Бора / Голф 4 Проблем с предна седалка - дайте евтини идеи

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
shark16
Автомобил:
Двигател:

Бора / Голф 4 Проблем с предна седалка - дайте евтини идеи

Мнениеот shark16 » Пет 24 яну 2014 17:39

Здравейте колеги,

Онзи ден си монтирах подлакътник на Боарата :biggrin . Местех седалките напред-назад и си работеха нормално. Днес обаче забелязах, че предната пасажерска седалка си се плъзга съвсем свободно напред-назад и не ще да се застопори в едно положение. Като погледнах отдолу, жилото си работи (в смисъл май не е скъсано), но седалката не ще да се запре в едно положение, а това става и опасно ако возиш някой до себе си.

Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и как мога по-евтинко да го отстраня? Ще оценя всяка помощ и съвет. :icon_sad

Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Re: Бора / Голф 4 Проблем с предна седалка - дайте евтини ид

Мнениеот plamikcho » Пет 24 яну 2014 17:44

Проблема не е сериозен и се оправя само с почистване. Правих същата манипулация преди 2 седмици. Застопоряващия щифт беше блокирал поради замърсяване и не излизаше при отпускане на жилото. Поради мръсни ръце не успях да направя снимки, а трябваше да намеря начин :banghead. Съвсем просто е, няма нужда от обяснения - свали седалката и ще го видиш :beer

shark16
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shark16 » Пет 24 яну 2014 17:46

plamikcho написа:Проблема не е сериозен и се оправя само с почистване. Правих същата манипулация преди 2 седмици. Застопоряващия щифт беше блокирал поради замърсяване и не излизаше при отпускане на жилото. Поради мръсни ръце не успях да направя снимки, а трябваше да намеря начин :banghead. Съвсем просто е, няма нужда от обяснения - свали седалката и ще го видиш :beer

Цялата седалка ли да свалям, в смисъл с разкачане нa airbag-а или може без да се задълбавам толкова. Този щифт лесно ли се почиства?

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Пет 24 яну 2014 17:46

на голф-а в интерес на истината не съм гледал как е механизма, но на полото на баща ми (понеже съм ги свалял седалките) има една допълнителна релса по средата, която е с дупки и лостчето на седалката когато се дръпне, издърпва едно чопче и седалката се мести по релсата. Въпроса е че това чопче е на една пружинка, която го връща обратно в дупката щом пуснеш ръчката. Проверил ли си данеби някоя пружинка да е разкачена и да не връща обратно чопчето на седалката.

shark16
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shark16 » Пет 24 яну 2014 17:49

siso_k написа:на голф-а в интерес на истината не съм гледал как е механизма, но на полото на баща ми (понеже съм ги свалял седалките) има една допълнителна релса по средата, която е с дупки и лостчето на седалката когато се дръпне, издърпва едно чопче и седалката се мести по релсата. Въпроса е че това чопче е на една пружинка, която го връща обратно в дупката щом пуснеш ръчката. Проверил ли си данеби някоя пружинка да е разкачена и да не връща обратно чопчето на седалката.

Ами доколкото гледах, всичко е като в... патрон в смисъл не видях пружини

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пет 24 яну 2014 17:49

Аз свалих цялата, защото не знаех какъв е проблема. Сигурно може да стане и с леко повдигане, но си мисля, че е по-удобно да се свали. А еърбега е просто една букса, няма проблем да се разкачи.

shark16
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shark16 » Пет 24 яну 2014 17:50

plamikcho написа:Аз свалих цялата, защото не знаех какъв е проблема. Сигурно може да стане и с леко повдигане, но си мисля, че е по-удобно да се свали. А еърбега е просто една букса, няма проблем да се разкачи.

И при теб ли е било същото? Ако е така, то после какво трябва да правя - да разглобя всичко или има и по-лесен начин?

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пет 24 яну 2014 17:53

:th_up

shark16
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shark16 » Пет 24 яну 2014 17:56

Ей, това е идеално, само да се съвзема от грипа и отивам да я сваля. да се надяваме че този щифт, палец или каквото е там иска само леко побутване. Ти с какво го почисти - с препарат или механично?

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пет 24 яну 2014 18:03

И двете, свалих го, почистих със спрей и парцал, после WD 40 и обратно. И заработи като часовник :drunk . Справих се за около 30 мин.

shark16
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shark16 » Пет 24 яну 2014 18:05

Ооо идеално... значи при мен час и 30 мин :biggrin
И да попитам относо голямата пружина, има ли смисъл да се опитвам да поставям обратно след като ще свалям седалката, или с нея и без нея е все едно?

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пет 24 яну 2014 18:09

Едва ли ще отнеме много време, аз гледах клипчето и грабнах инструментите. Преди това не съм свалял предна седалка никога. Относно пружината - не мога да кажа, но май колеги бяха писали, че и без нея можело.

shark16
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shark16 » Пет 24 яну 2014 18:11

Още един вероятно глупав въпрос, механизма на жилото трябва ли да се опитвам да го разкача изпот седалката - в смисъл има ли нещо за което трябва да внимавам? (стрелките не са мои)

Изображение

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пет 24 яну 2014 18:17

Разкачи само това, което съм посочил с новата стрелка. Може и да не се вади, аз предпочетох да го сваля и да го изчистя както трябва, за да не го мисля после.
Прикачени файлове
ccm8.jpg

shark16
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shark16 » Пет 24 яну 2014 18:20

Аха, янсо, доколкото видях то май се държи на някаква пластина, нали, не е болт или нещо подобно. Да се нядяваме че лесно ще излезе :smile

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”