Скъсан болт* на спирачен диск

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
el_nino
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Скъсан болт* на спирачен диск

Мнениеот el_nino » Чет 20 мар 2008 13:27

Значи проблеми е че винчето(болчето) което държи спирачния диск на главината като махнеш гумата ми е скъсано и реално сега като махна гумата спирачния диск се държи само на спирачния апарат от накладките .... В дупката на главината е скъсано болчето .Та въпроса ми е как да се боря с този проблем има ли някои които може да препоръчате да го оправи защотото скоро ще сменям дискове и неискам да ги оставям и новите така . :roll: (само от дясно е проблема ... от ляво всичко е ок )

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 20 мар 2008 13:30

Според мен, дискът не се държи на това болтче. То е само за удобство когато слагаш и сваляш гумите да не се размества. Аз съм карал години със скъсани болтчета на дисковете :D

dmode101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dmode101 » Чет 20 мар 2008 14:34

Пробива се много внимателно с бормашина, оправя се резбата и нов болт

Потребителски аватар
Manolov
Автомобил: Seat Inka
Двигател: 1Y
Контакти:

Мнениеот Manolov » Чет 20 мар 2008 14:47

Колегата е прав , болта е само за удобство, след като стегнеш джантата нямаш проблем.За да направиш болчето като хората трябва да свалиш главината, от там стругар да разпробие болта и да ти навие нова резба .Според мен е много работа за нещо дребно.Като станат за смяна лагерите така и така ще разглобяваш тогава ще си го оправиш.

Потребителски аватар
ReCaRo`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ReCaRo` » Чет 20 мар 2008 15:44

няма нужда да се разглобяват главините (пробвай да го развиеш ) ако не стане както е казал колегата по горе пробиваш малко по малка дупка и правиш нова резба :wink:

Потребителски аватар
stancorotax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stancorotax » Чет 20 мар 2008 22:55

има си специални инструменти за вадене на скъсани болтове/шпилки - не помня как се казваха, нещо като конусен винт с едра лява резба - пробиваш скъсаното с наполовина по-малка бургия и навивайки туй чудо то започва да развива скъсаното :wink:

Потребителски аватар
Petyoffy
Автомобил: Passat B7
Двигател: CBBF 2012

Мнениеот Petyoffy » Чет 20 мар 2008 23:08

myrshavija написа:Според мен, дискът не се държи на това болтче. То е само за удобство когато слагаш и сваляш гумите да не се размества. Аз съм карал години със скъсани болтчета на дисковете :D

Това не е проблем. Диска се държи от болтовете на джантата. Ако си перфекционист и държиш да го смениш, има фокуси за отвиване на скъсани болтове. Колегите по-горе са прави, ти решаваш. :wink:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 20 мар 2008 23:26

stancorotax написа:има си специални инструменти за вадене на скъсани болтове/шпилки - не помня как се казваха,

Шпилковадач! ;)
И да, това е процедурата, както си я описал, ни и да, спокойно може да се кара и без това болтче.
Мого хора си карат колите така, а повечето от тях дори и не знаят ;)
В чест на истината, аз и двете болтчета си играх да ги вадя скъсаните части и да си слагам нови. Пробих ги на място с 3-4 последователни бургийки и си пренарязах резбата с медчик

el_nino
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот el_nino » Пет 21 мар 2008 18:19

някои от клубните маистори ваското1 или никси дали го имат инструмента ..... държа да си оправя болчето преди новите дискове ...

П.С. Преди време имах Ситроен ЗХ ... на които изобщо го нямаше едното болче и при натискане на спирачката се чуваше едно чукане .,... след като смених диска , и сложих ново болче ... чукането изчезна ... :wink: и затова държа да го оправя ... :roll:

dmode101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dmode101 » Пет 21 мар 2008 21:05

Става и само с бормащина, не се притеснявай :)

Потребителски аватар
vw_vento
Автомобил:
Двигател:

а

Мнениеот vw_vento » Вто 25 мар 2008 22:25

споко друже аз от 2 години карам по този начин

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”