Смяна антифриз АКЛ
- Краси Кунчев
- Автомобил:
- Двигател:
Смяна антифриз АКЛ
Здравейте колеги.От 1месец и аз съм нов собственик на Бора 1,6АКЛ.Направи ми впечатление,че антифриза е бледо зелен.Реших да го премеря с аерометъра,но се оказа "гола вода".Много теми изчетох за антифриз,но не намерих точен отговор на моя въпрос,а той е следния:Видях на казанчето,че пише-G12,значи разбирам,че вида на антифриза е такъв модел,но как да го сменя целия без да го смеся с остатъците от стария?Свалям маркуча в най-низката точка,но така би се източило само количеството в големия кръг.Понеже термостата не е свален в малкия кръг ще остане от стария и после ще се смесят двата-нещо,което не желая.В този случай май трябва да сваля и термостата.Слагам тялото му без него и така мога да промия цялата система с вода.Дали това е така?
Re: Смяна антифриз АКЛ
аз ти предлагам да источиш половината течност и да налееш чист антифриз и да обезвъздушиш системата. тъкмо течноста е дестилирана вода така че няма смисъл да взимаш вода. ако не си толкова сигурен какво става по- добре иди на сервиз щом желаеш цялостна промифка , че стават много бели на свои действия.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Колега,когато взимах моята ми казаха,че този автомобил се кара само с червен антифриз,и наистина ,че той е от тази марка ,но за зелен не съм запознат.
и завърташ кранчето на макс на топлообменика да духа топло да се обезвъздуши системата до включване на вентилатора и после се коригира нивото.
- Краси Кунчев
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги значи разбрах:търся кранче на радиатора най-ниско или отварям долният маркуч на радиатора.Междувременно съм махнал термостата.Промивам смело с много вода.Наливам новия антифриз,обезввъздушавам при отворено копче за топло на парното и съм готов за зимата.Всъщтност сега си подредих мислите за което благодаря на всички.Специално благодаря на колегата joromnt за оценката на колата и "мацето"-това е моята мила съпруга,която аз мниго ОБИЧАМ
- pedalchobaba
- Автомобил:
- Двигател:
nikson85 написа:и завърташ кранчето на макс на топлообменика да духа топло да се обезвъздуши системата до включване на вентилатора и после се коригира нивото.
Това пък за какво е нужно?
Виж, на Лада да се прави така разбирам, ама тук защо?
А иначе колега Кунчев, крана за източване на голямия радиатор го търси от страната на акумулатора долу ниско, където влиза маркуча. Отваря се като го врътнеш на около 90 градуса и издърпаш врътката навън. Не се бой няма да изпадне.
И да не забравиш да отвиеш капачката на разширителния съд, за да изтече почти всичко. Охладителната течност на този двигател е около 5 литра, така че си направи сметка колко антифриз ще купиш. Разфасовките на HEPU са от по литър и половина.
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Колко често се сменя антифриз наистина... ?
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Не пишете глупости! Термостат не се сваля, нищо не се разглабя по колата! 2 маркуча се разкачват и евентуално трети за по - лесно обезвъздушаване.
Още малко и главата ще свалите...
Още малко и главата ще свалите...
- pedalchobaba
- Автомобил:
- Двигател:
Подкрепям.
Става дори и без откачване на маркучи.
Иначе операцията лично аз я правя на две години.
Става дори и без откачване на маркучи.
Иначе операцията лично аз я правя на две години.
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
мхм, значи е крайно време и аз да го сменя преди зимата 
Колко приблизително струва самият Антифриз ?

Колко приблизително струва самият Антифриз ?
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Маркучите откачвам, защото няма кой да чака да отвори термостат и прочие.
Син жълт и зелен антифриз имат срок 3 г. Червен - 5. Най - верен показател за смяна е измерване на PH, да се поддържа определена стйност, за да се запазят антикорозионните качества. Чрез добавяне на определен химикал живота на антифриза се увеличава значително. Това важи за качествените антифризи.
Син жълт и зелен антифриз имат срок 3 г. Червен - 5. Най - верен показател за смяна е измерване на PH, да се поддържа определена стйност, за да се запазят антикорозионните качества. Чрез добавяне на определен химикал живота на антифриза се увеличава значително. Това важи за качествените антифризи.
- pedalchobaba
- Автомобил:
- Двигател:
И това е вярно, ама кой ще седне да прави такива замервания. Нали цялата смяна е 20 кинта. Хвърлям го на две години и не го мисля.
- IvailoOo
- Автомобил: Audi A4 B7 Avant
- Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW
При АKL няма ли кранче като при дизелите 

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”