:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Голф 3 ABU Оборотите играят и тресе доста

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
t0shk0
Автомобил: Golf mk5 TSI
Двигател: BLG

Голф 3 ABU Оборотите играят и тресе доста

Мнениеот t0shk0 » Нед 25 окт 2015 1:24

Става въпрос за моноинжекция. Проблемът е следния. Паля колата държи 1000 оборота за кратко, предполагам докато позагрее малко и след това падат на 800, като през цялото това време има подскачане в началото 1000-1200, а после 800-1000/1100. Интересното е, че като навия волана и оборотите падат до къв 300 и пак нагоре, често и ми гасне. Същото е и като пусна парното, започва да тресе и оборотите падат на 400-500, после малко нагоре и пак надолу. Дори когато пускам фаровете понякога оборотите падат с около 100. Пробвах с обучение на дросела, ефект няма. На работещ двигател, махам буксата на стъпковото, а разлика няма, все едно не съм я махнал. Ходих при един пич(професора) в Мало Конаре, каза ми, че нещо трябвало да се настрои и щял да ми звънне и да ми оправи. Клапата на дросела показвала, че се намира на 0 градуса, а това май е практически невъзможно при работещ двигател. 1 Месец вече не ми вдига. Преди когато се пускаше климатика оборотите падаха до 400-500 и веднага се вдигаха. Сега като го пусна гасне на секундата.

Давайте идеи от какво може да е. Ако трябва ще кача снимки с данните от VAG-COM-а, за да видите позицията на дросела.

Ако има значение, аванса е настройван на ръка, защото пробвах с друго делко, но и тогава нямаше разлика.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: Оборотите играят и тресе доста голф 3 ABU

Мнениеот Iezekil » Нед 25 окт 2015 10:25

Може ТПС-а да е проблема но не е лошо да се замери и стъпковото.И в двата случая по-евтинко във времето се минава с покупка на цялото моно,пък и само дросел с тпс да продаде някой не е често явление.
Дай на контакт,отвори с ръка дросела посредством механиката и натисни върха на стъпковото назад, и пиши дали се е прибрало с характерен звук.
Не е лошо да огледаш кабелчетата на ТПС-а,да няма скъсано,както и да замериш с мултицет дали има пропадане/изтрити писти/,има писано доста.
1.Ст.мотор По принцип всяко падане на оборотите компа го компенсира веднага със стъпковия мотор.Ако той не работи,или е изключен,компа компенсира с авариен режим-впръсква повече гориво през дюзата.
2. Обаче ако тпс е поизтрит или неадаптиран,се получава лъжене или загуба на данни за данен момент,стъпковия бута дросела,четците на тпс стъпват на здраво място,данните се получават,компа връща стъпковото,данните се губят и така до безкрай-оборотите почват да играят нагоре надолу.

Всичко това може да се замери с мултицет или да се пробва по метода на изключване.О градуса на дросела е практически да си махнал стъпковото или да си го изключил при прибран най-докрай щок.Принципно именно тогава се прави адаптация на ТПС-а.
Но разбира се първо се проверява за механични повреди-тампон под моното да не смуче,някой кабел скъсан,вакуумите дали са здрави.В по-редки случаи не е изключена и повреда в ЕКУ-то или темп.датчик.После не си писал има ли газ колата,защото ако има е редно като изключваш стъпковото от буксата за тест,колата да работи на бензин.В противен случай не виждам как може да реагира компа.

t0shk0

Мнениеот t0shk0 » Нед 25 окт 2015 12:24

Мерси много за подробната информация. Колата няма газ. След малко отивам до колата, за да пробвам това, което си написал и ще постна резултатите.

t0shk0

Мнениеот t0shk0 » Нед 25 окт 2015 13:33

Пробвах това за стъпковото и наистина моторчето издава един леко почукващ звук, както винаги си е правило. Направих две клипчета на данните от VCDS. Сега като се загледах това с покачването и спадането на оборотите става и когато съм дал гас. Например при 1600-700 оборота пак се забелязва.

На това клипче местя камерата, защото въртя колана.
Точно преди да изгасне пуснах фаровете, парното и започнах да въртя волана.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Re: Голф 3 ABU Оборотите играят и тресе доста

Мнениеот pas1.8mi » Нед 25 окт 2015 18:06

Проверка на Алтернатора! icon_idea

t0shk0

Мнениеот t0shk0 » Нед 25 окт 2015 18:20

Можете ли да ми кажете колко волта трябва да показва на мултицета на празен ход. Питам, защото утре сутрин ще го проверя и ако е от него напровя да купя друг.

