[РЕШЕНО] Съпротивление на нагряване на задно стъкло, колко?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Darkbound
Автомобил: Golf 4 V6 204HP 4Motion
Двигател: BDE

[РЕШЕНО] Съпротивление на нагряване на задно стъкло, колко?

Мнениеот Darkbound » Нед 26 фев 2017 23:00

Здравейте колеги, тъй като не ми работи нагряването на задното стъкло смятам да го сменя. Не работи изцяло, имаше фолио но в кат ме накараха да го сваля като я регистрирах и предполагам от това се е повредило...

Моите нагреватели имат в момента 9 10 ома съпротивление, колко трябва да има напълно работещо такова? Намерил съм едно и утре ще ходя да го видя, накарах човека да го измери и ми каза че е измерил 0.3 ома което ми се струва малко, до колкото знам трябва да е около 1ом? Някой има ли информация?

Още нещо, ако го вържем към акумулатор да го захраним и работи напълно, ще се загрее ли достатъчно за да се усети на допир дали топлят всички реотани? Не съм пипал до сега работещо нагряване и не знам дали се усеща..?

Въобще какво мога да направя за да проверя дали работи на 100%?

Благодаря!

ОТГОВОР: 1 ом, поне толкова беше моето като го взех и работи на 100% :)

Последна промяна от Darkbound на Пон 13 мар 2017 18:12, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: Съпротивление на нагряване на задно стъкло, колко?

Мнениеот Iezekil » Пон 27 фев 2017 14:31

Не е ли по-лесно да го прозвъниш?И как се сменя без стъклото?

Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Мнениеот дърт милиционер » Пон 27 фев 2017 17:43

Никак не се сменя. По добре е ново/старо /стъкло.

Потребителски аватар
Darkbound

Мнениеот Darkbound » Пон 27 фев 2017 21:40

Аз цялото стъкло ще сменям, прозвъняването само щв ми каже дали има прекъсната верига или не, но това не означава че рабпти, може да няюа прекъснаъо но да е изтъняло и да му се е вдигнало съпроъивлениеъо. Моя подгрев дава 10 ома и няма прекъсната верига но нито 1 реотан не работи или поне не достятъчно силно за да има какъвто и да е ефект.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 27 фев 2017 22:31

Провери всички писти внимателно, сантиметър по сантиметър и ще намериш къде са прекъснати. А явно имаш поне една цяла писта, щото щеше да ти показва няколко тераома. Прекъсванията могат да се оправят със специална боя/лак с метални частици в него, има тема за това, потърси я.
Информацията колко е съпротивлението ще ти е напълно безполезна, а така или иначе аз не съм го мерил и не знам колко трябва да е.
Това за изтъняването......... нема такова животно.
Продавачът или разбира колкото теб и не знае кво да мери или те лъже.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пон 27 фев 2017 23:45

Аз съм доста бос,ПОДЧЕРТАВАМ ГО,но си мисля,че Камен може да го сметне колко трябва да е...

С теоретични стойности го изкарвам диапазон 0,6-0,8 ома???
Не разчитай на тея мои стойност,по-добре да ти го сметне жичкаджия.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 28 фев 2017 0:10

И аз да го смятам ще го изкарам подобно число, ама силно се съмнявам, че авторът може да го измери. Съпротивления от подобен порядък не се мерят директно с омметъра на мултицета. Или се ползва драстично по-скъп мултицет или през реотаните се пуска някакъв съществен ток и се мери пад на напрежение или някаква подобна шашма.
И в крайна сметка дори и точното измерване не може да гарантира, че всички писти са цели.

Потребителски аватар
Darkbound

Мнениеот Darkbound » Вто 28 фев 2017 11:11

Тераоми ще показва ако всички са прекъснати, тогава ще има изцяло прекъсната верига. "Новото" вече го взех и даде точно 1 ом (точно колкото прочетох на няколко места че трябва да е), продавяча не го е мерил правилно, не мисля че ума причина да не може да се измери по този начин все пак това са просто паралелно свързани резистори, и ако някой от тях е прекъснат съпротивлението ще се увеличава R=R1×R2/(R1+R2). Както се е случило при мен, на моите реотани се вижда че някои на места са по бледи, т.е. при смъкване на фолиото е паднала и част от реотаните което е вдигнало тяхното съпротивление дори и да не ги е прекъснало, при мен видимо нито 1 не нагрява достатъчно.
След няколко дни като се прибера ще пробеам новото стъкло преди да го сложа, но според мен трябва да работи.

Бушона на подгревите на страничните стъкла и на задното е общ и е 25 ампера, не знам колко ток дърпат страничните, но ако задното е с 1ом съпротивление това прави около 13ампера при работвщ двигател да сложим огледалата да са още 5 6 и всичко си идва на място. Ако съпротивлението е от порядъка на 0.6 0.7 ома това означава че бушона трябва да гори мигновенно при включване на подгревите (закона на Ом),.....

