Капачка на колектора мк4 1,6 акл

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Kilara37
Автомобил: Golf 4
Двигател: 1.6 SR

Капачка на колектора мк4 1,6 акл

Мнениеот Kilara37 » Пет 31 мар 2017 7:48

Здравейте колеги ,интересува ме тази какпачка на всмукателния колектор дали трябва да смуче въздух ,като подам газ.Развих я и видях една гумена мембрана,но незнам дали е наред.

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Re: Капачка на колектора мк4 1,6 акл

Мнениеот niki1_j » Пет 31 мар 2017 9:49

Не трябва да смуче! Идеята й е да изпусне евентуално налягане. При подаване на газ, в колектора се образува вакуум и трябва да се затвори.

Потребителски аватар
Kilara37

Мнениеот Kilara37 » Пет 31 мар 2017 21:01

Аз развих капачката при работещ двигател и наистина имаше вакуум защото се засмучи оранжевата гумена мембрана.Дали ако сложа длан от горе на отвора като махна капачката и да разбера на къде ще смуче ,като подавам газ.

Потребителски аватар
niki1_j
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Съб 01 апр 2017 10:08

То въпросът е каква е идеята на тази операция?

Потребителски аватар
Kilara37

Мнениеот Kilara37 » Съб 01 апр 2017 22:14

Дали не ми вкарва паразитен въдух след дебитомера.

dreadx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dreadx » Съб 01 апр 2017 23:32

По принцип от колектора винаги има вакуум и ще смуче. Въпросът е да не дърпа въздух от капачката - т.е. капачката да пуска само в обратна посока. Ако гръмне някакъв газ в колектора да го пуска навън. А навътре не трябва да пуска нищо. (иначе ще влиза паразитен въздух)

Докато двигателят работи, пръсни по нея с дезодорант или някакъв друг спрей, който гори. Може и с газ за запалки - ако дърпа въздух от там, че чуеш промяна в работата на двигателя.

Потребителски аватар
Kilara37

Мнениеот Kilara37 » Нед 02 апр 2017 1:21

Мерси за съвета колега ,ще пробвам.

Потребителски аватар
Kilara37

Мнениеот Kilara37 » Нед 02 апр 2017 1:26

Видеото е примерно,но смучещия шум е същия.

https://www.youtube.com/watch?v=0SzFO6HYceA

dreadx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dreadx » Нед 02 апр 2017 2:32

Това се чува при всички коли от отварянето на дросел-клапата - звукът е вътре в тръбите, ама се чува.

Все пак ако имаш съмнения за засмукване на външен въздух през въпросната капачка, можеш да провериш - просто махаш капачката и плътно запушваш отвора с ръка. Ако има разлика в работата на двигателя между това, когато отворът е запушен с ръка и когато е запушен с капачката, значи може би смуче.
Ако при запушване с ръка и с капачка е едно и също, най-вероятно не смуче.

Потребителски аватар
Kilara37

Мнениеот Kilara37 » Нед 02 апр 2017 13:36

dreadx написа:Това се чува при всички коли от отварянето на дросел-клапата - звукът е вътре в тръбите, ама се чува.

Все пак ако имаш съмнения за засмукване на външен въздух през въпросната капачка, можеш да провериш - просто махаш капачката и плътно запушваш отвора с ръка. Ако има разлика в работата на двигателя между това, когато отворът е запушен с ръка и когато е запушен с капачката, значи може би смуче.
Ако при запушване с ръка и с капачка е едно и също, най-вероятно не смуче.

Имаш право днес проверих ,като запуших тази капачка ,но смученето се чуваше ,но вече съм сигурен че не е от капачката.Въпроса остава че не мога да разбера от къде дърпа въздуха.Дросела като отвори се чува в кутията на въздушния филтър че дърпа въздух ,съгласен съм ,ами това засмукване е някъде между дросела и тази капачка ,така поне го чувам.

dreadx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dreadx » Нед 02 апр 2017 13:53

Ами и на самия дросел докато се отваря се чува характерно фъскане - не знам дали ти дърпа въздух, ама на онзи клип дето си дал се чува точно такова. Помоли някой приятел да ти покаже на неговата кола, без значение от марката на колата - и ще видиш, че и там се чува. (- ако е карбуратор или моно, с метални колектори, може и да не се чува.)

Поне това чувам аз от онзи клип, а ако има нещо друго вече прецени, напръскай с дезодорант и следи за промяна в работата на двигателя. Понякога може да не дърпа паразитен въздух от пукнатина в маркучите, ами от картерна вентилация, или от канистъра за бензиновите пари от резервоара -> по-трудно се хваща такъв теч, понеже няма да дърпа въздух директно около маркучите, а някъде от завряно място. Вече там се търси по изключване - махаш някой маркуч и го затапваш, за да видиш дали ще се оправи.

Потребителски аватар
Kilara37

Мнениеот Kilara37 » Нед 02 апр 2017 22:09

Сложно става ,разхода ми е висок на горивото,рекох ако вкарва въздух да е това .
За високия разход смених камара работи-темп. датчик,клапан регулатор на горивото,магнитен клапан регулатор на въздуха ,на компа никакви грешки нямам.Питам майстори за дюзите да ги чистя ,те ми казват че за дюзи ако имам запушени трудно ще пали и няма да работи добре.Питам за катализатора кават ми че няма да въри ще забива ,незнам къде да гледам сега.

Потребителски аватар
niki1_j
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Пон 03 апр 2017 7:27

То грешки няма да имаш най-вероятно. Като слушам си се насочил възможно най далеч от нещата, които могат да причинят висок разход. Като цяло най-добре е да намериш свестен монтьор, който да има познания по темата. Тоест диагностиката да не я ползва само да чете грешки, а да пусне едни живи данни и да се проверят показания на ламбда сонда и дебитомер/мап сензор (не съм сигурен кое отчита потока на въздух в акл-а). Другото, което ми прави впечатление е че си сменил доста неща, а за свещи нищо не се споменава. За бензинов мотор това е основополагащо. Ако имаш приблем с потока на гориво(рег. налягане или дюзи) колата ще прекъсва, тресе в ниски обороти, мирише на суров бензин през ауспуха и др най-различни аномалии. До колкото си спомням всумкателният ти колектор се разделя на 2 части, като съединяването им става с 4 дебели о-пръстена. Доста често се случва да се врвърдят и да прониква въздух от тях. След смяната им работата на мотора става доста приятна. Сутрин на студен мотор имаш ли странно поведение?
Ето ти тема за размисъл.

Потребителски аватар
Kilara37

Мнениеот Kilara37 » Пон 03 апр 2017 19:04

Забравих за свещите сменениса,също о-пръстените на всмукателя 8-те и те са сменени.Сутрин колата си работи добре,но да кажа че имам миризма на бензин от аспуха.
И ми прави впечатление като леко захладнее времето под 6-7 градуса и почва разхода да се увеличава.

'FireBlade'
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 'FireBlade' » Пон 03 апр 2017 19:57

На самият дросел има O-прастен, погледни как е, и въобще дали е там щом го чуваш около него

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”