Golf MK5 1.6 BSE - шумно виене и стържене заради климатроник

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
hsn_17
Автомобил: Golf MK5 1.6i 102 hp
Двигател: BSE 2007

Golf MK5 1.6 BSE - шумно виене и стържене заради климатроник

Мнениеот hsn_17 » Чет 13 авг 2015 21:20

Здравейте колеги,
днес в движение докато ми беше включен климатика изведнъж зад жабката почна да се чува силно стържене. Изключих климатика спря, пуснах го и почна отново. Предполагам, че нещо закача някаква перка или саматя тя си е заминала. Иначе климатика си работи нормално. На някой случило ли му се е или има ли идея какъв може да е проблемът? И дали трябва да се вдига цялото табло за да се види въпросната перка?

Благодаря ви предварително. :love.vwclub

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: Golf MK5 1.6 BSE - шумно виене и стържене заради климатр

Мнениеот zfa159 » Чет 13 авг 2015 23:48

Да попитам, за да не остана с грешно впечатление. Ти имаш предвид, че спираш вентилатора в купето т.е. климатроника изписва OFF, а не спираш самата климатична с-ма т.е. вентилатора да си работи, само че да спираш само студеното (което става с бутона Econ)? Съответно при пускане отново на вентилатора, пак започва готиния звук?
Ако правилно съм те разбрал, значи проблема не е с климатичната с-ма (т.е. това, което прави студеното), а с вентилацията или по-точно, както го описваш, със самия вентилатор за въздуха в купето. При Голф 5 не е нужно да се сваля таблото, за да го свалиш и се сваля относително лесно. Твърде вероятно е "изял" нещо и затова се чуват такива звуци. От вентилаторите вадим всякакви чудати неща, от сорта на чорапи, парчета дунапрен от едни клапи преди него (при Голф 4, иначе при Голф 5 няма дунапрен), презервативи сме намирали (за щастие не използвани де :mhihi ), парцалче, което някой някога е забравил някъде и вентилатора си е прибрал и т.н. всякакви странни неща Общо взето не го пускай, докато не се разглоби да се види какво става, за да не се дочупи, ако вече не е късно за него. Ако намерите вътре парчета пластмаса, вижте да не са от самите витла на вентилатора и огледайте перката му да не е сцепена някъде (почти не личи, когато е свален, само че като се заъврти, отваря голяма цепнатина.
Ако пък не съм те разбрал и шума спира с натискането на бутона Econ, а вентилатора продължава да си работи, значи имаш проблем по климатичната част и ти трябва специалист по климатичните системи, за да ти каже откъде идва и на какво се дължи, след като се огледа колата (иначе аз мога да ти изброя 15 възможности, ама няма смисъл).
:beer

hsn_17

Мнениеот hsn_17 » Пет 14 авг 2015 14:08

zfa159 написа:Да попитам, за да не остана с грешно впечатление. Ти имаш предвид, че спираш вентилатора в купето т.е. климатроника изписва OFF, а не спираш самата климатична с-ма т.е. вентилатора да си работи, само че да спираш само студеното (което става с бутона Econ)? Съответно при пускане отново на вентилатора, пак започва готиния звук?

Колега извинявам се за грешния начин на изразяване. Да, получава се при пускане на цялата вентилационна система, а не само на климатроника. Просто исках да разбера каква е вероятността проблемът да е малък :smile
Тези дни ще я карам на сервиз и ще пиша тук какъв е проблемът. :love.vwclub

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 15 авг 2015 9:08

hsn_17 написа:

Ако си от София или района,пиши на колегата по-горе,много е в час с материята "Автомобилни климатични системи".

hsn_17

Мнениеот hsn_17 » Съб 15 авг 2015 9:18

Zdravko Zankov написа:
hsn_17 написа:

Ако си от София или района,пиши на колегата по-горе,много е в час с материята "Автомобилни климатични системи".

Радвам се, че има такива колеги, но за съжаление съм от Пловдив и ми малко далечко и нямам много време. :neutral

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”