Смяна на спирачна помпа Г3 с абс - упътване, помощ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
3115
Автомобил:
Двигател:

Смяна на спирачна помпа Г3 с абс - упътване, помощ?

Мнениеот 3115 » Вто 19 ное 2013 14:20

Привет, колеги.Може ли някой по-вещ да ми обясни как да направя цялата процедура:
да източа спирачната течност(от къде как)
да сменя помпата
да обезвъздуша?
Ако някой има мерак да драсне може и на ЛС
Благодаря.

Последна промяна от 3115 на Чет 21 ное 2013 8:45, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Смяна на спирачна помпа Г3 с абс - упътване?

Мнениеот kris11 » Вто 19 ное 2013 20:06

понеже ще е набор на автомобила течността - сменяш помпата, отхлабваш пребката на задно дясно и теква, после ляво.Като си засмуче течността от казанчето помпиш и отхлбваш пак задно дясно, помпиш задно ляво, доливаш и следиш за изпразване, предно дясно и накрая пр. ляво.Казанчето да е пълно винаги. Ако имаш 20 лв отиваш в сервиз с помпа, вдигат я и започват процедурата, докато се смени течността /задават определен литраж/

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 20 ное 2013 0:04

Ще източиш и ще смениш помпата - това е лесно. Въпросът е как ще обезвъздушуш ABS-а без да загубиш цял ден в помпане на педала.
Тук съм предложил идея за лесно обезвъздушаване: http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=302600&p=3186898#p3186898

Но става и само с компресор и една капачка с конектор към компресора. Ако нямаш компресор, става и с ръчна помпа, но тогава трябва помощник, който да помпа нон-стоп и да следи налягането.

Проблемът е, че винаги остава въздух в модула на АБС-а. След като спре да излиза въздух, трябва да се задейства помпата, за да се изтласка въздуха към колелетата. Някои колеги я пускат от output тестовете, но трябва да се повтаря повече пъти и поне според моя опит не е напълно ефективно (след 2-3 месеца трябва да се дообезвъздуши). По мое мнение най-лесно става с вгдарената опция за обезвъздушаване с vcds: http://www.ross-tech.com/vag-com/cars/absbleeding.html Това съм го тествал и педалът става перфектен, както е бил преди смяната. Имай предвид, че преди да пуснеш обезвъздушаването от basic settings, трябва вече да си обезвъздушил по конвенционалния метод. След това циклите на обезвъздушаване на програмата са адски много - не помня колко, ама над 10 пъти със сигурност, може и 20 да са били. Търпение трябва, но накрая не остава ни едно балонче въздух :)

Много е удобно да имаш втори човек, който да цъка лаптопа и да следи да не се изпразни казанчето, докато то търчиш от едното колело до другото ;)

Успех, ако имаш още въпроси пиши :beer

ПП. Естествено, ако ще го правиш по горния начин ти трябва кабел и vcds. В твоя случай ти трябва само KKL кабел, който е по-евтиният.
ПП2. Естествено, както ти е казал колегата над мене, в сервиз е още по-лесно. Може да си смениш сам помпата, да обезвъздушиш колкото може, за да имаш все пак някакви спирачки, и внимателно да я закараш на сервиз, където с машина ще я обезвъздушат перфектно за нула време.

3115
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 3115 » Чет 21 ное 2013 15:36

:th_up Благодаря колега мн мн подробният отговор-със сиг ще пробвам!!!След като спомена, че толкова често трябва да се обезвъздушава започнах да се замислям дали ми е за смяна помпата.
Симптомите са следните:
1) преди 2 месеца педала взе постепенно да потъва-спирам с лек натиск, педала потъва,продължавам да натискам и така докато потъне.При всяко спиране потъваше трябваше да препомпвам.
2) отидох-обезвъздуших при майстор и беше нормална спирачката 1 месец.Но сега пак потъва(не до долу-на средата спира)
казаха ми че е от помпата-дали е така или не???
Благодаря предварително!!!???????

А между другото когато набивам спирачката да блокират гумите(не винаги ми работи абс-а) колатта винаги олита на една сстрана????пирачна течност съм сменил-най хубавата уж.

Последно избутана от 3115 на Чет 21 ное 2013 15:36.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”