Да попитам, за да не остана с грешно впечатление. Ти имаш предвид, че спираш вентилатора в купето т.е. климатроника изписва OFF, а не спираш самата климатична с-ма т.е. вентилатора да си работи, само че да спираш само студеното (което става с бутона Econ)? Съответно при пускане отново на вентилатора, пак започва готиния звук?
Ако правилно съм те разбрал, значи проблема не е с климатичната с-ма (т.е. това, което прави студеното), а с вентилацията или по-точно, както го описваш, със самия вентилатор за въздуха в купето. При Голф 5 не е нужно да се сваля таблото, за да го свалиш и се сваля относително лесно. Твърде вероятно е "изял" нещо и затова се чуват такива звуци. От вентилаторите вадим всякакви чудати неща, от сорта на чорапи, парчета дунапрен от едни клапи преди него (при Голф 4, иначе при Голф 5 няма дунапрен), презервативи сме намирали (за щастие не използвани де

), парцалче, което някой някога е забравил някъде и вентилатора си е прибрал и т.н. всякакви странни неща Общо взето не го пускай, докато не се разглоби да се види какво става, за да не се дочупи, ако вече не е късно за него. Ако намерите вътре парчета пластмаса, вижте да не са от самите витла на вентилатора и огледайте перката му да не е сцепена някъде (почти не личи, когато е свален, само че като се заъврти, отваря голяма цепнатина.
Ако пък не съм те разбрал и шума спира с натискането на бутона Econ, а вентилатора продължава да си работи, значи имаш проблем по климатичната част и ти трябва специалист по климатичните системи, за да ти каже откъде идва и на какво се дължи, след като се огледа колата (иначе аз мога да ти изброя 15 възможности, ама няма смисъл).