Поне аз така си ги обяснявам нещата поправете ме ако греша някъде, стъклото което взех не съм го пробвал още но поне на 90% ще работят реотаните според мен. :)

П.с. фолиото не се свали с нагряване или по някакъв безопасен начин а с 'чагъркане' и дърпане и си беше здраво залепено, от тук си вадя и изводите защо при мен не работят всички а веригата не епрекъсната, поне не навсякъде...

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 28 фев 2017 16:46

Darkbound написа:и ако някой от тях е прекъснат съпротивлението ще се увеличава R=R1×R2/(R1+R2).

Аз ти казах,че съм лаик...Ако искаш да използваш за повечето бройки и да сметнеш кво излиза,че съм скаран с дробите ...
1/R =1/R1+1/R2+1/R3.....+1/Rn
Darkbound написа:Бушона на подгревите на страничните стъкла и на задното е общ и е 25 ампера, не знам колко ток дърпат страничните, но ако задното е с 1ом съпротивление това прави около 13ампера при работвщ двигател да сложим огледалата да са още 5 6 и всичко си идва на място. Ако съпротивлението е от порядъка на 0.6 0.7 ома това означава че бушона трябва да гори мигновенно при включване на подгревите (закона на Ом),.....

Аз съм само с подгрев на стъклото и бушона ми е 20А.Няма как да е 13А подрева си мисля и сгреших,че се опитах да предположа какви ватове е.Огледалата са по 6 ома броя,ако си ги правиш сам-може да са повече.

Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Мнениеот дърт милиционер » Вто 28 фев 2017 16:49

Моето стъкло /нагревателя/ имаше две прекъснати нишки............запоих ги с поялника и нямам проблем. Лесно ще видиш дали са прекъснати - гледаш към слънцето и си личи къде са прекъснати. След това една капка киселина и запояваш.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Вто 28 фев 2017 17:08

Ако има прекъсване някъде, може да се съедини с едно ел.проводящо лепило (Bison). Виждал съм го в Практикер.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 28 фев 2017 17:34

Да,има теми за лепила,ама аз лично не намирам в моя край,а имам нужда.Останаха ми само 3 от10.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Вто 28 фев 2017 17:49

https://markita.net/bizon-lepilo-elektr ... o-3gr.html

Само че за 40лв ще си купиш цяло задно стъкло, а може и с капака.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 28 фев 2017 19:57

Проводим сребърен лак струва 11 лв. в Конрад/Щайнбергер.
Полицая, искам да видя клипче как запояваш пътечките на стъклото! :biggrin

Потребителски аватар
Darkbound

Мнениеот Darkbound » Сря 01 мар 2017 7:06

Iezekil написа:
Darkbound написа:и ако някой от тях е прекъснат съпротивлението ще се увеличава R=R1×R2/(R1+R2).

Аз ти казах,че съм лаик...Ако искаш да използваш за повечето бройки и да сметнеш кво излиза,че съм скаран с дробите ...
1/R =1/R1+1/R2+1/R3.....+1/Rn
Darkbound написа:Бушона на подгревите на страничните стъкла и на задното е общ и е 25 ампера, не знам колко ток дърпат страничните, но ако задното е с 1ом съпротивление това прави около 13ампера при работвщ двигател да сложим огледалата да са още 5 6 и всичко си идва на място. Ако съпротивлението е от порядъка на 0.6 0.7 ома това означава че бушона трябва да гори мигновенно при включване на подгревите (закона на Ом),.....

Аз съм само с подгрев на стъклото и бушона ми е 20А.Няма как да е 13А подрева си мисля и сгреших,че се опитах да предположа какви ватове е.Огледалата са по 6 ома броя,ако си ги правиш сам-може да са повече.

Ами значи правилно съм предположил за огледалата, ако са по 5 6 ома това прави около 5 ампера за двете и 13 и нещо за задното при работещ двигател се навъртаме около 19 20 ампера.

А за 1/R не ти разбрах идеята...? 1/R е проводимост
А формулата която аз написх е за еквивалентно съпротивление на две паралелни съпротивления от нея излиза че ако имаш 5 паралелни резистора всекии от тях с еднакво съпротивление, да кажем 5 ома например, тяхното еквивалентно ще е 2 ома(примерно), т.е. съпротивлението намалява при паралелно свързване, точно за това ако има прекъснати реотани съпротивлението трябва да се увеличава. И ако за на 100% работвщ е примерно 1ом за наполовина работещ ще е 5ома (примерни цифри). Същото важи и ако на някои реотан не е прекъснат но му се е увеличило съпротивлението, например частици от него да са се отлепили заедно с фолиото..
Поне това са моитв разсъждения :) но ти благодаря след няколко дни ще видим какво ще излезе..

Благодаря на всички за мненията, след няколко дни като го пробвам ще пиша дали всичките тия сметки са правилни или не така или иначе вече съм го взел. :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”