тоя уред не е мн верен. Караи засега така,губи ли антифриз 

-
- Автомобил:
- Двигател:
аз имам същия проблем градско каране или пък лятото по продължителни нагорнища загрява постоянно вкл се перката но пак трудно смъква температура даже това лято махнах термостата и съм карал така цяло лято а зимата не загрява пък изобщо даже и да загрее като се пусна по наклон и пада температурата а термостата уж работи гледам по таблото когато стигна 86 градуса и барам маркучите след термостата тогава започва да отваря а защо по надолнище ми падат до 70 градуса не мога да разбера.а преди да стигне градусите маркучите са студени.МОЛЯ ПОМАГАЙТЕ дайте да решим този проблем.Колата е ВЕНТО 1,6 моноинжекцион абу двигател 75кс.
- stefarata
- Автомобил: Ford S Max MK1
- Двигател: TDCI
Има ли газ колата? Гледайте да не прегрява АБУ-то, дали ще е 80 или 90 градуса- все едно. Над 90 е проблем.
- vaiper 1
- Неграмотен
- Автомобил: Pasat
- Двигател:
niko81 написа:аз имам същия проблем градско каране или пък лятото по продължителни нагорнища загрява постоянно вкл се перката но пак трудно смъква температура даже това лято махнах термостата и съм карал така цяло лято а зимата не загрява пък изобщо даже и да загрее като се пусна по наклон и пада температурата а термостата уж работи гледам по таблото когато стигна 86 градуса и барам маркучите след термостата тогава започва да отваря а защо по надолнище ми падат до 70 градуса не мога да разбера.а преди да стигне градусите маркучите са студени.МОЛЯ ПОМАГАЙТЕ дайте да решим този проблем.Колата е ВЕНТО 1,6 моноинжекцион абу двигател 75кс.
Някои насоки от мен
1. Купете си термостат които отваря по рано
2. Обезвъздушаване, ако има газ е по трудно
3. Капачка разширителен съд/проверка/
4. Датчик радиатор смяна с такав които пуска перката по рано да охлажда
5. Отстраняване течове по системата
Успех

-
- Автомобил:
- Двигател:
газ колата няма но в момента съм без термостат и пак ми загрява когато е карам на малка скорост или по черен път перката включва на 102-105 градуса.мислех да сменям радиатор но ако беше запушен нямаше да се охлажда толкова бързо по надолнище може би.каква роля да играе капачката на разширителния съд за загряването на колата.и как да я проверя дали работи капачката
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”