Забравих да кажа, че понякога, когато изключа от скорост и натисна по-силно спирачките оборотите падат с около 150-200. На студен двигател, даже ми е гаснала.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Нед 25 окт 2015 19:47

Провери тампона под Моно-то и за скъсани вакуумни маркучета около дросела и сервото за спирачките!На студено и включени консуматори(фарове,подгрев задно стъкло ..) на Акумулатора да не е под 14В!

П.П Ако мериш с "ментак" стойностите може да са съвсем различни! :c020

t0shk0

Мнениеот t0shk0 » Нед 25 окт 2015 20:10

При всичко включено, компютърът на колата показваше 12.9 волта и оборотите пак си играеха. Гледах тампона на моното, но не открих нищо нередно с него. Утре сутринта ще сменя всички вакумни маркучи, ще премеря напрежението и ще мина през един приятел монтьор, за да погледне и той. Ще пиша какво е станало.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Нед 25 окт 2015 21:43

t0shk0 написа:Пробвах това за стъпковото и наистина моторчето издава един леко почукващ звук, както винаги си е правило.

Звука като натиснш щока е от въртящи се зъбчатки,а щока се прибира до край и се връща маллко напред/800оборота където държи/.До към 3000 оборота ти влияе и то на оборотите,над тези ако играят със сигурност не е от него.

t0shk0

Мнениеот t0shk0 » Нед 25 окт 2015 22:11

Все си мисля, че не е от стъпковото, защото като го откача колата се държи по същия начин. Ще пробвам утре с маркучите за вакумите и ще премеря напрежението от алтернатора. Ако не се оправи ще се насоча към моното.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пон 26 окт 2015 8:46

Това е проблема,че при изключен степ мотор оборотите се вдигат аварийно на 1000.Говорим на бензин,понеже не си уточнил никъде,ако е на газ колата е друго.
Казах ти простия метод за проверка,реагира ли при натискане?
Провери в моното за теч на бензин от капачката на дюзата или бензиновия регулатор.Като отпадне стъпковото на ред е ТПС-а.В по-широки граници/и по-малко вероятно но не невъзможно/следват температурен датчик,ламбда сонда и ЕКУ.Ако ти етрудно едно по едно да трсиш,сложи за проба друго работещо моно.

t0shk0

Мнениеот t0shk0 » Пон 26 окт 2015 12:01

Iezekil написа:Това е проблема,че при изключен степ мотор оборотите се вдигат аварийно на 1000.Говорим на бензин,понеже не си уточнил никъде,ако е на газ колата е друго.
Казах ти простия метод за проверка,реагира ли при натискане?
Провери в моното за теч на бензин от капачката на дюзата или бензиновия регулатор.Като отпадне стъпковото на ред е ТПС-а.В по-широки граници/и по-малко вероятно но не невъзможно/следват температурен датчик,ламбда сонда и ЕКУ.Ако ти етрудно едно по едно да трсиш,сложи за проба друго работещо моно.

Колега написал съм, чеколата няма газ, а и пробвах това със стъпковото и съм написал резултата.

Днес ходих при един монтьор, който ме посъветва да отида в сервиза на АЛГАСИ. Попринцип там се занимават с газови инсталации, но момчетата се оказаха много точни и веднага ми погледнаха голфа. След 30 мин. се върнах и колата ми беше готова. Не ми казаха какво и е било, но са я направили перфектна за 15лв. Няма и следа от това играене на обороти. Отворих след това капака и търсих нещо да е сменяно, но нямаше. Предполагам, че е трябвало само настройка.

Ако някой от вас си има на идея какво и как е настройвано може да сподели.
В момента колата заковава около 750 оборота и няма проблеми.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 26 окт 2015 13:42

Питай тези, дето са я настройвали. Много сте интересни хора... :eek
Ти авансът може да си го гледал с другото делко, ама зацепването ако не ти е било правилно... Само можем да гадаем, по-добре питай хората, ако искаш да знаеш истината.

t0shk0

Мнениеот t0shk0 » Пон 26 окт 2015 14:16

Питах многократно, накрая ми стана неудобно вече. Явно хората си пазят бизнеса и не казват такава информация.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 26 окт 2015 18:38

Брей, явно е нещо извънземно или такова, за което да ги питаш "е, това 15 лева ли струва?" :icon_lol
Друг път като си оставяш колата на сервиз преди да платиш ги питай. :c020

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”